NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceZelena stolica kod beba: kada je vrijeme za brigu?

Zelena stolica kod beba: kada je vrijeme za brigu?

Zelena stolica je česta pojava kod beba, posebno dojenčadi. Iako je normalna i nikako nije znak uzbune ukoliko se pojavljuje povremeno, perzistentna zelena stolica može biti simptom bolesti.

Većina roditelja se uzruja kada prvi put vidi da je bebina stolica neobične boje. Važno je pratiti novorođenčetovu stolicu jer upravo ona vrlo često sadržava važne informacije o bebinu zdravlju. Zelenu stolicu kod beba uzrokuju brojni faktori od kojih su jedni sasvim bezopasni, dok su drugi razlog za odlazak pedijatru. Fotografiju zelene stolice kod beba možete pogledati ovdje.

Što je zelena stolica kod beba?

Boju stolice kod beba generira žuč koja dolazi iz jetre. Normalna boja bebine stolice će varirati ovisno o ishrani, zdravstvenom stanju i dobi. Normalan spektar boja je od žute, preko boje senfa i zelene do tamno zelene, smeđe i crne. Sve navedene boje bebine stolice  ovise o zadržavanju izmeta u crijevima.

Zelena stolica kod beba

Prva stolica se kod novorođenčeta pojavi prvog, drugog ili trećeg dana života. Obično je u tekućem stanju, zelene ili crne boje i ljepljiva. Iako izgleda uznemirujuće, ovakva stolica je normalna za bebu staru nekoliko dana, a za nju postoji i medicinski izraz – mekonij. Prva stolica u sebi ne sadržava majčino ili adaptirano mlijeko, već isključivo tvari koje su bebu hranile u maternici: amonijak, sluz i stanice kože.

S vremenom će boja bebine stolice postajati maslinasto zelena (između drugog i četvrtog dana). To znači da joj je organizam počeo prerađivati mlijeko. Međutim, zelena stolica kod beba može postati i vrlo svjetlo zelena, pjenušava ili sluzava, što je obično znak da nešto nije u redu.

Uzroci zelene stolice kod beba

Ako vam beba stalno ima zelenu stolicu, a razvija se zdravo, nema promjene u ponašanju i dobiva na težini, znači da je sve u redu.

Međutim, uvijek postoje iznimke. Ukoliko primijetite promjenu u gustoći, učestalosti i mirisu, odvedite bebu pedijatru. Najčešći uzroci zelene stolice kod beba su:

Neravnoteža između “prednjeg” i “zadnjeg” mlijeka

Uneravnotežena količina laktoze često izaziva zelenu stolicu kod beba. Laktoza je prirodni šećer u mlijeku. Najviše laktoze ima u prvim gutljajima majčinog mlijeka, takozvanom “prednjem” mlijeku.

Prvi gutljaji mlijeka imaju manje masnoće, razrijeđeni su i sadrže više laktoze pa mogu naštetiti osjetljivom bebinu organizmu. Takvo mlijeko će djelovati kao prirodni laksativ te će prouzrokovati učestalu, pjenušavu i rijetku zelenu stolicu. Mogu se pojaviti i česti plinovi te grčevi (kolike) kod beba jer probavni sustav radi neprestano. Rezultat toga je da beba brzo probavlja mlijeko, stalno je gladna i nervozna.

Nakon prvih gutljaja, koji su razrijeđeni, dolazi hranjivo mlijeko ispravne gustoće, odnosno “zadnje” mlijeko. Ukoliko se bebu stalno premješta s jedne dojke na drugu ili dojenče odbija konzumirati više od par gutljaja mlijeka, višak laktoze će izazvati zelenu stolicu.

Ovakvu situaciju možete ublažiti tako da ostavite dojenče da siše sve dok se ono samo ne odvoji od dojke ili bočice. Ono najbolje zna kada je sito te ga ne biste trebali prisiljavati da jede, ali isto tako mu ne smijete uskraćivati obroke. Ukoliko se pojave dodatni simptomi, postojeći se znatno pogoršaju ili dugo traju, posjetite pedijatra.

