NaslovnicaTrudnoćaTrudnoća po tjednima17. tjedan trudnoće - Trudnoća po tjednima

17. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

U 17. tjednu trudnoće vaša je beba, od tjemena do trtice, dugačka oko 14 centimetara i teži oko 150 grama.

Posteljica je podjednako velika kao i beba te joj osigurava kisik, masti, vitamine, minerale i bjelančevine te odvodi od nje ugljični dioksid i otpadne tvari. Beba svakodnevno proguta pa pomokri di 1 litru amnionske tekućine, a u crijevima se stvara zelenkasta pasta koju nazivamo mekonij. Mekonij se sastoji od progutan amnionske tekućine, odljuštenih stanica i sekreta.

Vaša beba i dalje usavršava dva osnovna refleksa koji joj nakon rođenja omogućavaju da preživi: sisanje i gutanje.

Majčino tijelo u 17. tjednu trudnoće

U 17. tjednu trudnoće fundus maternice se nalazi oko sredine između stidne kosti i pupka. Visina fundusa trebala bi odgovarati tjednu trudnoće (17 centimetara  u 17. tjednu)

Osjećate povremen gubitak ravnoteže? Kako vas trbuh raste tako se premješta i težište tijela pa ćete se možda povremeno osjećati nesigurno na nogama. Ako imate takve simptome, izbjegavajte cipele na visoku petu do kraja trudnoće kako bi smanjile rizik od pada i ozljeda.

Ako nosite kontaktne leće mogli bi imati poteškoća s vidom. Zamućen vid ili osjećaj suhoće u očima mogu biti bezopasan simptom trudnoće. Možete si pomoći tako da promijenite kontaktne leće, kapate oči umjetnim suzama ili nosite naočale. Ipak, teškoće s vidom mogu upućivati na ozbiljnije bolesti poput gestacijskog dijabetesa stoga na redovnoj kontroli uputite liječnika u teškoće koje imate.

Osjetite leptiriće u trbuhu ili neobično škakljanje? To je vaša beba vježba svoje mišiće. To u ovim tjednima trudnoće uglavnom ne uzrokuje bolove, ali ako se beba namjesti u takav položaj da vas udara u osjetljivo mjesto moglo bi izazvati nelagodu. Ako osjetite intenzivne bolove javite se liječniku.

Kada bi mogli zaviriti u maternicu, vidjeli bi bebu koja se u ovom tjednu neprestano kreće i premješta iz jednog položaja u drugi. I dalje ima dovoljno vremena da se mnogo puta premjesti i namjesti u optimalan položaj za porod.

Hemoroidi nisu popularna tema za razgovor. Ipak gotovo polovica trudnica se suoči s hemoroidima u trudnoći zbog povećane količine i protoka krvi, ali i zatvora i naprezanja. Kako si pomoći pročitajte u našem članku: Hemoroidi u trudnoći – uzroci i liječenje.

Moguća je pojava strija, finih crvenih ili smeđih pruga na koži uslijed rastezanja kože. Strije su normalna pojava, a koliko će biti intenzivne najviše ovisi o genetskom naslijeđu. Pomoći si možete dodatnom njegom kože.

Više o njezi kože i strijama pročitajte u članku: Strije u trudnoći – zašto nastaju i kako ih spriječiti?

⟸ 16. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće ⟹

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....