NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceVisoka temperatura kod djece i beba - uzroci i liječenje

Visoka temperatura kod djece i beba – uzroci i liječenje

Visoka temperatura kod djece i beba najčešće nije ozbiljna te se javlja zbog uobičajenih infekcija u djetinjstvu, kao što su kašalj, prehlade i druge virusne infekcije. Međutim, ponekad visoka temperatura može biti simptom ozbiljne infekcije.

Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, dajte mu mnogo tekućine. Također, provjerite znakove dehidracije i teških bolesti. Potražite liječničku pomoć ako ste zabrinuti.

Uzroci visoke temperature kod djece i beba

Virusne infekcije su najčešći uzrok visoke temperature. Virusne infekcije uzrokuju mnoge uobičajene bolesti poput prehlade, kašlja, gripe, proljeva, itd. Ponekad virusne infekcije mogu biti uzroci ozbiljnih bolesti.

Bakterijske infekcije su rjeđe od virusnih infekcija, ali i one mogu izazvati groznicu. Za bakterije je više vjerojatno da će izazvati ozbiljne bolesti kao što su upala pluća, a iz urina infekcije bubrega, sepsu i meningitis.

Ostale vrste infekcija su rijetki uzroci visoke temperature.

Liječenje visoke temperature kod djece i beba

Vaše dijete može se osjećati neugodno i razdražljivo zbog visoke temperature. U nastavku vam donosimo popis stvari koje možete učiniti da snizite temperaturu i pomognete vašem djetetu da se osjeća ugodnije:

1. Lijekovi

Visoka-temperatura-kod-djeceDjetetu možete dati paracetamol ili ibuprofen. Oba od tih lijekova mogu sniziti temperaturu, ali nemojte ih koristiti u isto vrijeme. Možete kupiti ove lijekove u tekućem obliku za djecu.

Važno: ovi lijekovi ne liječe uzrok groznice. Oni samo pomažu u ublažavanju nelagode. Vi ne morate koristiti ove lijekove ako se dijete osjeća ugodno.

2. Tekućina

Dajte djetetu mnogo tekućine. To pomaže kako bi spriječili dehidraciju. Ako dojite onda bi dojenje bilo najbolja opcija jer je majčino mlijeko najbolja tekućina.

3. Nemojte koristiti hladne obloge

Nikako ne stavljajte hladne obloge djetetu koje ima povišenu temperaturu. To je nekad bila popularna metoda, ali danas se ne preporučuje. Razlog tome je što se krvne žile ispod kože sužavaju ako je oblog prehladan. Time se smanjuje gubitak topline, a toplina se može zadržati u dubljim dijelovima tijela. Time se djetetu zapravo stanje može pogoršati, a i većini djece će ta metoda biti neugodna.

4. Pazite na znakove dehidracije

Visoka temperatura uzrokovana bolešću može pridonijeti dehidraciji. Sama groznica može izazvati pojačano znojenje, a neka djeca u trenucima kada su razdražljiva ne piju dovoljno tekućine. Dehidracija se može brže razvijati kod djeteta koje povraća ili ima proljev.

Potaknite dijete da konzumira puno tekućine ako imaj povišenu temperaturu.

Znakovi dehidracije su:

  • suha usta
  • nema suza kod plakanja
  • upala očiju
  • pospanost
  • dijete se generalno osjeća vrlo loše

Odmah potražite liječničku pomoć ako sumnjate da je vaše dijete dehidriralo.

Kod beba mlađih od 3 mjeseca nemojte odlagati posjet liječniku, ako beba ima povišenu temperaturu.

Trebam li se zabrinuti zbog visoke temperature?

Dijete s visokom temperaturom može izgledati prilično loše te može biti umorno i razdražljivo. Međutim, većina groznica nisu uzrokovane teškim bolestima, a temperatura se često snižava brzo.

Ako dijete ima ozbiljnu infekciju tada ima i druge zabrinjavajuće simptome. Na primjer, probleme s disanjem, pospanost, konvulzije, bolove ili glavobolju.

Dvije od najtežih infekcija su meningitis i sepsa (infekcije u krvi). Kod njih je potrebno hitno liječenje. Najčešći simptomi za rano otkrivanje meningitisa i/ ili sepse su zapravo nespecifični simptomi na prvi pogled.

Međutim, tri simptoma koji se obično razvijaju rano, često prije klasičnih simptoma su:

  • bolovi u nogama
  • hladne ruke ili noge (čak i ako dijete ima temperaturu)
  • blijeda ili plava boja kože oko usana

Simptomi se često brzo razvijaju, tijekom nekoliko sati. Oni se mogu pojaviti u bilo kojem redoslijedu, a u nekim slučajevima se ne moraju pojaviti svi od navedenih. Ponekad se simptomi razvijaju sporije, duže od nekoliko dana.

Simptomi vas mogu navesti da pomislite da se radi o manje teškoj bolesti, kao što je gripa. Ako sumnjate na meningitis ili sepsu, obavezno se javite liječniku.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....