NaslovnicaKnjigeKnjige i slikovnice za djecuŠkolovanje kod kuće - naša nova realnost

Školovanje kod kuće – naša nova realnost

U iduća dva tjedna roditelji će biti suočeni sa novim izazovom – podučavati svoju djecu kod kuće. Neki od roditelja imaju mogućnost ostati s njima doma, neki će to morati uz svakodnevni odlazak na posao.

Sasvim nova avantura za mnoge i na tom putu čeka nas puno izazova s kojima se moramo suočiti. Puno novih situacija kojima se treba prilagoditi.

Coronavirus – zatvorene škole

Dok je svijet obavijen strahom od novog virusa koji nas je paralizirao, teško je misliti o ičemu drugom. Svjesni situacije teško ostajemo smirene glave, osjećamo anksioznost i strah.

Briga i izolacija izazivaju veliki stres koji nehotice prenosimo na našu djecu. Stoga je važno povremeno uzeti predah od medija i vijesti, opustiti se i duboko udahnuti, jer samo tako ćete moći svom djetetu pružiti najbolje od sebe.

Školovanje kod kuće – naša nova realnost

Aktivnosti za predškolarce i školarce

Školarci će imati dio dana ispunjen školskim obavezama, a mi ćemo im pomoći u tome najbolje što možemo. Za sve nas je to sasvim nova situacija u kojoj je najbitnije biti smiren i pratiti upute razrednika. Možda se neki roditelji boje da neće moći ili neće uspjeti adekvatno im pomoći u svladavanju gradiva, jednostavno zbog nedostatka vremena.

No, djeca kod kuće ne moraju mirno sjediti 4 sata za stolom da bi nešto naučili. Ono za što im u školi treba 5 sati, kod kuće mogu proći u 2 sata, jednostavno zato što vi tempo možete prilagoditi samo njemu. Pokušajte pronaći neki ritam i sve će biti u redu.

Za predškolce ne postoji predviđen raspored i tu će roditelji trebati biti kreativni kako bi im ispunili dan kvalitetnim aktivnostima.

Opskrbite se knjigama. Čitanje knjiga odličan je način za provođenje zajedničkog vremena u zatvorenom prostoru. Uđimo u svijet mašte, učimo o svijetu i životu oko nas, iako ne možemo slobodno istraživati prirodu. Posvetimo se zabavnim aktivnostima i zajedničkom druženju. Provedimo kvalitetno vrijeme zajedno.

Počinje proljeće, kao simbol novog početka pa u nastavku slijedi preporuka knjiga i kreativnih aktivnosti kojima ćemo obilježiti ovo godišnje doba.

Edukativni materijal - godišnja doba
Edukativni materijal – godišnja doba

Knjige i slikovnice

 • Andrea Debak: Kako je jabuka otkrila proljeće – maštovito ilustrirana slikovnica u kojoj se djeca kroz rimu i stih upoznaju sa promjenama u prirodi
 • Alejandro Algarra: Promjene vremena, promjene godišnjih doba – edukativna slikovnica u kojoj nas dvoje radoznale djece vodi kroz godišnja doba. Saznajemo zašto se godišnja doba mijenjaju, koje su njihove karakteristike, zašto se mijenja vrijeme i kako se biljke, životinje i ljudi prilagođavaju promjenama
 • Alejandro Algarra: Moja prijateljica čudesna priroda – knjiga istog autora kroz koju ćemo saznati mnoštvo zanimljivih informacija o biljnom i životinjskom svijetu. Saznat ćemo kada se pojavljuju kapljice rose, zašto su neke ptice selice i vraćaju li se lososi na mjesto rođenja.
 • Mike Unwin, Jenni Desmond: Putovanja – nevjerojatne seobe životinja – dvadeset priča o nevjerojatnim seobama životinja kao što su lastavice, leptiri, vretenca, afrički slon…
 • Yuval Zommer: Velika knjiga kukaca – knjiga raznovrsnih informacija o kukcima, puževima, paucima i kolutićavcima.
 • Orkestar priča priču: Četiri godišnja doba – glazbena slikovnica u kojoj djevojčica Izabela, nakon buđenja, odlazi na nevjerojatno putovanje i doživljava četiri godišnja doba u jednom danu. Sve to je popraćeno originalnom Vivaldijevom glazbom koja se može poslušati pritiskom na zvučne oznake na stranicama slikovnice.
 • Josipa Franjić Raulović: Kako je cvijet upoznao svijet – ilustrirana priča o malom cvijetu koji se tek budi i otkriva za njega novi, nepoznati svijet. Priča se može poslušati i na CD-u koji je prilog uz knjigu.
 • Eric Carle: Vrlo gladna gusjenica – edukativna i zabavna slikovnica koja prati pretvorbu gusjenice u leptira.
 • Zoran Maljković: Zašto ne volim proljeće – dirljiva priča koja prati dječaka koji svoju slijepu i gluhu prabaku posjećuje u domu za starije osobe. Dječakovo negodovanje dolaskom proljeća promijenit će prabakina radost kad pod prstima osjeti cicamace koje joj je donio. Slikovnica tematizira ljubav, suosjećanje i solidarnost spram starijih osoba i osoba s invaliditetom.
 • John Woodward: Kukci izbliza – taktilna knjiga sa stranicama na izvlačenje, sličicama na preklapanje i priloženim povećalom. Upoznaje djecu sa osnovnim informacijama i zanimljivostima o građi razvoju i preobrazbi kukaca, uz mnoge zanimljive primjere.
 • Mate Maras ( prepjevao s engleskog ): Mala kišna kap – predivna priča iz čudesnog svijeta prirode otkriva nam sve tajne male kišne kapi. I zato kad sljedeći put začujemo grmljavinu, sjetit ćemo se puta koji je kapljicu iz oblaka doveo do našeg omiljenog cvijeta
 • Sunčana Škrinjarić: Plesna haljina žutog maslačka – prekrasna priča koja uči djecu kako ljude nikada ne treba prosuđivati po izgledu i kako uz prave prijatelje možemo sve postići.
Ukrasi od glinamola
Ukrasi od glinamola

