NaslovnicaKutak za mamePosao i financijeDječja štednja - otvaranje računa, odabir najbolje štednje i raspolaganje ušteđevinom

Dječja štednja – otvaranje računa, odabir najbolje štednje i raspolaganje ušteđevinom

Dječja štednja najbolji je ulog u buduću materijalnu sigurnost djeteta. Svaki roditelj odabire hoće li i na koji način štedjeti novac za budućnost svog djeteta. Izbora je mnogo i svaki može biti odličan izbor za vas ako se unaprijed informirate.

Mnogi roditelji štede novac za djecu na svom vlastitom računu, štednoj kasici, ulaganjem u nekretninu ili kućnom sefu. Roditeljima i drugim članovima obitelji se čini da u današnje vrijeme djeca imaju sve igračke i elektroniku pa se uplata na štednju kao dar za rođendan čini idealnim rješenjem.

Dječja štednja

Dječja štednja – raspolaganje sredstvima na računu maloljetnog djeteta

Ako odlučite štedjeti otvaranjem računa u banci, ta sredstva postaju imovina vašeg djeteta. Roditelj je, po zakonu, dužan upravljati tom imovinom djeteta odgovorno i pažljivo te ju po mogućnosti uvećati.

Ponekad se roditelji neugodno iznenade kada se nađu u životnim okolnostima koje zahtijevaju dodatne financijske izdatke, a novac koji se nalazi na dječjoj štednji ne mogu iskoristiti za ono što žele bez odluke nadležnog suda.

Novac s dječje štednje roditelji mogu koristiti samo za uzdržavanje djeteta kada nemaju vlastitih sredstava za djetetovo uzdržavanje, liječenje ili obrazovanje, a sredstva za to ne mogu osigurati na drugi način. Odgovornost za upravljanje imovinom djeteta roditelji imaju ravnopravno, bez obzira žive li zajedno ili odvojeno, ako sporazumno brinu o djetetu.

Temeljem mišljenja nadležnog Ministarstva socijalne politike i mladih, roditelj kao zakonski zastupnik djeteta može raspolagati štednjom djeteta do iznosa koji ne prelazi svotu od 10 000 kuna mjesečno. Za svaki iznos koji prelazi svotu od 10 000 kuna mjesečno, roditelji su dužni ishoditi odluku nadležnog suda u izvanparničnom postupku i pisanu suglasnost drugog roditelja kada oba roditelja ostvaruju roditeljsku skrb.

Za manje iznose, roditelju nije potrebna pisana suglasnost drugog roditelja ni odluka nadležnog suda, ali je roditelje obavezan koristiti taj iznos za uzdržavanje djeteta.

Uplate na kunski račun ili štednju djeteta osim roditelja mogu vršiti i druge osobe. Uplate na devizni račun ili štednju mogu vršiti isključivo roditelji.

Kada maloljetna osoba na čije ime je otvorena štednja napuni 18 godina ili stupi u bračni odnos sa 16 godina ona može samostalno raspolagati sredstvima na vlastitom računu.

Dječja štednja

Dječja štednja – otvaranje štednje na ime maloljetnog djeteta

Račun ili štednju u ime maloljetnog djeteta može otvoriti roditelj kao zakonski zastupnik bez prisutnosti djeteta.

Za otvaranje računa potrebni su:

 • Izvod iz matične knjige rođenih ili Rodni list djeteta
 • OIB djeteta
 • OIB roditelja
 • Identifikacijski dokument za roditelja

Banka će zadržati kopije dokumenta koje morate predočiti u originalu.

Dječja štednja i povrat poreza

Banka ima obavezu obračunavati i uplaćavati porez i prirez na obračunatu kamatu i premiju na štednju. Porez na isplaćeni kamati i premiju na štednju iznosi 12%, a visina prireza ovisi o mjestu prebivališta ili boravišta nositelja štednje.

Sva djeca koja imaju otvorenu štednju na svoje ime imaju pravo na povrat naplaćenog poreza na kamatu na štednju. Kako bi porezna uprava mogla izvršiti uplatu, djeca moraju imati otvoren i transakcijski račun. Bilo koji račun koji glasi na ime djeteta će poslužiti u tu svrhu.

Međutim ako je dijete u godini za koju se traži povrat poreza dobilo više od 13 000 kuna od kamata na štednju, roditelj će ga morati maknuti sa svoje porezne kartice kao olakšicu.

Dječja štednja

Dječja štednja – odabir najbolje štednje

Odlučili ste otvoriti zasebnu štednju u banci za vaše dijete! Odlično!

No niste sigurni koju od dječjih štednji koje se nalaze na tržištu odabrati?

Obratite pozornost na nekoliko stvari:

 • koji vam je dugoročni cilj
 • koja je dob djeteta
 • kolika je kamatna stopa
 • kolika je premija na kamatu
 • koliko mjesečno možete uplaćivati na štednju

Dječja štednja Medo Štedo – Dječja štednja Erste banke

Dječja štednja

Dječja štednja Medo Štedo je oblik aktivne štednje uz premiju i može se otvoriti na ime djeteta do 18 godina starosti.

