NaslovnicaBriga o djeciVrtić i predškolska dobMliječni zubi - njihov rast, ispadanje te problemi kod nicanja trajnih zuba

Mliječni zubi – njihov rast, ispadanje te problemi kod nicanja trajnih zuba

Mliječni zubi su prvi zubi u razvoju djeteta koji se razvijaju već oko 6. tjedna trudnoće, a izlaze na površinu dok je dijete još novorođenče. Oni ispadaju i bivaju zamijenjeni trajnim zubima.

Mliječni zubi – kada kreće njihov rast?

Izrastanje mliječnih zuba je dug i, nerijetko, bolan proces koji počinje između 5. i 7. mjeseca života djeteta i prestaje oko 3. godine. Djeca su individualna bića, stoga će svako dijete taj proces doživjeti drugačije i kod svakoga će on različito trajati.

Mliječni zubi pojavljuju se sljedećim redom:

 • središnji sjekutići: 6-12 mjeseci
 • lateralni sjekutići: 9-16 mjeseci
 • prvi kutnjaci: 13-19 mjeseci
 • očnjaci: 17-23 mjeseca
 • drugi kutnjaci: 23-33 mjeseca

Mliječni zubi

Mliječni zubi prilikom izbijanja na površinu zubnog mesa prolaze kroz kost i izazivaju osjećaj svraba što, u pravilu, nije bolno, već neugodno za dijete te bi ga to moglo činiti nervoznim i razdražljivim. Nije neobično ako primijetite kako dijete pojačano slini i ima tendenciju stavljanja u usta svakog predmeta koje mu je u blizini.

Kako pomoći djetetu kod rasta zubi?

Djeci kojoj izbijaju mliječni zubi pokušajte pomoći na sljedeće načine:

 • masirati desni vlažnom gazom – u čistu plastičnu vrećicu stavite vlažnu gazu i vrećicu stavite u hladnjak – gazu možete namočiti u čaj od kamilice koji pomaže djeci pri uspavljivanju
  • kada izvadite gazu iz vrećice, dajte djetetu da ju gricka; tkanina će masirati desni, a hladnoća će ublažiti bol
 • nabaviti gumene igračke – u trgovinama možete nabaviti specijalno dizajnirane igračke za grickanje koje pomažu djetetu u ublažavanju boli. Također, postoje rukavice glodalice koje su odlično rješenje za bebe.
  • ako mu to ne odgovara, pokušajte mu masirati desni vašim prstima (čistim!)
 • ibuprofen – u slučaju jakih bolova i velike razdražljivosti, liječnik vam može sugerirati konzumaciju određenih lijekova koji bi vam mogli pomoći, a to je najčešće ibuprofen; naravno, nikako ne koristite lijekove bez konzultacije s liječnikom

U pravilu, svakih 6 mjeseci javljaju se četiri nova zuba. Donji zubi se javljaju prije gornjih i vrlo često se pojavljuju u paru – jedan na desnoj strani, a drugi na lijevoj. Mliječni zubi ostaju na svom mjestu sve dok ih ne ‘izguraju’ trajni zubi.

Ispadanje mliječnih zuba

Mliječni zubi počinju ispadati oko 6. godine, a katkad ispadanje može biti odgođeno za još godinu dana. Najčešće prvo ispadaju središnji donji sjekutići, a za njima središnji gornji, zatim lateralni sjekutići, prvi kutnjaci, očnjaci pa drugi kutnjaci. No prije nego što počnu ispadati prvi mliječni zubi, u čeljusti se pojavljuje trajni zub, donji kutnjak, tzv. ‘šestica‘.

Mliječni zubi imaju veliku ulogu u razvoju govora kod djece, budući da su potrebni za proizvodnju određenih glasova. Također, bitni su i za pravilno žvakanje hrane, no djeca kojoj su zubi prijevremeno izvađeni zbog karijesa mogu bez problema i dalje normalno žvakati i jesti.

Mliječni zubi nerijetko sami ispadaju zbog toga što trajni zubi resorbiraju korijene mliječnih zuba (korijen se ‘topi’) pa se rasklimaju i ispadnu. Ako mliječni zubi ispadnu uslijed pada ili ozlijede, potrebno je posjetiti stomatologa kako bi se novo ‘prazno’ mjesto osiguralo za trajni zub koji tek treba doći jer inače postoji mogućnost krivog razmještanja trajnih zuba.

Svi zubi trebali bi narasti oko 12. godine života te bi ih ukupno trebalo biti 32: osam sjekutića, četiri očnjaka, osam pretkutnjaka i dvanaest kutnjaka.

Kutnjaci su zubi koji ostaju najduže u ustima te su vrlo važni zbog čuvanja mjesta trajnim zubima, stoga ih je bitno održavati zdravima. Oni trpe najjače opterećenje prilikom žvakanja te se pravilnim oralnom higijenom osigurava njihov opstanak u ustima.

Pokvareni mliječni zubi kod djece – ima li razloga za brigu?

Pojava karijesa na mliječnim zubima moguća je odmah nakon njihovog nicanja, budući da mliječni zubi imaju slabije mineralizirano zubno tkivo pa su manje otporni na djelovanje bakterija. Pokvareni mliječni zubi mogu uzrokovati jaku bol i ometati dijete kod konzumiranja kisele, slatke ili tople hrane.

Mliječni zubi

Karijes se brzo širi, a najčešće se javlja na sjekutićima gornje vilice, budući da oni niču među prvima i najviše su izloženi hrani. Nastaje kod djece koja u velikim količinama konzumiraju hranu bogatu šećerom i ugljikohidratima ili piju slatka pića.

Kako biste spriječili razvoj karijesa, odlazite na redovite preglede kod stomatologa i izbjegavajte konzumiranje navedenih hrane i pića te naučite dijete pravilnom četkanju zuba jer djeca u toj dobi još uvijek ne shvaćaju značaj redovnog i temeljitog pranja zuba. Postoje razne aktivnosti kroz koju djeca mogu lakše naučiti, a o jednoj smo mi pisali ovdje.

Vađenje mliječnih zubi – kada je ono potrebno?

Vađenje pokvarenih mliječnih zuba se ne preporučuje, budući da su mliječni zubi namijenjeni čuvanju prostora za trajne zube i poželjno ih je ostaviti kako bi sami otpali. Mliječni zubi se često rasklimaju sami, dovoljno da ih možete izvaditi vi ili vaše dijete, ali postoje određene situacije kada ih je potrebno prijevremeno izvaditi:

 • trajni zubi rastu ispod mliječnih koji imaju jak korijen
 • manjak mjesta u vilici za izbijanje trajnog zuba
 • upala
 • velike količine karijesa

Sasvim je normalno da se vaše dijete boji vađenja zuba kod stomatologa, no pokušajte prije toga s djetetom razgovarati o tom. I samom stomatologu je u interesu da proces bude što bezbolniji i pobrinut će se da dijete osjeti minimalnu bol. Naoružajte se strpljenjem i razumijevanjem te pojasnite djetetu što će se sve dogoditi i time unaprijed smanjite njegov strah.

Nicanje trajnih zuba

Oko 6. godine počinju nicati prvi trajni zubi, počevši s već spomenutom, ‘šesticom’. Nakon toga, u pravilu, kreće s ispadanjem središnjih sjekutića. Prvo rastu prednji zubi, na donjoj pa na gornjoj vilici, a zatim stražnji. Oko 12. godine bi trebali ispasti svi mliječni zubi i tada završava razdoblje mješovite denticije, a započinje razdoblje trajne.

Mliječni zubi

Između 18. i 25. godine rastu osmice, a katkada se dogodi da ne narastu što ne predstavlja nikakav problem. Moguće je da je zametak zuba na nepovoljnom položaju ili jednostavno ne postoji pa ne može niti niknuti. U slučaju da se razvio, ali ne niče, može biti operativno odstranjen.

Problemi kod nicanja trajnih zuba

Nicanje trajnih zuba je kod svakog djeteta individualno, no pomoć liječnika trebali biste potražiti ako primijetite da trajni zub još uvijek nije počeo nicati. U slučaju da zub još uvijek nedostaje, prepisuje se odlazak ortodontu koji će to riješiti svojom terapijom.

Što ako nisam siguran da mojem djetetu pravilno izrastaju trajni zubi ?

Kada dođe do erupcije, odnosno, kada djetetu ispadne mliječni zub i trajni počinje izlaziti, vi, ali i dijete, imate vrlo malo utjecaja na to u kojem smjeru će zub niknuti. Jedino što možete je čekati i pratiti kamo zub raste te se obratiti stomatologu ako se dijete počne žaliti na bolove.

Mliječni zubi

Što ako djetetu trajni zub još nije krenuo rasti?

Veliki je broj djece kojoj trajni zubi ne rastu, iako su mliječni zubi ispali. U ovom slučaju, najbolje bi bilo provjeriti sa stomatologom stanje zuba jer postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih se novi zub još ne vidi. Stomatolog će se ultrazvukom uvjeriti koji problem je u pitanju i koja je odgovarajuća terapija.

Neki od mogućih razloga su:

 • manjak prostora
 • rast trajnog zuba u krivom smjeru
 • genetski uvjetovano
 • prehrana s manjkom kalcija
 • hiperdoncija

Kako pravilno održavati njegu zuba?

Higijena zuba je vrlo važna jer postoje mnogobrojni problemi koji, ako se na vrijeme ne spriječe, mogu prouzročiti dugotrajne posljedice. Liječnici savjetuju nadziranje djeteta prilikom pranja zuba te četkanje minimalno dvaput dnevno.

Posjet stomatologu savjetuje se već u dobi od dvije godine kako bi se dijete što prije naviknulo na stomatološku ordinaciju i proceduru pregleda. Kontrole je preporučljivo obavljati svakih tri do šest mjeseci ako dijete još uvijek ima mliječne zube.

Mliječni zubi

Četkicu za zube trebalo bi mijenjati svaka tri mjeseca bez obzira bila uništena ili ne. Veličinom mora biti prilagođena djetetovom uzrastu, a poželjno je koristiti zubnu pastu bez fluora. Savjetuje se i korištenje zubnog konca kojim se čisti zaostala hrana između zuba.

Bitno je čim prije stvoriti naviku redovitog pranja zuba kod djeteta jer će se time smanjiti mogućnost pojave raznih dentalnih problema kasnije u životu. Objasnite djetetu kako slatkiši i razna gazirana pića štete, ne samo organizmu, već i njegovim zubima te mu pokušajte ograničiti njihov unos.

U sljedećem videozapisu možete pogledati kako pravilno četkati zube i poboljšati oralno zdravlje:

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....