Porod u vodi – najčešća pitanja i odgovori

0
543
Porod u vodi

Razmišljate li o porodu u vodi? Taj način rađanja je ne tako davno postao iznimno popularan i neke od bolnica ga nude kao opciju. Međutim, takav način poroda se i dalje smatra alternativnim, a neki od liječnika nisu uvjereni u njegovu sigurnost. Prije no što se odlučite na takav načine rađanja bitno je da razumijete sve prednosti i rizike.

Hoću li dobiti adekvatnu skrb ako odaberem porod u vodi?

Porod u vodi je moguć u bolnici ili kod kuće. Tijekom poroda u vodi u bolnici, i vi i vaše dijete ćete dobiti liječničku skrb identičnu onoj tokom uobičajenog poroda, na bolničkom krevetu.

Tko može odabrati porod u vodi?

Samo žena koja je zdrava i nije imala nikakvih komplikacija tokom trudnoće smije razmatrati takvu opciju poroda. Prije nego onesete odluku o poprodu u vodi budite sigurni da nemate nikakvu infekciju ili krvarenje; da nemate herpes- može se prenijeti na dijete te da vam je termin za rađanje.

Ako nosite blizance ili vam je dijete okrenuto nožicama a ne glavom prema izlasku iz maternice posavjetujte se s liječnikom je li ta metoda poroda sigurna za vas.

Postoje li kakvi rizici za bebu?

Prije no što se odlučite za porod u vodi raspitajte se i upoznajte se sa rizicima koje ono može donijeti. Naime, djetetov mozak se može ozlijediti u slučaju nedostatka kisika pod vodom. Nadalje, moguće je da se dijete zarazi nekom od infekcija putem vode.

Koje su prednosti poroda u vodi?

Neki ljudi vjeruju da porod u vodi omogućuje prirodno i umirujuće okruženje za dijete. Mnoge mame smatraju da je porod u vodi manje stresno iskustvo za dijete i da majkama može dati bolji osjećaj kontrole tokom poroda. Također, voda opušta majku, poboljšava protok krvi, opušta njene mišiće, dopuštajući joj da se usredotoči na porod.

Pridružite se našoj Facebook grupi: MaminSvijet.hr - grupa za razmjenu savjeta o roditeljstvu

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.