NaslovnicaKnjigeKnjige i slikovnice za djecuPolazak u vrtić ili školu - slikovnice mogu pomoći!

Polazak u vrtić ili školu – slikovnice mogu pomoći!

Polazak u vrtić ili školu često predstavljaja stres za cijelu obitelj. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako pripremiti dijete na promjene i učiniti ih što bezbolnijim.

Polazak u vrtić

Polazak u vrtić jedan je od najvećih koraka u životu djeteta, ali i roditelja. Dolazi do promjene svakodnevne rutine, prvog odvajanja od roditelja i bližih članova obitelji.

U razdoblju prilagodbe dijete i roditelji se mogu susresti s potpuno novim i burnim emocijama i reakcijama. Dijete može učestalo plakati, imati napadaje bijesa, biti razdražljivo ili povučeno.

Naravno, neka djeca se prilagode odmah, bez vidljivih promjena u ponašanju. No, važno je imati strpljenja i posvetiti vrijeme prilagodbi. Ako se suočavate s težom prilagodbom, prije svega razgovarajte s odgajateljima.

Bez straha i srama potražite pomoć i savjet. Ako su prvi dani vrtića pred vama pomoći vam mogu i tematske slikovnice. Čitajte ih djeci, razgovarajte s njima o pročitanom.

I slikovnica može pomoći!  

Što sve Ana zna o vrtiću je slikovnica Naklade Nika pomoću koje možete dočarati svome djetetu što ga u vrtiću očekuje. Djevojčica Ana u vrtiću uči mnoge stvari poput vezanja cipela i spremanja stvari, zabavlja se i pjeva, igra i sklapa nova prijateljstva. 

Što sve Ana zna u vrtiću

Slikovnica Medvjedića je strah ostati u vrtiću bavi se strahom od odvajanja od roditelja. Kroz jednostavnu priču i životinjske likove s kojima će se lako poistovjetiti, djeca mogu prepoznati vlastitu situaciju i emocije. Slikovnica sadrži i dodatak sa savjetima za roditelje o tome kako prepoznati potrebe djeteta i pomoći mu da se nosi s emocijama. 

Medvjedića je strah ostati u vrtiću

Polazak u školu

Polazak u školu najčešće nije obilježen burnim emocionalnim reakcijama poput polaska u vrtić, ali očekivanja i obaveze koji se postavljaju pred dijete znatno su veći što može izazvati stres za cijelu obitelj.

Slikovnice nisu rješenje za sve probleme, ali govore o tome da se problemi mogu rješiti na djeci primjeren i optimističan način. Donosimo vam dvije slikovnice koje se bave polaskom u školu.

Što me čeka u školi? Kako će mi izgledati školski dan? Kako će mi izgledati cijeli život nakon polaska u školu? Odgovore na sva ta pitanja možete pronaći u slikovnici Dobro došli u školu!

Dobro došli u školu

Braco Medvjedić pokupio je prehladu i sasvim opravdano nije išao u školu, ali i nakon što je ozdravio nije učio propušteno školsko gradivo. Kada se vratio u školu dočekao ga je test za koji nije bio spreman te je dobio lošu ocjenu.

Kako će roditeljima pokazati lošu ocjenu? Odlična slikovnica Medvjedić i problemi u školi kojom možete pomoći djeci da shvate posljedice koje mogu nastati ako ne izvršavaju svoje obaveze.

Medvjedić i problemi u školi

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....