Tjedni, mjeseci i tromjesečja u trudnoći – kako se računaju?

0
1552
Računanje trudnoće

Znamo da trudnoća traje 9 mjeseci i to je najčešće sasvim dovoljno. No u trenutku kada saznate da ste trudni, računanje tjedana trudnoće može djelovati zbunjujuće pogotovo u prvoj trudnoći.

Od kada se računa trudnoća?

Trudnoća se računa od prvog dana posljednje mjesečnice kada do začeća zapravo nije ni došlo.

Bez obzira na to što možda točno znate kada je do začeća došlo, na primjer u slučaju planirane trudnoće, trudnoća će se računati na prethodno navedeni način.

Kako se računaju tjedni trudnoće?

Trudni ste onoliko tjedana koliko ste prošli, a nalazite se u onom tjednu koji je ispred vas. U 3. tjednu trudnoće trudni ste 2 tjedna, u 5. tjednu trudnoće trudni ste 4 tjedna, u 21. tjednu trudnoće trudni ste 20 tjedana, itd.

Na primjer: Prvi dan zadnje mjesečnice bio je 23.01. utorak. Treći tjedan trudnoće (kada ste trudni dva tjedna) završava 13.02. utorak, a četvrti tjedan trudnoće (kada ste trudni tri tjedna) započinje 14.02. srijeda.

Je li važno znati tjedne trudnoće?

U trudnoći se bebe razvijaju podjednakom brzinom. Na temelju tjedna trudnoće vaš će liječnik moći procijeniti razvija li se beba kako bi trebala.

Kako se računaju tromjesečja?

Određivanje tromjesečja ima sličnu ulogu kao i određivanje tjedana. Tromjesečja su okviri unutar kojih je lakše objasniti promjene koje se događaju za vrijeme trudnoće.

Prvo tromjesečje:

  • 1. mjesec – 1., 2., 3. i 4. tjedan
  • 2. mjesec – 5., 6., 7. i 8. tjedan
  • 3. mjesec – 9., 10., 11. i 12. tjedan

Drugo tromjesečje:

  • 4. mjesec – 13., 14., 15., 16. i 17. tjedan
  • 5. mjesec – 18., 19., 20., 21. i 22. tjedan
  • 6. mjesec – 23., 24., 25., 26. i 27. tjedan

Treće tromjesečje:

  • 7. mjesec – 28., 29., 30. i 31. tjedan
  • 8. mjesec – 32., 33., 34. i 35. tjedan
  • 9. mjesec – 36., 37., 38., 39. i 40. tjedan

Koliko traje trudnoća?

Trudnoća traje 40 tjedana ili 280 dana. Bez obzira na to što točno znate kada je do začeća došlo, vrlo malo djece (svega 5 posto) rodi se točno na termin. Većina beba rodi se između 38. i 41. tjedna trudnoće .

>> Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomozite tako drugim čitateljima ili postavite pitanje!

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (3 votes)

Podijeli objavu
Tanja Šprljan Szivo
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Najnovija pretraživanja:

koliko sam trudna u mjesecima, 24 tjedan trudnoće koji je to mjesec, racunanje tjedana trudnoce u mjesece, 5-to mjesec trudnoće, 29 sedmica koji je mjesec trudnoce, trudnoća po mjesecima, tjedni i mjeseci trudnoće, 26 tjedan trudnoće koji je to mjesec, koliko tjedana traje trudnoća, 33 tjedan trudnoće koji je to mjesec, 6 mjesec trudnoće, 23 tjedan trudnoće koji je to mjesec, računanje trudnoće po mjesecima, 34 tjedan trudnoće koji je to mjesec, kako se računa trudnoća

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime