4. tjedan trudnoće – Trudnoća po tjednima

0
98
4. tjedan trudnoće

U 4. tjednu trudnoće započinje razvoj vaše bebe, koja je sada veličine oko jedan milimetar i vidljiva golim okom. Ovo je razdoblje kada je vaša beba najosjetljivija.

U ovom stadiju trudnoće embrio se sastoji od epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti organi i dijelovi tijela. Postupno se razvija i posteljica, koja će preuzeti obavezu opskrbe djeteta kisikom i hranjivim tvarima, kao i vodenjak te plodova voda, koja će biti jastuk bebi.

U ovom razdoblju, beba već počinje ličiti na maleno biće, koje razvija primitivne funkcije mozga i srca.

Majčino tijelo u 4. tjednu trudnoće

Hormon trudnoće hCG, signalizirat će jajnicima da prestanu oslobađati nova jajašca te će aktivirati povećanu proizvodnju estrogena i progesterona. Ovaj hormon će također zaustaviti vašu mjesečnicu.

HCG je hormon koji se mjeri u svim testovima trudnoće. Prisustvo hCG hormona je siguran znak da ste u drugom stanju što bi do kraja ovog tjedna i test trudnoće trebao potvrditi.

Ako je test pozitivan, bilo bi poželjno napraviti prvi liječnički pregled i savjetovati se s liječnikom o svim bitnim pitanjima (uzimanje vitamina, lijekova…). Ako je test negativan, a još uvijek niste dobili mjesečnicu, ponovite test u petom tjednu trudnoće.

HCG hormon također uzrokuje simptome trudnoće, koji se mogu pojaviti tijekom 4. tjedna trudnoće. Više o prvim simptomima trudnoće pročitajte ovdje.

Umor, razdražljivost ili nagle promjene raspoloženja,  peckanje, osjetljivost grudi, pojačan osjet mirisa ili mučnina mogu vam nagovijestiti da ste u drugom stanju.

Neke žene mogu doživjeti blage grčeve ili uočiti sitne kapljice krvi tijekom ovog tjedna. Ipak nema razloga za brigu, jer je to posljedica implantacije blastociste.

Ako ste planirali trudnoću, liječnik vam je vjerojatno preporučio multivitamine s dodatkom folne kiseline.

Ako niste, sada je vrijeme da počnete uzimati otprilike 600 mikrograma folne kiseline dnevno, kako biste zaštitili bebu od mogućeg nastanka urođenih defekata centralnog živčanog sustava, a posebno leđne moždine.

»Peti tjedan trudnoće

>> Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomozite tako drugim čitateljima ili postavite pitanje!

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (1 votes)

Podijeli objavu
Mamin svijet
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Najnovija pretraživanja:

četvrti tjedan trudnoće

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime