NaslovnicaZdravljeZdravlje zubiKada je pravo vrijeme za djetetov prvi odlazak stomatologu?

Kada je pravo vrijeme za djetetov prvi odlazak stomatologu?

Djetetu su počeli nicati prvi zubići i pitate se kada je pravo vrijeme za prvi posjet stomatologu? U nastavku pronađite odgovor i saznajte kako se pripremiti i što očekivati na prvom pregledu.

Kada je pravo vrijeme za prvi posjet stomatologu?

Što prije dijete ode stomatologu, to bolje. Prevencija je uvijek bolja od liječenja i rani posjet stomatologu pomoći će zaštititi zube vašeg djeteta.

Prvi odlazak djeteta kod stomatologa preporučuje se obaviti već prilikom nicanja prvih zubića ili kada dijete napuni godinu dana, a svakako prije druge godine djetetovog života, kada su zubi još uvijek zdravi. Tako će dijete imati priliku upoznati stomatološko okruženje i alate prije potrebe za bilo kakvom intervencijom, što može umanjiti djetetov strah.

Premda se neki roditelji i sami osjećaju nelagodu kada dijete trebaju odvesti stomatologu i zbog toga ponekad odgađaju prvi pregled, djeca što su starija razvijaju veći strah i stoga bi prvi pregled trebalo obaviti čim prije.

U ostalom, mliječni zubi traže jednaku brigu kao i trajni jer imaju važnu ulogu u poticanju normalnog rasta i razvoja čeljusti i pravilnog zagriza te čuvaju mjesto za svoje nasljednike – trajne zube.

Mliječni zubi također imaju veliku ulogu u razvoju govora kod djece, budući da su potrebni za proizvodnju određenih glasova. Također, bitni su i za pravilno žvakanje hrane, što je preduvjet za dobru probavu.

Budući da mliječni zubi imaju slabije mineralizirano zubno tkivo, manje su otporni na djelovanje bakterija te je pojava karijesa na mliječnim zubima moguća je odmah nakon njihovog nicanja, što može uzrokovati jaku bol i ometati dijete kod konzumiranja kisele, slatke ili tople hrane.

Kako izgleda djetetov prvi odlazak stomatologu?

Kako izgleda djetetov prvi odlazak stomatologu?

U idealnim uvjetima, kada dijete posjeti stomatologa prije bilo kakve potrebe za liječenjem, prvi pregled bi trebao proteći kao zanimljivo i pozitivno iskustvo.

Prilikom prvog pregleda, stomatolog će upoznati dijete sa stomatološkim alatima, dati važne savjete za održavanje zubi, a dijete će imati priliku upoznati stomatološko okruženje. Stomatolog će objasniti djetetu koji je njegov zadatak i što pokušava učiniti na razini koju vaše dijete može razumjeti i s kojom se može povezati.

U ordinacijama specijaliziranim za dječju stomatologiju, kao  što je videntis.eu, možete očekivati čak i igračke i bojice koje će prvi posjet stomatologu učiniti zabavnim i opuštenim za dijete. Ponekad stomatolog može koristiti i igračke u obliku četkica za zube, usne šupljine i zubi na kojima pokazuje kako ih pravilno četkati.

Sam pregled i čišćenje može potrajati svega nekoliko minuta, no najviše vremena odlazi na to da se dijete osjeća ugodno i educira roditelje. Ne biste trebali očekivati ​​da će cijeli posjet trajati dugo (oko 20-ak minuta).

Ovisno o dobi i kooperativnosti djeteta, posjet stomatologu može (ali i ne mora) uključivati potpuni pregled zuba kako bi se provjerio njihov rast i razvoj, no stomatolog će se svjesno više posvetiti djetetu, nego njegovoj usnoj šupljini.

Cilj prvog posjeta je razviti pozitivan osjećaj kod djeteta, kako bi sljedeći put došlo u poznato okruženje u kojem nema osjećaj straha.

Osim toga, stomatolog će vam obično reći sve što trebate znati kako bi zubi vašeg djeteta bili zdravi, uključujući:

 • kakvu pastu i četkicu za zube koristiti,
 • tehnike četkanja i čišćenja koncem,
 • kako ublažiti nelagodu pri nicanju zubića,
 • koja hrana i piće uzrokuju karijes,
 • odgovoriti na vaša pitanja, uključujući pitanja o korištenju dude i sisanju palca.

Kako se pripremiti za djetetov prvi odlazak stomatologu?

Kako se pripremiti za djetetov prvi odlazak stomatologu?