Kreativne aktivnosti

 • Napravite zajedno edukativne materijale za učenje godišnjih doba, promjena u prirodi i promjena vremena. Sve što vam treba je karton, škare, flomasteri i malo kreativnosti.
 • Gusjenica od kutije za cipele – po uzoru na gladnu gusjenicu iz slikovnice, za vježbanje fine motorike za one najmlađe.
 • Igra za razvoj fine motorike i vježbanje boja – vrlo jednostavno za napraviti, treba vam samo jedna kutija na kojoj ćete nacrtati uzorak cvijeća i napraviti rupice u koje će dijete stavljati obojane štapiće za uši.
 • Izrada ukrasa od glinamola – u dvorištu skupite različito šareno cvijeće i lijepite ga na glinamol. Sa slamkom možete napraviti rupice kako bi se vaši ukrasi kasnije mogli i objesiti.
 • Sunovrati od kartona i košarica za muffine – od kartona izrežite oblik latice, obojite ih u žuto, a zatim u sredinu zalijepite košaricu za muffine.
 • Gusjenice od pompona – jednostavno lijepite šarene pompone jedan na drugi dok gusjenica ne bude dužine po vašoj želji. Ili dok vam ne ponestane materijala…
Leptiri i gusjenice
Leptiri i gusjenice
 • Leptiri od kartona – na tvrđi papir dijete neka nacrta šarenog leptira kojeg ćete kasnije zajedno izrezati. Možete ga objesiti kao ukras za prozor.
 • Gusjenica od rola wc papira – čim šarenije, to bolje. Nanižite nekoliko rola wc papira, obojite ih i dobili ste šarenu gusjenicu.
 • Bubamare i pauci od papirnatih tanjura – dijete neka temperama oboji papirnati tanjur, a kad se osuši nalijepite oči i noge.
 • Buket cvijeća od otisaka ruku – na kolažu različitih boja napravite obrise dječjih ruku, zatim ih izrežite i zalijepite na papir na kojem je dijete nacrtalo vazu. Dobili ste prekrasan i jedinstven buket cvijeća.
 • Leptiri od otisaka ruku – na slikarskom platnu nacrtajte tijelo leptira, a zatim mu dodajte prekrasna šarena krila otiskom ručica. Dobit ćete unikatnu sliku za zid dječje sobe.
Otisci ruku
Otisci ruku

I još…uključite djecu u svoje svakodnevne kućanske obaveze, neka se osjećaju korisno. Kuhajte zajedno, djeca vole biti u kuhinji. Pogledajte neki crtić, slušajte glazbu, crtajte, slikajte, plešite, glumite, skačite, smijte se… Djeca ne moraju osjetiti našu zabrinutost.

I zapamtite, ne mora svaki trenutak biti isplaniran i ispunjen nekom aktivnošću. Pustite ih ponekad da sami pronađu zanimaciju. Dosada kod djece potiče kreativnost. A vi ne zaboravite brinuti i za sebe. Svakog dana pronađite vremena za opuštanje, jer vaše mentalno zdravlje je važno.

Natalija Ćosić, mag. comm.
Natalija Ćosić, mag. comm.

Ja sam Natalija, diplomirani komunikolog i majka trojice dječaka, u čijem društvu provodim većinu svog vremena.

Volim obiteljski život, dobru hranu, knjige, glazbu, putovanja i istraživanje prirode, a tu ljubav prenosim i svojoj djeci.

Zagovornica sam Montessori pedagogije, čitanja naglas i pozitivnog roditeljstva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....