NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceFebrilne konvulzije - uzroci, simptomi i liječenje

Febrilne konvulzije – uzroci, simptomi i liječenje

Febrilne konvulzije su napadaji uzrokovani povišenom tjelesnom temperaturom, odnosno groznicom, koju najčešće uzrokuje infekcija.

Febrilne konvulzije se uglavnom javljaju kod djece u dobi između tri mjeseca i pet godina, a istraživanja pokazuju kako je ovakva vrsta napadaja veoma učestala, no bezopasna, jer ne uzrokuje oštećenje mozga djeteta te nema negativan utjecaj na intelektualni razvoj djeteta.

Uzroci febrilnih konvulzija

Točan uzrok febrilnih konvulzija još uvijek je nepoznat, no mnogi stručnjaci vjeruju kako je ovakva vrsta poremećaja genetski nasljedna.

Iako su velike šanse da dijete razvije febrilne konvulzije upravo zbog genetike, neki od sljedećih faktora također mogu biti presudni.

Kao najčešći uzrok febrilnih konvulzija navodi se infekcija gornjih dišnih puteva, kao i crijevna infekcija.

Brojna istraživanja su pokazala kako je u većini slučajeva uzročnik infekcije bio virus kao što je bakterijski streptokok, šigela (crijevna infekcija) i salmonela.

Simptomi febrilnih konvulzija

Kod febrilnih konvulzija razlikujemo dva stupnja ozbiljnosti napadaja, jednostavne i kompleksne febrilne konvulzije.

Kod jednostavnih febrilnih konvulzija napadaj traje od nekoliko sekundi pa do 15 minuta, a uglavnom se pojavi jednom dnevno.

Kod kompleksnih febrilnih konvulzija napadaj traje duže od 15 minuta, a pojavljuje se više od jednom dnevno.

Kod jednog i kod drugog stupnja simptomi su najčešće:

 • visoka tjelesna temperatura (iznad 38 C)
 • gubljenje svijesti
 • treskavica

visoka-temperatura

Također uz prethodne simptome javlja se i apneja (poremećaj disanja), koji je ujedno i jedan od opasnijih simptoma, a uglavnom se javlja kod kompleksne febrilne konvulzije.

Isto tako uz visoku tjelesnu temperaturu i ostale navedene simptome, dijete može okrenuti i fiksirati očne jabučice u jednu stranu, što može biti veoma traumatično iskustvo za roditelje.

Liječenje febrilnih konvulzija

Svakako preporučujemo hitni odlazak liječniku ako vaše dijete ima napadaj koji traje dulje od 10 minuta ili ako se napadaj ponovi više puta dnevno.

Liječnici obično liječe febrilne konvulzije davanjem diazepama intravenski ili rektalno (u debelo crijevo), u slučaju da se lijek ne može dati intravenski, što nije rijedak slučaj kod male djece.

Duži boravak djeteta u bolnici je obavezan ako se febrilne konvulzije vremenski produžuju ili ako se izvor zaraze ne može utvrditi.

Tada dijete ostaje u bolnici zbog daljnjeg promatranja i liječenja, što je čest slučaj kod kompleksne febrilne konvulzije.

Važno je napomenuti da u slučaju napadaja ostanete smireni, iako to može biti teško s obzirom na to da napadaji izgledaju veoma zabrinjavajuće.

Ono što možete učiniti za svoje dijete kod kuće, prije odlaska liječniku je da ga okrenete na bok, kako ne bi došlo do gutanja jezika, i da poduzmete sve raspoložive mjere za snižavanje tjelesne temperature.

Obucite dijete u laganu odjeću, kako bi mu bilo udobno, uklonite sve oštre predmete iz blizine vašeg djeteta, te cijelo vrijeme budite uz njega.

Također, postavite svoje dijete na ravnu površinu s koje ne može pasti, ne stavljajte mu ništa u usta, te što prije kontaktirajte liječnika za daljnje upute.

Poslušajte u videu što o febrilnim konvulzijama kaže Jadranka Tudić, dr.med., specijalist pedijatar:

Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.
 1. Poštovani,
  Molim ako možete odgovoriti koji je uzrok tahikardije novorođenčadi
  od 17 dana.
  Hvala lijep pozdrav
  Janet
  ,

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...