NaslovnicaKutak za mameNjega lica i tijelaVišak kilogama nakon poroda - kako se vratiti u formu?

Višak kilogama nakon poroda – kako se vratiti u formu?

Mnoge mame pokušavaju pronaći način kako da se što prije vrate na svoju kilažu prije trudnoće. Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih taj proces možete ubrzati i uskladiti ulogu majke i žene.

Tjelesna težina žene uveća se kroz trudnoću u prosjeku od 7 do 15 kila. Naravno, ta kilaža varira, u svake žene je različita i u mnogih žena premašuje tih 15 kg.

Vaše tijelo je odmah nakon poroda lakše za nekih 4 do 6 kila. Prosječna kilaža bebe iznosi 3 do 4 kg. Ako uz to dodate 1 do 1,5 kg koliko u prosjeku iznosi težina posteljice, izgubljene krvi i amnionske tekućine koju tijelo izgubi za vrijeme poroda, moglo bi se reći da žena vrlo brzo dođe do izgubljenih kilograma.

Što sa kilogramima nakon poroda – kako brzo smršaviti?

Ostali višak kilograma je problem s kojim se suočavaju brojne žene, ali imajte na umu da je vašem tijelu trebalo punih devet mjeseci da donese novi život na svijet, pa zato mu barem toliko vremena dajte da se vrati u prvotno stanje.

Mnoge mame pokušavaju pronaći način kako da se što prije vrate na svoju kilažu prije trudnoće, ali u danima kad se tek upoznajete sa svojim malim sunašcem višak kilograma je ono što bi vas najmanje smjelo sputavati.

Baš sad vam je potrebna sva dodatna energija kako bi se vaše tijelo što prije oporavilo od poroda i kako bi se mogli posvetiti svim blagodatima koje donosi majčinstvo.

Vježbanje nakon poroda

Vaši su najveći saveznici režim prehrane, kretanje, sport i gimnastika.

Važno je znati da je nakupljene kilograme najbolje gubiti postepeno i da je ključ za to uravnotežena prehrana i vježba.

Naravno u praksi je to uvijek drugačije, ali uz to i ulogu majke kilogrami će sigurno polako odlaziti.

Dok ste s vašom bebom kod kuće više puta na dan radite neke osnovne vježbe koje će pomoći  vraćanju tijela u prvobitno stanje .

Primjerice obratite pozornost na pupak i pokušajte ga što više uvući. Držite se najviše što možete uspravno. Uvucite trbuh i stražnjicu i ostanite u tom položaju najduže što možete jer tako jačate mišiće trbuha.  Bez obzira na umor i iscrpljenost trudite se što više kretati i uvijek pokušajte naći bar mrvicu vremena za ugodne šetnje.

Kilogrami sigurno neće odlaziti onom brzinom kojom biste vi voljeli da odlaze, no postepeno zasigurno hoće. Dajte sebi i svom iscrpljenom tijelu vremena.

Ništa se ne događa preko noći pa tako ni to. Tek kad uspostavite ravnotežu između vas, vaše bebe i svih vaših obaveza imati ćete malo više vremena u kojem ćete se moći posvetiti sebi i svome tijelu.

Na kraju zar se koji kilogram viška može usporediti sa srećom zbog novog života koji ste donijeli na svijet?

Trudnoća i majčinstvo posebno je i prekrasno iskustvo za svaku ženu, nemojte se u prvim tjednima umarati viškom kilograma. Biti mama nešto je najvažnije i najljepše na ovom svijetu.

Ali uz to što ste majke ste i žene koje će na ovaj ili onaj način, prije ili kasnije riješiti svoje probleme s kilogramima.

Možda Vas također zanima:

Vježbanje nakon poroda – kako se vratiti u formu?

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....