NaslovnicaBriga o djeciŠkolarciKako svog školarca pripremiti za novu školsku godinu?

Kako svog školarca pripremiti za novu školsku godinu?

Jedna školska godina upravo završava, a nova već počinje. Sada je vrijeme kada jedni druge pitamo kako smo proveli praznike, jesmo li spremni za novu školsku godinu i nerijetko teško uzdišemo jer naši školarci, a i roditelji, kreću u nove avanture.

Nekima će ovo biti prvi polazak u školu, neki će se susresti s novim predmetima, neki s novim školama, a neki ulaze u novi projekt naše države „školu za život“.

Bilo kako bilo, najvažnije je kvalitetno se pripremiti i s puno pozitivne energije krenuti u sve ono što nas i njih očekuje. Evo nekoliko savjeta kako olakšati početak nastavne godine školarcima, ali i roditeljima.

Pozitivan stav

Primijetit ćete da s ovime otvaram svaki svoj „set savjeta“. Zašto? Zato što smatram da su pozitivan stav i pozitivne emocije temeljna točka iz koje slijedi svaki drugi savjet ili postupak.

Toliko je negativnosti na svijetu, toliko roditelja koji se žale na sve moguće promjene, postupke, obveze.

Vaša je dužnost svome djetetu omogućiti bezbrižan i radostan početak školovanja ili nove nastavne godine. Kako vi govorite, oni čuju, a kako čuju, oni djeluju. Ako čuju vas da s teškim uzdasima govorite o početku škole, vrlo je vjerojatno da će se i oni tako ponašati i ulaziti kroz školska vrata s grčem.

Budite pozitivni, čak i ako vidite izazove, neka ih vaše dijete ne čuje. Njemu omogućite da školu i novi početak vidi kao početak novih mogućnosti, prijateljstava i znanja.

Kako svog školarca pripremiti za novu školsku godinu?
Kako svog školarca pripremiti za novu školsku godinu?

Budite otvoreni za promjene

Na vratima su promjene (valjda). Prvašići ove godine i prvašići prošle godine neće učiti na isti način, petaši isto tako.

Škola za život ulazi u naše školske sustave i to je nešto s čime se moramo pomiriti, bez obzira na mišljenje i stav.

Vjerujte mi da se i učitelji moraju prilagoditi, ali mene osobno svaki pomak ili drugačiji korak veseli. Ja ću tome uvijek dati jednu notu sebe. Tako možete i vi.

Budite otvorenog uma i iščekujte promjene s veseljem. Promatrajte, učite, iščekujte.

Educirajte se i surađujte

Koliko se učitelji moraju educirati za sve promjene koje čekaju njih i djecu, toliko se i roditelji moraju interesirati za novi način rada. Roditelji će biti sve više uključeni u život i rad škole, a suradnja s učiteljem i djetetom je ključna!

Pročitajte i poslušajte što je to škola za život, o čemu se radi i kako se radi. Što vaše dijete očekuje, kako ga pravilno pripremiti.

Razgovarajte i s drugim roditeljima, poslušajte što oni misle i kako su se oni spremili. Razgovarajte i s učiteljem, kakve god nedoumice imali, oni će vam dati nabolje odgovore.

Ne zaboravite da kroz sve promjene samo zajedničkim trudom možete rasti i pomoći djetetu. A to je u konačnici najvažnije!

Pripremite knjige i pribor na vrijeme

Nemojte čekati posljednji trenutak da djetetu pripremite sve knjige ili pribor. Od toga možete organizirati jedan lijepi izlet i druženje.

Neka dijete osjeti radost biranja bilježnica, pernice, školske torbe ili bojica. To je sve odlična predvježba za novi početak i pozitivna atmosfera koja se stvara oko početka nastavne godine.

Jedni od mojih najdražih trenutaka iz djetinjstva bili su odlasci s roditeljima u dućan i biranje pernice ili torbe koja mi se najviše sviđa. Ne mora biti skupa, ali mora odisati pozitivnom atmosferom.

Ponovite s djetetom

Ako imate starijeg školarca koji upisuje viši razred ove godine, nemojte dozvoliti da dođe prvi tjedan u školu kao prazna ploča.

Apsolutno je razumljivo da se tijekom dugog perioda ljetnih praznika neke informacije izgube, ali ono što je temeljno za nastavak školovanja morali biste ponoviti.

Ne morate sjediti s njima i ponavljati (ili možete), ali bilo bi dobro zadati nekoliko zadataka i provjeriti točnost.

Ponoviti tablicu množenja, neke osnovne formule, ponoviti temeljna znanja iz jezika, prirode, likovne kulture ili slično.

Učitelj će to jako cijeniti, a učenik se neće osjećati izgubljeno nego samopouzdano i spremno.

Kako svog školarca pripremiti za novu školsku godinu?
Kako svog školarca pripremiti za novu školsku godinu?

Razgovarajte s djetetom

Sada kada ste educirali sebe, pripremili knjige i pribor i nastavna godina samo što ne počne, vrijeme je za razgovor s djetetom.

Nemojte ovaj dio izbjegavati zato što smatrate da su učenici premladi ili da nije potrebno. Itekako je potrebno. Oni su mali ljudi koji sve razumiju primjereno svojoj dobi.

Ovisno o tome u koji razred ide dijete, prilagodite tome i razgovor. Ono što svakako morate je podsjetiti dijete na to što ga čeka u školi, koji su novi predmeti koje će učiti, ako dobiva nove učitelje, podsjetite ga na ponašanje u školi i nikako nemojte zaboraviti napomenuti da ćete uvijek biti tu za njega i da sve može reći vama ili učiteljici.

Važno je da dijete zna pravila, ali i da se osjeća sigurno.

I na kraju, puno sreće svim dragim roditeljima, a posebno školarcima. Pred vama su novi izazovi koje ćete svladati, nove avanture koje ćete jednoga dana prepričavati, nova prijateljstva koja ćete sklopiti, nova znanja koja ćete dobiti.

Uz pozitivan duh i puno truda i ova školska godina će biti uspješna!

Marija Vlahović, mag. prim. educ
Marija Vlahović, mag. prim. educhttps://www.youtube.com/channel/UCFBduYOL_0Gq_E7mru3JCkg
Moje ime je Marija Vlahović, magistra sam primarnog obrazovanja sa završenim tečajem engleskog jezika. Nešto više od dvije godine radim kao učiteljica. Godinu dana sam vodila grupu za učenje engleskog jezika u jednoj predškolskoj ustanovi. Neopisivo volim svoj posao i zahvalna sam svakoga dana što me život odveo u ovom smjeru. U svome radu često se susrećem s roditeljima i učenicima koji mi postavljaju pitanja i traže savjete. Zato sam prije dva mjeseca odlučila otvoriti svoj Youtube kanal na kojem dajem savjete i odgovaram na sva pitanja koja se tiču škole, ali i života. Teme su širokog spektra, od lakšeg i efikasnijeg učenja, organizacije vremena i prostora, osobnih iskustava pa sve do svladavanja teškoća u učenju. Namijenjen je svim učenicima, studentima, roditeljima, ali i svima zainteresiranima. Smatram da je obrazovanje tema koja nas svih obuhvaća na ovaj ili onaj način. Svakoga dana javljaju mi se učenici i njihovi roditelji s novim pitanjima i temama za videe. U slobodno vrijeme volim pisati pjesme, šetati se sa svojim psom i družiti se s dragim ljudima. Želite li doznati više korisnih savjeta, pratite moj YouTube kanal.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....