NaslovnicaBriga o djeciBebe i mališaniKupanje bebe - detaljni vodič za roditelje

Kupanje bebe – detaljni vodič za roditelje

Kupanje bebe može biti lijep način za povećanje povezanosti s njom. U početku se vašem djetetu to možda i neće svidjeti, ali s vremenom, i uz malo prakse, oboje ćete se početi osjećati ugodnije za vrijeme kupanja.

Kupanje bebe spužvicom

Tijekom prvih nekoliko tjedana, vaše dijete možete prati vlažnom spužvicom i vatama natopljenima u vodi. Kupanje djeteta spužvom preporučuje se sve dok ne padne pupkovina, što može potrajati i do tri tjedna.

Kupanje-bebe-spuzvicomAko želite dijete oprati spužvom, ponajprije će vam trebati ravna površina. Za to vam može poslužiti stol za presvlačenje ili krevet. Raširite dekicu ili ručnik te stavite dijete da legne. Uvijek jednom rukom pridržavajte dijete. Mala plastična zdjela će vam biti dovoljna za vodu kojom ćete okupati svoje dijete. Provjerite temperaturu vode rukom kako biste bili sigurni da nije prevruća za dijete. Neka vam nadohvat ruke budu i blagi dječji šampon, hidratantni sapun, baby maramice, čista pelena i čista odjeća.

Kada ste spremni za početak kupanja, svucite svoju bebu i zamotajte ju u ručnik da joj bude toplo. Položite ju na dekicu ili ručnik koji ste pripremili. Mokri ručnik, spužvu ili vatu dobro iscijedite i operite bebino lice. Nema potrebe za korištenjem bilo kakvih baby sredstava za kupanje.

Posebnu pažnju obratite na nabore ispod pazuha, iza ušiju, oko vrata i na području guze i genitalija. Koristite vlažnu vatu ili čistu pamučnu krpu za brisanje svakog dijela tijela.

Kad ste oprali bebu, nježno ju osušite. Možete koristiti blagi hidratantni losion ili ulje ako je bebina koža suha.

Kupanje bebe u kadici

Bebu možete početi kupati kada god želite. Ne morate čekati da se pupkovina odvoji jer kupka neće izazvati nikakvu infekciju kod djeteta. Kupanje bebe će vam biti možda pomalo zastrašujuće u početku. No, pokušajte ostati mirni i držati čvrsto svoje dijete pri kupanju.

Većini beba topla kupka pomaže da se umire i opuste, a samim time i lakše utonu u san.

Evo kako kupati bebu:

  • Operite ruke. Nakon toga pripremite sve što vam je potrebno da okupate bebu; spužvu, barem jedan čisti ručnik, čistu pelenu i odjeću.
  • Napunite kadicu vodom i pritom pazite na temperaturu vode koja mora biti topla, ali ne i vruća.
  • Očistite bebine genitalije i guzu prije stavljanja u kadicu. Zatim joj prvo operite oči, uši, lice i vrat.
  • Koristite blagi ili pH neutralni sapun za bebe. Spužvom operite cijelu bebu, zatim ju dobro isperite i izvadite iz kadice pridržavajući joj glavu i vrat jednom rukom, a drugom ju primite ispod guze.
  • Zamotajte bebu u ručnik s kapuljačom, lagano ju obrišite i potom stavite pelenu.
  • Ako bebina koža ima tendenciju da je suha nanesite blagu dječju hidratantnu kremu ili ulje.
  • Naposlijetku, odijenite bebu u čistu odjeću.

Nikada ne ostavljajte bebu samu u kadi, čak niti na nekoliko sekundi.

Kupanje bebe – najčešća pitanja i odgovori

Kako bismo pomogli roditeljima da budu spremni za prvo kupanje bebe, pripremili smo odgovore na najčešća pitanja:

Koliko često moje novorođenče treba kupanje?

Nema potrebe da svoje novorođenče kupate svaki dan, zapravo, kupanje bebe više od nekoliko puta tjedno može isušiti njenu kožu. Naravno, lice, vrat i pelensko područje trebalo bi prati svaki dan.

Je li bolje da kupam dijete ujutro ili navečer?

To ovisi o vama. Izaberite vrijeme kada niste u žurbi. Neki roditelji više vole jutarnje kupanje, dok drugi preferiraju kupanje prije spavanja, jer samim time i umire dijete.

Koja vrsta kade je najbolja?

Mnogi roditelji odluče kupiti plastičnu kadu posebno dizajniranu za novorođenčad. Drugi pak kupe male plastične bazene ili one na napuhavanje koji stanu u kadu. Zapamtite, sigurnost djeteta je najbitnija, a ne vrsta kade u kojem ćete ga kupati. Nikad ne ostavljajte dijete samo u  kadi te ga prilikom kupanja uvijek pridržavajte jednom rukom, dok ga drugom kupajte; u tome će vam pomoći šalica kojom možete zalijevati svoje dijete.

Koliko vode trebam staviti u kadu?

Ne postoji idealna količina vode za kupku bebe. Uobičajena je preporuka oko desetak centimetara tople vode. Kako vašoj bebi ne bi bilo hladno, polijevajte ju tijekom cijelog kupanja. Neka istraživanja pokazuju da korištenje više vode (dovoljno da pokrije bebina ramena) može biti smirujuće za bebu, pogotovo uveče prije spavanja. Bez obzira na količinu vode, budite sigurni da držite čvrsto svoju bebu tijekom kupanja.

Kolika tamperatura vode treba biti?

Topla voda je najbolja. Da bi spriječili opekline uvijek provjerite temperaturu vode rukom prije kupanja djeteta. Idealna temperatura je oko 38 C.
Prvo-kupanje-bebe

Koji je najbolji način da držim svoju bebu u kadi?

Sigurno držanje pomoći će bebi da se osjeća sigurno i ugodno. Koristite jednu ruku kako biste pridržavali bebinu glavicu i leđa, držeći ju čvrsto pod pazuhom. Kada očistite bebina leđa i stražnjicu, okrenite ju na drugu stranu.

Što trebam oprati prvo?

Većina roditelja počne s bebinim licem, a zatim ostatkom tijela. Najvažnije je da dobro operete kožne nabore i genitalije.

Trebam li svojoj bebi oprati kosu?

Ako vam se čini da je bebina kosica prljava, ili pak ima mrlje na tjemenu preporučljivo je da ju operete. Nježno umasirajte blagi šampon za bebe. Isperite šampon vlažnim ručnikom ili stavite djetetovu glavicu izravno pod slavinu.

Trebam li posebnu vrstu sredstva za kupanje?

Nema potreba da koristite bilo kakva sredstva za kupanje kada kupate bebu. U stvari, obična voda je sasvim dovoljna za novorođenčad. Ipak, kada mislite da je potrebno, koristite blago hidratantno sredstvo,  posebno namjenjeno novorođenčadi. Izbjegavajte pjenušave kupke i mirisne sapune.

Hoće li losion poslije kupke spriječiti da se pojavi osip?

Većina novorođenčadi ne treba losion poslije kupanja. Najbolji način da se spriječi osip jest da dobro osušite bebinu kožu nakon kupanja, posebno nabore, kao što je već navedeno. Ako se ipak odlučite za korištenje losiona, odaberite onaj koji je hipoalergen.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....