NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodPorod u vodi - najčešća pitanja i odgovori

Porod u vodi – najčešća pitanja i odgovori

Razmišljate li o porodu u vodi? Taj način rađanja je ne tako davno postao iznimno popularan i neke od bolnica ga nude kao opciju. Međutim, takav način poroda se i dalje smatra alternativnim, a neki od liječnika nisu uvjereni u njegovu sigurnost. Prije no što se odlučite na takav načine rađanja bitno je da razumijete sve prednosti i rizike.

Hoću li dobiti adekvatnu skrb ako odaberem porod u vodi?

Porod u vodi je moguć u bolnici ili kod kuće. Tijekom poroda u vodi u bolnici, i vi i vaše dijete ćete dobiti liječničku skrb identičnu onoj tokom uobičajenog poroda, na bolničkom krevetu.

Tko može odabrati porod u vodi?

Samo žena koja je zdrava i nije imala nikakvih komplikacija tokom trudnoće smije razmatrati takvu opciju poroda. Prije nego onesete odluku o poprodu u vodi budite sigurni da nemate nikakvu infekciju ili krvarenje; da nemate herpes- može se prenijeti na dijete te da vam je termin za rađanje.

Ako nosite blizance ili vam je dijete okrenuto nožicama a ne glavom prema izlasku iz maternice posavjetujte se s liječnikom je li ta metoda poroda sigurna za vas.

Postoje li kakvi rizici za bebu?

Prije no što se odlučite za porod u vodi raspitajte se i upoznajte se sa rizicima koje ono može donijeti. Naime, djetetov mozak se može ozlijediti u slučaju nedostatka kisika pod vodom. Nadalje, moguće je da se dijete zarazi nekom od infekcija putem vode.

Koje su prednosti poroda u vodi?

Neki ljudi vjeruju da porod u vodi omogućuje prirodno i umirujuće okruženje za dijete. Mnoge mame smatraju da je porod u vodi manje stresno iskustvo za dijete i da majkama može dati bolji osjećaj kontrole tokom poroda. Također, voda opušta majku, poboljšava protok krvi, opušta njene mišiće, dopuštajući joj da se usredotoči na porod.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....