Minimalni iznos prve uplate je 50 kuna ili ako otvorite štednju u drugoj valuti, iznos u istoj protuvrijednosti druge valute. Osim kune, valute koje možete odabrati su euri i američki dolari. Uplaćivati možete koliko i kada želite.

Kamatna stopa na iznose u kunama iznosi 2,00%, u eurima 1,00%, a u dolarima 0,50%.

Premija na kamatu je dodatni postotak na ugovorenu kamatu na štednju, svojevrsnu nagradu za postignuti rok oročenja.

Premijske stope:

 • na rok preko 6 mjeseci iznosi 5%
 • na rok preko 12 mjeseci iznosi 10%
 • na rok preko 24 mjeseca iznosi 15%

Minimalni rok štednje je 6 mjeseci i jedan dan a maksimalni roke štednje je 36 mjeseci odnosno do datuma navršavanja 18. godine života djeteta

Dječja štednja Pčelica – Dječja štednja Zagrebačke banke

Dječja štednja

Dječja štednja Pčelica jest kunska štednja namijenjena djeci do navršene 12. godine.

Pri otvaranju štednje, dijete dobiva poklon dobrodošlice te se uključuje u sustav nagrađivanja prema kojem ovisno o iznosu štednje može dobiti i vrijedne nagrade.

Kamata stopa na štednju iznosi godišnje 2% na iznose do 100 000 kuna, a na iznose koji prelaze 100 000 kuna primjenjuje se kamatna stopa od 0.02% godišnje. Kamata se isplaćuje na zadnji dan u godini i izvanredno kod zatvaranja računa.

Ugovor o štednji prestaje nakon navršenih 12 godina života djeteta. Nakon navršenih 12 godina, moguće su samo isplate i zatvaranje računa.

Dječja štednja Super Bero – Dječja štednja Sberbanke

Dječja štednja

Dječja štednja Super Bero namjenjena je djeci do navršene 18. godine života.

Roditelji mogu odabrati hoće li štedjeti za dijete u kunama ili eurima, a najmanji iznos uplate i štednje iznosi 75 kuna ili 10 eura. Najveći dnevni iznos uplate je 35 000 kuna ili 5 000 eura. Roditelji mogu uplaćivati koliko i kada žele.

Kamatna stopa za iznose u kunama je 2,20% godišnje, a za štednju u eurima 1% godišnje.

Dječja planirana štednja – Dječja štednja OTP banke

Dječja štednja

Dječja štednja je vrsta oročene štednje uz stimulativnu kamatnu stopu.

Roditelji mogu sami odabrati iznos mjesečne uplate, ali najmanji iznos je u protuvrijednosti 15 eura. Mjesečno se može uplaćivati više puta, a sve te uplate se zbrajaju i ne smiju biti manje od ugovorom dogoovorene uplate.

Kolika će biti kamatna stopa ovisi o zbroju ugovorenih mjesečnih uplata, kao i ugovorenom roku oročenja. Rokovi oročenja su: 3, 6, 12, 24, 36, 48 i 60 mjeseci. Za štednje od 3, 6 i 12 mjeseci ugovara se fiksna kamata.

Dječja štednja Kockica – Dječja štednja Hrvatske poštanske banke

Dječja štednja

Dječja štednja Kockica je oročena štednja namijenjena djeci do 18 godina starosti.

Štednja se može oročiti na rok od 12, 24 i 36 mjeseci, a godišnja kamatna stopa je fiksna.

Kamatna stopa na kunsku dječju štednju u trajanju od 12 mjeseci iznosi 2%, na štednju u trajanju od 24 mjeseca iznosi 2,30%, a na štednju u trajanju od 36 mjeseca iznosi 2,50%.

Minimalni iznos prve uplate je 100 kuna (15 eura, franaka ili dolara), a svaka sljedeća uplata nije ograničena minimalnim iznosom.

Bubašpara dječja stambena štednja – Dječja štednja Raiffeisen banke

Dječja štednja

Bubašpara je dječje stambena štednja namjenjena djeci od rođenja do 15. godine života.

Roditelji mogu odabrati kada i koliko će uplaćivati, prema mogućnostima i potrebama.

Godišnja kamatna stopa na štednju iznosi 1,8%, a osim te redovne kamatne stope možete ostvariti i pravo na državna poticajna sredstva za tu kalendarsku godinu.

Dječja štednja Lav Štedislav – Dječja stambena štednja Privredne banke

Dječja štednja

Dječja štednja Lav Štedislav je stambena štednja namijenjena djeci do 13 godina.

Štednja traje 5 godina, a kamatna stopa raste svake godine. U prvoj godini iznosi 1,5%, u drugoj godini 1,6%, u trećoj godini 1,7%, u četvrtoj godini 1,8% i 1,9% u petoj godini kod štednje u kunama.

Roditelj može sam odlučiti kada i koliko će uplaćivati.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....