NaslovnicaTrudnoća i dojenjeŽelim bebuSimptomi ovulacije - kako ih prepoznati?

Simptomi ovulacije – kako ih prepoznati?

Ovulacija je jedan dio ženskog menstrualnog ciklusa u kojem zreli folikul jajnika ispušta jajnu stanicu. Ona tijekom tog procesa putuje niz jajovod gdje može biti oplođena putem sperme.

Znakovi ovulacije variraju od žene do žene. Moguće je da neke žene neće ni doživjeti simptome ovulacije. Također, vrijeme ovulacije varira za svaku ženu. Neke žene ovuliraju kao sat- na isti dan njihovog ciklusa svaki mjesec. Ostale žene mogu ovulirati različitim danima svaki mjesec.

Simptomi ovulacije koji se javljaju kod većine žena

Važno je imati na umu da simptomi ovulacije variraju od žene do žene, a neke ih uopće nemaju.

Jedan od prvih simptoma je promjena tekućine vrata maternice.

Tekućina  maternice koja nalikuje “bjelanjku”, viskozna  je i rastezljiva, znak je da ste blizu ovulacije. Na dan ovulacije, tijelo proizvodi najveću količinu ove vrste vaginalnog iscjetka, a on postaje gušći.

Promjena bazalne tjelesne temperature

Za većinu žena, prije ovulacije, bazalna tjelesna temperatura je prilično jednaka. Što je ovulacija bliža, tjelesna temperatura žene naglo raste. Porast temperature je znak da je upravo došlo do ovulacije. Praćenje bazalne temperature tijela, točnije, tijekom nekoliko mjeseci, može pomoći da predvidite kada će se ovulacija dogoditi.

Promjena vrata maternice

Vrat maternice prolazi kroz mnoge promjene kod ovulacije. Žena može primijetiti jasne znakove ovulacije-  cerviks će biti mekan, velik, otvoren.

Te tri glavne znakove ovulacije možete proučavati, tako da možete točno predvidjeti vrijeme ovulacije. Koristeći metode plodnosti mnoge žene koriste te znakove da spriječe ili postignu trudnoću. Želite li zatrudnjeti, najbolje vrijeme za spolni odnos je dan prije ovulacije i tri dana nakon ovulacije jer tada je plodnost najveća.

Sekundarni znakovi ovulacije

Postoje i drugi znakovi ovulacije žene koji se mogu pojaviti pored tri glavna ovulacijska simptoma. Oni se nazivaju sekundarni znakovi i mogu uključivati:

  • blagi grčevi ili bol na jednoj strani zdjelice
  • osjetljivost grudi
  • nadutost
  • povećani seksualni nagon
  • pojačani osjet mirisa ili okusa

Kako bi pratili svoju ​​ovulaciju obratite pozornost na znakove svoga tijela. To može biti izazov za neke žene na prvi pogled . No, s vremenom, mnoge žene prepoznaju ove uobičajene znakove vrlo jednostavno i u stanju ih koristiti kako bi ocijenile u kojoj su fazi ciklusa.

Razumijevanje ovulacije može vam pomoći da budete više u skladu s vašim tijelom, a isto tako da budete aktivan sudionik u onome što se događa svaki mjesec.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi

Porodiljna naknada 2020. – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu?

Porodiljna naknada je novčana potpora na koju imaju pravo roditelji u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta. Ovom naknadom želi se spriječiti narušavanje kvalitete života...