NaslovnicaKnjigeKnjige i slikovnice za djecuČitanje naglas: zašto je važno i preporuke slikovnica!

Čitanje naglas: zašto je važno i preporuke slikovnica!

Čitanje pripada najsloženijem procesu učenja, a temelj je svakog daljnjeg napretka.

Dva su procesa koja razlikujemo kod učenja čitanja:

 • Fonemska svjesnost – sposobnost prepoznavanja i razlikovanja pojedinih zvukova u riječima
 • Dekodiranje riječi – sposobnost sparivanja slova sa glasovima i ta sposobnost nam pomaže da čitamo i razumijemo što smo pročitali

Dakle, da bi dijete naučilo čitati, za početak mora znati prepoznati sva slova, a zatim naučiti spojiti glasove u riječi koju čita.

Čitanje naglas: zašto je važno i preporuke slikovnica!

Kako pomoći djetetu u procesu učenja čitanja?

Preduvjet za čitanje je razvoj predčitalačkih vještina.

Da bi bilo uspješno u čitanju, dijete mora shvatiti i čuti povezanost između slova i glasa.

Tu nastupamo mi, roditelji. Čitanje je vještina koja se razvija odmalena, a mi smo njihovi prvi učitelji.

Zato je veoma važno od najranije dobi poticati dijete na igru sa knjigama, čitati im slikovnice, priče i poeziju. Na taj način se kod djeteta stvara temelj budućeg razvoja predčitalačkih vještina.

Čitanjem djeci gradimo u njima ljubav prema knjizi, pomažemo im da čuju riječi, da obrate pažnju na glasove u riječi, kvalitetno provodimo zajedničko vrijeme i zbližavamo se.

Neka istraživanja na Sveučilištu u Oxfordu pokazala su kako su djeca kojoj su se odmalena čitale priče i pjesmice bila uspješnija kod učenja čitanja.

Dobri čitači u pravilu lakše savladavaju gradivo, dok slabijim čitačima uvijek treba više vremena da nešto nauče i cijeli postupak učenja ide im teže.

Benefiti čitanja naglas

Nekoliko je važnih benefita čitanja naglas:

 • Pomaže djetetu uočiti povezanost između pisane i pročitane riječi
 • Pomaže razvijanju vokabulara
 • Djeca uživaju slušajući priče i pritom uviđaju kako je čitanje zabavna i pozitivna aktivnost
 • Pomaže razvoju koncentracije jer se dijete treba usredotočiti na ono što mu se čita
 • Razvija maštu mnogo više od gledanja TV-a
 • Pomaže im shvatiti različite emocije

Mora li dijete mirno sjediti dok mu se čita?

Ne mora dijete uvijek mirno sjediti dok mu se čita. Slušanje priča potiče kreativnost i sasvim je u redu da dijete crta, slika, slaže kocke ili izrađuje nešto pritom. Bitno da je atmosfera opuštena i ugodna. Mislimo da nas djeca ne slušaju pozorno ako ne sjede pokraj nas, prate knjigu i listaju stranice no iznenađujuće je koliko zapravo djeca čuju i kad mi mislimo da nas ne slušaju. Preduvjet je da to bude neka umirujuća aktivnost i da se izvodi u tišini.

Uz čitanje naglas, za razvijanje predčitalačkih vještina bitne su i igre i aktivnosti koje nikako nebi trebalo zanemariti, a ovdje ću spomenuti neke od njih:

 • Memory
 • Prepoznavanje oblika, a kasnije i slova
 • Igre pomoću kartica – trodijelne kartice su posebno korisne u ovoj igri jer dijete povezuje sliku i riječ
 • Čitanje pjesmica  i prepoznavanje rime
 • Brojalice i igre riječima – djeca posebno vole izmišljati nove smiješne riječi pa to možete pretvoriti u zanimljivu igru, a poznato je da se kroz igru najbolje uči

Preporuke slikovnica

U nastavku je popis nekih slikovnica i knjiga koje su nama tijekom godina postale omiljene.

 • Quint Buchholz: Lijepo spavaj, medvjediću – Slikovnica namijenjena za čitanje djeci prije spavanja. Glavni lik je medvjedić koji se sprema za spavanje, ali nije nimalo pospan.
 • Holly Lansley: Medo zvan hrabrost – Čarobna priča o malom medi koji se boji mraka. No kada u obližnju šumu padne zvijezda on mora skupiti svu hrabrost kako bi ju pronašao.
 • Sjaji, sjaji, zvijezdo! – Još jedan medo u potrazi za sjajnom zvijezdom! Taktilna slikovnica koja sadrži zvijezdu koja svijetli i svira.
 • M Christina Butler: Jedna snježna noć – Taktilna slikovnica o prijateljstvu idealna za najmlađe koji vole dodirivati i istraživati dok slušaju priču.
 • Jesi li ti moja mama? – Taktilna slikovnica o polarnom medvjediću koji je u potrazi za svojom mamom.
 • Boris Nazansky: Što ću biti kad odrastem? – Slikovnica sa pjesmicama o različitim zanimanjima. Od vatrogasca i balerine do istraživača i učiteljice, sigurno će i vaše dijete pronaći inspiraciju.
 • Ezop: Basne – Sadrže poučne kratke priče u kojima su životinje personifikacija ljudi. Mnogi roditelji i učitelji preporučuju ove priče za djecu različite dobu,
 • Luko Paljetak: Miševi i mačke nagavačke  – Zbirka humorističnih i poučnih pjesama za najmlađe kojima je glavna tema sukob miša i mačke.
 • Helme Heine: Prijatelji zauvijek – Mišić Janko, pjetlić Pero i praščić Valdemar najbolji su prijatelji i glavni likovi ove priče. Ova mala družina provodi dane u igri, ali i poslovima na seoskom gospodarstvu u malom zaselku Kukumijau.
 • Alan Alexander Milne: Medo Winnie zvani Pooh – Jedna od najpopularnijih dječjih knjiga koju je autor napisao za svog sina inspiriran njegovim plišanim igračkama.
 • Beatrix Potter: Priče o Petru Zecimiru – Poučne i duhovite priče o zecu Petru koji sa svojom obitelji i prijateljima proživljava različite zgode i nezgode.
 • Branko Ćopić: Ježeva kućica – Jedna od najljepših i najdugovječnijih hrvatskih priča u stihu.
 • Ben Hoare: Antologija očaravajućih životinja – Enciklopedija koja sadrži kratki tekst sa zanimljivostima o 100 životinja. Jeste li znali da je krzno polarnog medvjeda prozirno ili da hobotnice imaju plavu krv?

Ne zaboravite…

Djecu treba učiti da cijene važnost knjige.

Dobrim čitačem postaje se trudom i vježbom, a na nama je da našoj djeci budemo uzori, potičemo njihovu znatiželju i njegujemo maštu.

Čitajući djeci, potičemo razvoj njihovih mentalnih sposobnosti, socijalnih i komunikacijskih vještina, pomažemo im da zavole čitanje i da bolje razumiju svijet.

“Dijete koje čita postaje čovjek koji misli”

 

Reference
Natalija Ćosić, mag. comm.
Natalija Ćosić, mag. comm.

Ja sam Natalija, diplomirani komunikolog i majka trojice dječaka, u čijem društvu provodim većinu svog vremena.

Volim obiteljski život, dobru hranu, knjige, glazbu, putovanja i istraživanje prirode, a tu ljubav prenosim i svojoj djeci.

Zagovornica sam Montessori pedagogije, čitanja naglas i pozitivnog roditeljstva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....