Polazak u vrtić ili školu – slikovnice mogu pomoći!

Polazak u vrtić ili školu

Polazak u vrtić ili školu često predstavljaja stres za cijelu obitelj. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako pripremiti dijete na promjene i učiniti ih što bezbolnijim.

Polazak u vrtić

Polazak u vrtić jedan je od najvećih koraka u životu djeteta, ali i roditelja. Dolazi do promjene svakodnevne rutine, prvog odvajanja od roditelja i bližih članova obitelji.

U razdoblju prilagodbe dijete i roditelji se mogu susresti s potpuno novim i burnim emocijama i reakcijama. Dijete može učestalo plakati, imati napadaje bijesa, biti razdražljivo ili povučeno.

Naravno, neka djeca se prilagode odmah, bez vidljivih promjena u ponašanju. No, važno je imati strpljenja i posvetiti vrijeme prilagodbi. Ako se suočavate s težom prilagodbom, prije svega razgovarajte s odgajateljima.

Bez straha i srama potražite pomoć i savjet. Ako su prvi dani vrtića pred vama pomoći vam mogu i tematske slikovnice. Čitajte ih djeci, razgovarajte s njima o pročitanom.

I slikovnica može pomoći!  

Što sve Ana zna o vrtiću je slikovnica Naklade Nika pomoću koje možete dočarati svome djetetu što ga u vrtiću očekuje. Djevojčica Ana u vrtiću uči mnoge stvari poput vezanja cipela i spremanja stvari, zabavlja se i pjeva, igra i sklapa nova prijateljstva. 

Što sve Ana zna u vrtiću

Slikovnica Medvjedića je strah ostati u vrtiću bavi se strahom od odvajanja od roditelja. Kroz jednostavnu priču i životinjske likove s kojima će se lako poistovjetiti, djeca mogu prepoznati vlastitu situaciju i emocije. Slikovnica sadrži i dodatak sa savjetima za roditelje o tome kako prepoznati potrebe djeteta i pomoći mu da se nosi s emocijama. 

Medvjedića je strah ostati u vrtiću

Polazak u školu

Polazak u školu najčešće nije obilježen burnim emocionalnim reakcijama poput polaska u vrtić, ali očekivanja i obaveze koji se postavljaju pred dijete znatno su veći što može izazvati stres za cijelu obitelj.

Slikovnice nisu rješenje za sve probleme, ali govore o tome da se problemi mogu rješiti na djeci primjeren i optimističan način. Donosimo vam dvije slikovnice koje se bave polaskom u školu.

Što me čeka u školi? Kako će mi izgledati školski dan? Kako će mi izgledati cijeli život nakon polaska u školu? Odgovore na sva ta pitanja možete pronaći u slikovnici Dobro došli u školu!

Dobro došli u školu

Braco Medvjedić pokupio je prehladu i sasvim opravdano nije išao u školu, ali i nakon što je ozdravio nije učio propušteno školsko gradivo. Kada se vratio u školu dočekao ga je test za koji nije bio spreman te je dobio lošu ocjenu.

Kako će roditeljima pokazati lošu ocjenu? Odlična slikovnica Medvjedić i problemi u školi kojom možete pomoći djeci da shvate posljedice koje mogu nastati ako ne izvršavaju svoje obaveze.

Medvjedić i problemi u školi

Pridružite se našoj Facebook grupi: MaminSvijet.hr - grupa za razmjenu savjeta o roditeljstvu

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.