Naslovnica Trudnoća i dojenje Dojenje Dojenje u trudnoći - je li sigurno nastaviti dojiti?

Dojenje u trudnoći – je li sigurno nastaviti dojiti?

Mame se obično brinu oko dojenja u trudnoći jer se boje da neće moći osigurati dovoljno hranjivih tvari za kvalitetno mlijeko i za normalan razvoj bebe.

Ono što mami treba je zdrava prehrana, a tijelo će se pobrinuti za sve ostalo. Čak i u slučaju mučnina i povraćanja, tijelo će osigurati da beba dobije sve potrebno.

Trudnoća je za mame i poprilično umarajuća, pa strahuju da će ih ono dodatno iscrpiti. Međutim, upravo ono joj može donjeti željeni predah dok sjedi ili leži i doji.

Kako trudnoća utječe na dojenje?

Ipak treba reći da je trudnoća jedno drugo stanje i to će se odraziti i na dojenje.

Dojke i bradavice bi mogle biti osjetljivije i bolne. U drugom tromjesečju može doći i do smanjenja mlijeka i promjene okusa.

Dojenje u trudnoći

Baš zbog toga neka djeca počnu odbijati dojku i prestaju dojiti. Naime, pred kraj trudnoće mlijeko će prijeći u kolostrum kako bi zadovoljilo potrebe bebe kada se rodi. Kad dođe do otpuštanja mlijeka mame mogu osjetiti neugodu i nervozu, a kod nekih može doći i do seksualnog uzbuđenja.

Trudnoća je sama po sebi razdoblje povećane seksualne želje, a nadražene bradavice to mogu dodatno potencirati.

Ono zbog čega mame zapravo najviše strahuju je hormon oksitocin koji se otpušta za vrijeme dojenja. Osim što je zadužen za otpuštanje mlijeka, on potiče i trudove. Međutim, za vrijeme dojenja se otpuštaju vrlo male količine koje nisu dostatne za poticanje poroda.

Kada prestati dojiti, a kada ne?

Situacije u kojima bi mama ipak trebala prestati dojiti su kada je već imala prijevremeni porod, pobačaj, krvarenje, te ako ima tešku trudnoću.

Međutim, ako mama ima trudnoću bez komplikacija, zapravo nema prepreke za dojenjem i može nastaviti uživati u jednom od najljepših iskustava.

Iva Brčić, prof. soc./phil.
Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi