NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniPupak kod beba - njega pupka u prvim danima života

Pupak kod beba – njega pupka u prvim danima života

Pupak kod beba je dio tijela na koji uglavnom obraćamo pozornost samo u prvim danima života. Njega pupka važan je dio higijene u prvim danima i roditelji su često nesigurno što napraviti te kako prepoznati zarasta li pupak kako treba.

Pupak kod beba – pupčana vrpca i pupčani batrljak

Pupčana vrpca (pupkovina) posebna je veza između bebe i posteljice u trudnoći. U trenutku poroda u prosjeku je dugačka oko 50 centimetara i široka oko 2 centimetra. Građena je od Whartonove sluzi u kojoj se nalaze arterije i vena te urahus i omfalomezenterički kanal. Arterije odvode krv osiromašenu kisikom iz bebe u posteljicu, a vena dovodi krv obogaćenu kisikom i nutrijentima iz posteljice u bebu.

Pupak kod beba - njega pupka u prvim danima života
Pupak kod beba – njega pupka u prvim danima života

Pupčana vrpca se nakon poroda podveže i prereže otprilike 4 centimetra iznad pupka. Taj podvezani ostatak naziva se pupčani batrljak (iako ga u svakodnevnom govoru uobičajeno nazivamo pupak).

Pupčani batrljak u pravilu otpadne između 10. i 15. dana. Ako pupak ne otpadne u prvih 15 dana preporučuje se posjeta dječjem kirurgu. Kirurg će podvezati pupčani batrljak. Ne brinite, taj postupak podvezivanja nije bolan.

Kasnije otpadanje pupčanog batrljka povezuje se s primjenom sredstava za čišćenje pupka (što onemogućava da se pupak osuši) i nasljednim imunološkim poremećajima.

Kada pupčani batrljak otpadne ostaje ranica koja se vrlo brzo formira u pupak. Ako je ranica dugotrajno vlažna i nakon otpadanja pupčanog batrljka, obavijestite pedijatra koji će nakon pregleda uputiti dijete dječjem kirurgu na obradu i liječenje. U međuvremenu, ranicu tretirajte jednako kao i pupčani batrljak: izbjegavajte kupanje, održavajte ranicu suhom i povremeno koristite antiseptička sredstva kod prematanja.

Njega pupka u rodilištu

U prvim danima tijekom boravka u rodilištu njegu pupka obavljaju medicinske sestre. Majka je ponekad ovisno o okolnostima (zdravstvenom stanju majke i načinu rada odjela), odmah zadužena za prematanje bebe.

U tom slučaju, samo obratite pozornost da je područje oko pupka suho. Ako imate bilo kakvih pitanja oko izgleda pupka ili načina njege pitajte bolničko osoblje.

Pupak kod beba - njega pupka u prvim danima života
Pupak kod beba – njega pupka u prvim danima života

Njega pupka nakon izlaska iz rodilišta

Mnogim roditeljima izaziva strah, no njega pupka je jednostavan postupak. Pupčani batrljak nije bolan i postupanjem na uobičajen način primjeren bebi ne možete joj nanijeti bol niti ga otrgnuti, a najvažnije je da to područje održavate suhim i čistim.

Pupčani batrljak će otpasti kada za to dođe vrijeme, individualno kod svakog djeteta. Taj proces nemojte požurivati ni odgađati čestim čišćenjem antiseptičkim sredstvima. Nikad ne pokušavajte namjerno otrgnuti batrljak, čak ni kada visi na tankoj niti.

Preporuka je da bebu ne kupate dok pupčani batrljak ne otpadne i rana zacijeli. Održavajte higijenu brisanjem bebe vlažnim ručnikom i toplom vodom, a područje oko pupka naknadno obrišite suhim i čistim ručnikom. Batrljak prekrijte sterilnom gazom, a gornji rub pelene presavijte ispod pupka. Tako onemogućavate da pupak dođe u kontakt s urinom i stolicom te pospješujete strujanje zraka oko rane i sušenje. Sterilnu gazu pričvrstite rubom odjeće, a flastere izbjegavajte jer oštećuju nježnu kožu novorođenčadi.

Ako urin ili stolica dođu u kontakt s područjem oko pupka, pupčani batrljak dobro isperite vodom, posušite i prekrijte sterilnom gazom.

U posljednjih nekoliko godina promijenile su se preporuke o tome treba li se pupak tretirati još čime osim vodom. Prijašnje preporuke su bile da se pupak tretira alkoholom, hidrogenom te antiseptičkim sredstvima u obliku spreja ili praha. Najnovija istraživanja su pokazala da se pupak najbrže suši kada se čisti samo vodom.

Pupak kod beba - njega pupka u prvim danima života
Pupak kod beba – njega pupka u prvim danima života

Povremeno čišćenje antiseptikom nije štetno, mnoge patronažne sestre to i dalje savjetuju. Primijenite antiseptik ako želite biti sigurni da je pupak čist nakon kontakta s urinom ili stolicom no nemojte ga primjenjivati češće od jedanput dnevno. Pitajte patronažnu sestru ili odabranog pedijatra ako niste sigurni što učiniti.

Nakon što otpadne pupčani batrljak ranica koja je preostala može još kratko vrijeme biti vlažna. Ako je suha, posebna njega bebinog pupka više nije potrebna i bezbrižno možete uživati u bebinom prvom kupanju.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

1 KOMENTAR

  1. držim se onog da se mokra rana tretira sa mokrim a suha sa suhim.u ovom slučaju sa pupkom svakako 3% hidrogen i bivacin kapi i to je to.nikakvi praškići na mokro jel je sklono da se zagnoji

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....