NaslovnicaKutak za mameNjega lica i tijelaVišak kože na trbuhu nakon poroda

Višak kože na trbuhu nakon poroda

Velik broj žena ima problema s opuštenim mišićima i kožom koja u trudnoći nije bila dovoljno elastična. Mnoge žene zbog toga imaju osjećaj kao da su i dalje trudne jer im trbuh tako izgleda. Provjerite kako vratiti tijelo u formu nakon poroda i prihvatiti promjene koje donosi trudnoća.

Elastičnost kože nakon poroda

Kako je za vrijeme trudnoće maternica rasla tako se i vaša koža sukladno tome rastezala.  U nekim slučajevima maternica i plod pritišću prednju trbušnu stjenku pa zbog hormonalnih promjena u trudnoći i nemogućnosti rastezanja tkiva dolazi do puknuća na mjestu gdje je ono najmekše i gdje je pritisak najveći. Znači da tkivo nije dovoljno elastično pa dolazi do razdvajanja ravnog trbušnog mišića koji se nalazi u prednjem dijelu trbušne stjenke i to najčešće iznad pupka.

Do viška kože na trbuhu nakon poroda dolazi zbog slabe elastičnosti kože.  To je nešto na što vi ne možete utjecati jer je uvelike predodređeno nasljednim faktorom. Neke žene su te sreće da im se trbuh vrlo brzo nakon poroda vrati u predporođajno stanje, a nekima je to na žalost veliki problem s kojim se mogu mjesecima boriti i nikada ga ne riješiti.

Kako vratiti tijelo u formu?

Razmaknuti mišići trebaju se vratiti na svoje staro mjesto. Kako će mišići početi postepeno ponovo preuzimati svoju funkciju učvršćivanja tako će se i višak kože ako nije prevelik postepeno povlačiti. Ali kao što smo već rekli kod velikog broja žena u praksi to baš i nije tako.

[box type=”bio”] Takvo stanje trbuha nakon poroda može se eventualno pokušati riješiti vježbama ili nošenjem steznika odmah nakon poroda.[/box]

Kroz dva do tri mjeseca možete krenuti sa ciljnim vježbama, najbolje bi bilo u skupinama određenim baš za to. Na žalost često žene nakon poroda nemaju vremena za sebe jer uloga majke im to ne dopušta. Posvećene su svojoj bebi, zbližavanju s njom i svaki trenutak provode s njom. Žena u prvim mjesecima nakon poroda potpuno zanemari svoje tijelo jer naprosto nema vremena za njega.

Kako se nositi s promjenama nakon poroda?

Mediji nam serviraju savršene mame koje u par tjedana nakon poroda izgledaju svršeno utegnuto, fit i bez ijedne strije i ijednog kilograma viška. Što je u realnosti apsolutno nemoguće i takva slika savršene mlade mame uvelike stvara psihičke pritiske stvarnim ženama nakon poroda.

No zapitajte se kako je to moguće? Koliko dadilja, trenera, nutricionista i sveg ostalog imaju te savršene mame oko sebe? Najmanje po jednog od sveg tog navedenog, ako ne i više, dok vi stvarne žene uz ulogu majke, morate biti i domaćice i kućanice i ljubavnice i nemate tolike silne pomagače.

Trudnoća je jedno zaista divno, posebno iskustvo koje vam  je podareno. Prihvatite ga onakvim kakvo ono doista i je, uz sve lijepo što trudnoća donosi budite otvorene i prema svim onim promjenama koje dolaze uz trudnoću.

Uživajte u ulozi majke, uživajte u mirisu svoje bebe, u dodiru svoje bebe, u pogledu svoje bebe jer ona u prvim mjesecima ima samo vas.

Vi ste sav njezin svijet. Dakle vaš svijet je i njen svijet. Nemojte sami sebi i vašoj bebi oduzeti te posebne trenutke jer vas sputava vaš izgled i promjene koje su se dogodile na vašem tijelu u trudnoći i nakon poroda.

S vremenom će se neke od tih promjena vratiti na staro same od sebe, na nekima ćete vi poraditi i dovesti ih u red, neke ćete s vremenom i prestati primjećivati ali sve su one vrijedne onog što ste vi dobili zauzvrat. Vaše najmilije.

Možda Vas također zanima:

Vježbanje nakon poroda – kako se vratiti u formu?

Kristina Bošnjak
Kristina Bošnjakhttps://www.maminsvijet.hr/
Kristina Bošnjak majka je dvoje prekrasne djece školske dobi. Djevojčice Lane te malenog Luke. Za MaminSvijet piše iz užitka i vlastitog iskustva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....