Osjetljivost na hranjive tvari

Beba može biti preosjetljiva na hranu ili hranjive tvari koje konzumira uz majčino ili adaptirano mlijeko. Adaptirano mlijeko je čest uzrok zelene stolice kod beba jer bebi može smetati sastojak pa se mliječna formula mora promijeniti. Također, bebi može smetati i sastojak lijeka, sirupa ili biljnog preparata (čaja) kojeg konzumira.

Zelena stolica kod beba se može pojaviti i kada novorođenče počne prelaziti s majčinog ili adaptiranog mlijeka na krute tvari. Posebno ako se radi o hrani zelene boje. Zbog promjena u probavnom sustavu, beba može imati učestale zelene stolice dok se ne privikne na krutu hranu. Ova pojava nije zabrinjavajuća ukoliko dijete ne pokazuje nikakve simptome boli ili jake nelagode.

Zelena stolica kod beba

Dojenčetu može smetati i sastojak u hrani, lijeku ili biljnom preparatu koji majka konzumira. Dok se hrani majčinim mlijekom, beba preko njega konzumira sve ono što je majka unijela u organizam. Ako primijetite da dojenčetu smeta određeni sastojak, prestanite ga konzumirati dok dojite. Ukoliko se radi o lijeku ili biljnom preparatu koje pijete zbog zdravstvenih tegoba, morate otići liječniku koji će vas uputiti što morate učiniti.

Alergija na laktozu ili hranjive tvari u mlijeku

Netolerancija na laktozu se pojavljuje kada bebin organizam ne proizvodi laktozu. Laktoza je enzim koji prerađuje mliječni šećer. Naravno, to je veliki problem kod dojenčeta koje se hrani isključivo majčinim ili adaptiranim mlijekom.

Dojenče može biti alergično i na hranjive tvari, odnosno proteine, koje se nalaze u adaptiranom ili majčinom mlijeku. Proizvodnja protutijela koja se bore protiv alergijske reakcije može osloboditi histamin, stvoriti probleme pri probavljanju hrane i rezultirati zelenom stolicom ili proljevom.

Kada primijetite da se određeni simptomi pojavljuju nakon dojenja i da rezultiraju nelagodom, plačem, zelenom stolicom ili proljevom, zakažite termin kod pedijatra. U navedenim slučajevima on određuje mliječnu formulu, lijek ili drugo rješenje za ublažavanje simptoma alergije.

Rast prvih zubića

Rast zubi je ponekad uzrok zelene stolice kod beba. Budući da bebi zubi počinju rasti, to novorođenčetu stvara malu nelagodu u području čeljusti. Beba si pokušava pomoći stvaranjem više sline koju potom i proguta. Višak sline u crijevima razrjeđuje stolicu koja potom iz organizma izlazi zelena.

Zelena stolica kao simptom bolesti

Ponekad je zelena stolica kod beba znak bolesti, virusne infekcije ili crijevne viroze. Iako je zelena stolica kod beba većinom nije opasna za zdravlje, postoji mnogo bolesti čiji je simptom zelena stolica.

Međutim, u takvim slučajevima zelenu stolicu prati i niz drugih neugodnih simptoma. Većinom su to proljev, povišena tjelesna temperatura, razdražljivost, plač… Kada zamijetite da s bebom nešto nije u redu, odvedite je pedijatru koji će utvrditi je li dijete bolesno, odrediti dijagnozu te mu prepisati odgovarajuću terapiju.

Zelena stolica kod beba

Zelena stolica kod beba na adaptiranom mlijeku

Nakon prve stolice (mekonij), bebe na adaptiranom mlijeku imaju žutu, zelenu, smeđe-zelenu ili smeđu stolicu. Sve navedene boje su normalne i, ukoliko vaša beba ima zelenu stolicu dok je hranite adaptiranim mlijekom, najčešće nema razloga za brigu.

Zelenu stolicu kod beba na adaptiranom mlijeku uzrokuje željezo u mliječnoj formuli. Eventualni višak željeza u crijevima oksidira i prebojava bebinu stolicu u zeleno. Miris stolice je u ovakvim slučajevima intenzivniji, ali ukoliko se beba ponaša normalno i dobiva na težini, nema razloga za brigu.