Roditelji imaju veliku ulogu u tome da prvi odlazak stomatologu bude pozitivno i ugodno iskustvo.

 • Nemojte biti tjeskobni ili uzrujani prilikom odlaska stomatologu. Dijete će to primijetiti i kopirati vaše ponašanje. Pokušajte to predstaviti kao pozitivno iskustvo. Kada govorite o stomatologu, možete primjerice koristi pozitivne i djeci prikladne izraze, poput; “posjet prijatelju Zubić vile” ili “odlazak na vožnju u zubarskoj stolici”.
 • Upoznajte dijete sa stomatologijom kroz igru. Možete čitati slikovnice o važnosti zubne higijene, pogledati crtiće o odlasku zubaru, nabaviti razne setove igračaka sa stomatološkim alatima i kalupima zuba. U trgovinama su dostupne razne zanimljive igračke na temu stomatologije i ako je dijete njima okruženo od najranije dobi, puno je veća vjerojatnost da će lakše prihvatiti odlazak stomatologu. Uoči prvog posjeta stomatologu možete se “igrati zubara” kod kuće i prebrojati djetetove zube i objasniti da stomatolog brine o našim zubima. Pokušajte ne ulaziti u previše detalja, stomatološki tim je dobro obučen za razgovor s djecom.
 • Ne govorite djetetu da bude hrabro jer će odlazak stomatologu doživjeti kao “opasno” iskustvo za koje je potrebno biti hrabar. Također, nikako ga nemojte posramljivati ako se boji.
 • Ne podmićujte dijete, no možete ga nagraditi za lijepo ponašanje po odlasku iz ordinacije. Pripazite samo da nagrada ne bude primjerice hrana ili piće koju je stomatolog naveo kao nezdravu, kako dijete ne bi dobilo kontradiktorne informacije. Radije odaberite neku od gore navedenih igračaka.
 • Ne govorite djetetu da neće boljeti (ili da hoće), dijete treba imati povjerenja u vas i stomatologa, a ako mu jednom slažete, svaki sljedeći put će u ordinaciju odlaziti sa strahom što ga tamo očekuje. Ako je potrebna intervencija na zubu, možete mu objasniti da će možda biti nelagodno, ali da će zbog toga zubići biti zdravi i lijepi.
 • Djetetu je izrazito važna predvidljivost. Stoga može pomoći ako mu primjerenim rječnikom objasnite što će se tamo događati, gdje ćete vi biti za vrijeme dok je dijete u ordinaciji, što će raditi poslije pregleda i slično. U suprotnom bi dijete moglo zamišljati razne “strašne” scenarije.
 • Nemojte koristiti zubara kao sredstvo odvraćanja ili kaznu (primjerice, “ako ne budeš prao/prala zube redovito, zubar će ti izvaditi zub/ staviti plombu i sl.”, dijete će automatski doživjeti stomatologa kao kaznu za nešto što nije učinilo kako treba).
 • Dijete bi se prilikom odlaska stomatologu trebalo osjećati ugodno. Sa sobom može ponijeti i svoju najdražu igračku kako bi imalo dodatni osjećaj sigurnosti.
 • Djeca su obično bolje raspoložena ujutro kada su svježa i puna energije. Izbjegavajte zakazivanje termina kasno tijekom dana ili blizu vremena za spavanje kada djeca mogu biti razdražljiva.
 • U ordinaciji prepustite profesionalcima komunikaciju s djetetom. Unatoč trudu, neka djeca se i dalje mogu bojati ili čak plakati i vrištati prilikom dolaska u ordinaciju. Pedijatrijski stomatolozi obučeni su za ponašanje u takvim situacijama i pomoći ćete im ako im prepustite komunikaciju s djecom.

Koliko često bi dijete trebalo ići kod stomatologa?

Preporučuje se da djeca posjećuju stomatologa svakih 6 mjeseci. Redovitim posjetima će se moći utvrditi razvijaju li se pravilno zubići i čeljust, a ako se pojavi karijes isti će se moći na vrijeme liječiti.

Arijana Dedić
Arijana Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Arijana Dedić je već dugi niz godina urednica nekoliko vrlo posjećenih portala koji broje više od dva milijuna čitatelja svakog mjeseca. Želja joj je svim roditeljima pomoći da na brz i jednostavan način dođu do korisnih, provjerenih i lako razumljivih informacija. Između ostalog, na portalu MaminSvijet.hr vodi i kutak za majke koje žele zakoračiti u svijet poduzetništva te im želi pomoći da ostvare svoje poslovne ambicije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....