NaslovnicaKutak za mameFit mamaKoju dijetu odabrati? Upoznajte 3 zanimljive i popularne dijete!

Koju dijetu odabrati? Upoznajte 3 zanimljive i popularne dijete!

Ako želite izgubiti višak kilograma, za početak je vrlo važno proučiti koji način prehrane najviše odgovara vašem načinu života, ali i preferencijama u hrani.

Slatkiša, grickalica i sličnih “grijeha” ćete se svakako morati odreći, no ovisno o tome što svaka dijeta nudi i o tome koliko kilograma trebate izgubiti lakše ćete pronaći način prehrane koji mislite da bi vam odgovarao.

Posvetite dovoljno pažnje odabiru dijete jer upravo način prehrane koji vam odgovara će biti dodatna motivacija za ustrajnost kada početni entuzijazam polako počne slabiti.

Osluškujte svoje tijelo i uz pravilnu prehranu ne zaboravite unositi dovoljno tekućine, najbolje vodu i čajeve, kao i baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti

Imajte na umu kako sve dijete mogu biti kratkoročno dobar način za brzi gubitak kilograma. Međutim, dugoročno će samo pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost održati normalnu tjelesnu težinu te ako po završetku dijete usvojite pravilne prehrambene navike, kilogrami se neće vratiti. 

Osobe koje pate od kroničnih bolesti trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije odlaska na dijetu.

Koju dijetu odabrati? Upoznajte 3 zanimljive i popularne dijete!

Dijeta 10 posto vrlo je popularna dijeta zbog svoje jednostavnosti. Nema nekog posebnog jelovnika, već samo namirnice koje smijete jesti. Jedan ciklus ove dijete traje tri tjedna i po potrebi se ciklus ponavlja, no važno je između napraviti pauzu. Kako i samo ime dijete govori, ona jamči gubitak 10% težine u tri tjedna

Ova dijeta se razlikuje od ostalih jer nema određene obroke i količine, već samo namirnice koje smijete konzumirati. To naravno ne znači da ćete jesti neograničene količine dozvoljenih namirnica, već umjerene količine isključivo kada ste gladni.

Prvi tjedan, takozvani “čisti tjedan” je najstroži režim, pa je tako ponedjeljak dan za povrće, utorak za meso ili ribu, srijeda za palentu ili rižu, četvrtak za mliječne proizvode, petak za kuhana jaja. Vikend nije ništa lakši, u subotu ćete smjeti konzumirati samo voće, dok su u nedjelju na meniju proteini.

U drugom tjednu počinje se s umjerenim miješanjem određenih namirnicama, dok nekim danima plan prehrane ostaje isti kao u prvom tjednu.

Treći tjedan se ponavlja jelovnik iz prvog tjedna. 

Prije odlaska na svaku dijetu, pa i ovu, preporučljivo je posavjetovati se s vašim liječnikom.

Koju dijetu odabrati? Upoznajte 3 zanimljive i popularne dijete!

Dijeta 9 kilograma još je jedna poprilično popularna dijeta koja u relativno kratkom roku obećava ozbiljan gubitak kilograma. Jedan ciklus ove dijete traje dva tjedna i jamči gubitak 9 kilograma u tom periodu. Za razliku od dijete 10 posto, ova ima točno određen jelovnik sa količinama, pa su odstupanja od jelovnika nemoguća. Uglavnom se jelovnik temelji na povrću i proteinima

Tijekom ove dijete strogo je zabranjena konzumacija alkohola, ali i obavezna konzumacija minimalno 2 litre vode kroz dan. Poželjno je svakako u dnevni raspored uvrstiti i barem pola sata lagane tjelesne aktivnosti

Ukoliko mislite ponoviti dijetu, obavezna je pauza od barem 2 tjedna. Dijeta je namenjena samo zdravim osobama. Tijekom dijete preporuča se dodatno uzimanje vitamina.

Prije odlaska na svaku dijetu, pa i ovu, preporučljivo je savjetovati se s vašim liječnikom.

Voćna dijeta, za razliku od prethodnih, svakodnevno na jelovniku ima voće. Jedan ciklus ove dijete traje samo 5 dana i ako ste ljubitelj voća, vjerojatno je najbolji izbor za vas. Ukoliko smatrate da je potrebno nakon završetka ciklusa možete jelovnik ponoviti još jednom. 

Osim voća, u ovoj dijeti će se na tanjuru naći i kuhana jaja, dvopek, kave i čajevi, ali i dosta mliječnih proizvoda kao što su kiselo mlijeko, vrhnje i svježi sir. Meso i riba naći će se na vašem tanjuru čak tri od pet dana za večeru.

Osim alkohola i slatkiša, tijekom ove dijete zabranjeno je konzumirati i sljedeće namirnice: banane, krumpir i grahorice.

Za koju god dijetu se odlučili, budite dosljedni kako bi rezultati bili što prije vidljivi, ali i disciplinirali kako bi po završetku dijete željeni kilogrami postali konstanta

Prije odlaska na svaku dijetu, pa i ovu, preporučljivo je savjetovati se s vašim liječnikom.

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....