Gustoća stolice bebe hranjene adaptiranim mlijekom bi trebala biti čvršća od stolice bebe dojene majčinim mlijekom. Ukoliko primijetite da je stolica prečvrsta, moguće je da je došlo do zatvora. S druge strane, ako beba ima učestali proljev zelene boje, i to može biti znak da nešto nije u redu. Svakako bebu trebate odvesti na pregled kod pedijatra.

Zelena stolica kod beba

Zelena sluzava stolica kod dojene bebe

Ponekad u zelenoj stolici kod bebe možete vidjeti svjetlucave i skliske čestice. Najčešće se radi o sluzi u stolici. Uloga sluzi u bebinoj stolici je da što brže pogura izmet iz tijela. Kod dojenčadi je sluz vidljivija jer beba uzima što više hranjivih tvari iz mlijeka, tako da zapravo na kraju ostaje vrlo malo otpadnih tvari za izbaciti.

Međutim, zelena sluzava stolica kod dojenčeta može biti i znak infekcije. Previše sluzi može uzrokovati i pelenski osip koji je vrlo neugodan. Ukoliko je sluz povezana sa zelenim proljevom, traje nekoliko dana i pojave se dodatni simptomi, posavjetujte se s pedijatrom.

Zelena stolica kod beba: “stolica gladi”?

Zelena stolica kod beba nije uvijek stolica gladi. Kako je u članku prethodno navedeno, postoji niz uzroka zelene stolice kod beba. Ona može biti povezana s majčinom prehranom, netolerancijom na laktozu, alergijama ili reakcijama na lijekove, sirupe ili čajeve.

Ukoliko se beba zdravo razvija, ne odbija hranu, dobiva na težini i ponaša se normalno, nema razloga za zabrinutost. Zelena stolica kod beba je česta pojava te, posebno ako beba dobiva na težini, ne znači da je gladna.

Međutim, ukoliko beba gubi na težini ili se, uz zelenu stolicu pojavi neki drugi simptom, odvedite je pedijatru.

Tamno zelena stolica kod beba

Ukoliko je zelena boja bebine stolice intenzivna, odnosno tamnija, vjerojatno je uzrok tomu namirnica koju ste joj nedavno uveli u prehranu. Stolica će u tom slučaju biti i intenzivnijeg mirisa. Pokušajte novorođenčetu ne davati namirnicu nekoliko dana i vidjeti ima li promijene.

Ako se u međuvremenu pojave drugi simptomi, ili je dijete vidno nervozno i odbija hranu, uzroci tamno zelene stolice mogu biti medicinske prirode pa se preporučuje bebu odvesti doktoru.

Kada je vrijeme za brigu?

Dakle, zelena stolica kod beba, posebno dojenčadi, je uobičajena pojava pa redovito nema razloga za brigu. Međutim, uvijek postoje iznimke kod kojih je zelena stolica simptom bolesti, infekcije, viroze… Smjesta odvedite bebu pedijatru ukoliko se pojave neki od ovih simptoma:

  • dehidracija
  • jaki bolovi u stomaku
  • krv u stolici
  • proljev koji ne prestaje nakon par dana
  • nateknut trbuh
  • izrazito prljave i smrdljive zelene stolice
  • osip
  • nagli gubitak težine

Zelena stolica kod beba

Kako roditelji mogu pomoći?

Ključno je još jedanput ponoviti da su zelene stolice kod beba uobičajena pojava te da u većini slučajeva nema razloga za brigu. Unatoč tome, mnogi roditelji će se zabrinuti kada vide da im je dijete prvi puta dobilo zelenu stolicu. Strogo se savjetuje da djetetu ne pokušavate pomoći sami. Nikako ne koristite biljne preparate ili lijekove bez savjeta s liječnikom ili ljekarnikom.

Najkorisnija stvar koju možete učiniti je odvesti bebu na pregled kod pedijatra. Ukoliko vam on kaže da je zelena stolica kod vaše bebe sasvim normalan način izlučivanja nepotrebnih tvari iz organizma, opustite se i uživajte u mijenjanju pelena.

Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....