NaslovnicaKutak za mameStrije u trudnoći - zašto nastaju i kako ih spriječiti?

Strije u trudnoći – zašto nastaju i kako ih spriječiti?

Kod većine žena trudnoća ostavlja jedan trajni podsjetnik – strije. No, dobra vijest je da ih je moguće spriječiti, pa čak i ublažiti one već nastale. Provjerite kako…

Strije su normalna pojava u trudnoći.  Najčešće se pojavljuju u trećem tromjesečju i to u 50 do 90 % žena. Najviše na  trbuhu, nešto manje na grudima, bedrima i bokovima. Nastaju u velikom broju i različite su širine, dužine, dubine i boje.

Tijekom trudnoće tijelo žene je podložno naglom debljanju kod kojeg se samo tijelo širi brže nego koža koja u većine trudnica nije dovoljno elasična. Uz to u trudnoći su žene izložene i mnogim hormonalnim promjenama i sve to skupa jako pogoduje nastanku strija.

Kako nastaju strije?

U trudnoći žensko tijelo neke hormone luči u većim količinama nego inače kao na primjer  hormon kortikosteroid koji slabi vezivna tkiva kože. Zapravo dolazi do usporenog  stvaranja kolagena i elastičnih vlakana kože. Na mjestima gdje je koža popucala, nastaju nova vlakna koja su tanka, krhka i stvaraju se u puno manjem broju i koja imaju ulogu zamijeniti početno tkivo. Tako nastaje ožiljak – strija.

Ali najvažniji faktor za nastanak strija u trudnoći je nasljeđe. I ako ste osoba s nasljednom slabosti vezivnog tkiva, bez obzira na sve preventivne mjere koje poduzimate strije će se svejedno pojaviti.

No ipak pravovremena prevencija je od iznimne važnosti kad su u pitanju strije. Strije ne trebaju ostati na vašem tijelu ako ćete reagirati na vrijeme.

Što ranije krenete s njegom kože na kritičnim zonama to će efekt  biti bolji. Spriječiti nastajanje strija ili smanjiti njihovo nastajanje moguće je uz preparate koji se utrljavaju u kožu kao što su bademovo ulje, ulje divlje ruže, parafinska ulja.

Iskustva pokazuju da su upravo navedena ulja najdjelotvornija u sprječavanju nastanka strija, dok se ulje ploda divlje ruže koristi i za ublažavanje već nastalih strija.

 

Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze: kao prevenciju tijekom trudnoće, ili kurativno za već nastale strije. Iako vlada opće mišljenje da već nastale strije se ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.

Iako su mnoge trudnice naklonjene skupim kremama protiv strija svakako bi preporučili preparate na biljnoj bazi.

Također se trudite unositi u organizam što više vitamina C jer je on važan za proizvodnju kolagena koji igra ključnu ulogu u zategnutom izgledu vaše kože.

Na žalost strije su nešto što ostavlja doživotan trag na ženskom tijelu i ne mogu se u potpunosti ukloniti samo preparatima namijenjenima za to.

One će s vremenom postati svjetlije srebrnkaste trakice ali se nikad neće potpuno izgubiti. S vremenom ćete ih i vi prihvatiti i pomiriti se s činjenicom da su one dio vas.

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....