NaslovnicaPrehranaČajeviUvin čaj za bubrege, jajnike i upalu mokraćnih kanala - ljekovitost,...

Uvin čaj za bubrege, jajnike i upalu mokraćnih kanala – ljekovitost, nuspojave i priprema

Uvin čaj može se pronaći na policama onih koji nerijetko obolijevaju od mokraćnih problema i/ili infekcija. Vjeruje se kako osim kod problema urinarnog trakta, može pomoći i kod zatvora, problema s reproduktivnim organima i sl. U našem tekstu pročitajte kako pripremiti uvin čaj i koje su mu ljekovite prednosti.

Biljka Uva (lat. Uva ursi) poznata i kao medvjeđe grožđe ili medvjetka je zimzelena biljka. Izgledom podsjeća na grm obrastao kožnatim listićima koji mogu ostati na biljci nekoliko godina prije nego što izgube zelenu boju. Cvjeta od ožujka do lipnja i to na području Velebita i Gorskog kotara. Plod je u obliku crvenog boba, veličine graška, te je jestiv.

Uvin čaj – ljekovitost

Uvin čaj

Uvin H čaj vjerojatno je najpoznatiji po tome što se odavna koristi za ublažavanje problema i infekcija mjehura i mokraćnog kanala. Osim toga, sadrži diuretička i antiseptička svojstva kojima pročišćava organizam iznutra te uspješno eliminira toksične supstance iz tijela.

Može pomoći i kod sljedećih tegoba:

  • bolovi u želucu
  • pad imuniteta
  • određene upale u tijelu
  • problemi s bubrezima
  • bronhitis

Uvin čaj za urinarne infekcije i upalu mokraćnih kanala

Urinarne infekcije postaju veliki teret javnom zdravstvu, pretežito zbog visoke stope brzog povratka bolesti te antibiotske rezistencije koja, pak, povećava ekonomski teret pacijenata tijekom liječenja.

Povratak bolesti ne samo da smanjuje kvalitetu života pacijenta, već ih tjera na povećanu potrošnju antibiotika, ali i gubitka radnih dana. Česti simptomi bolesti su jaka slabost i klonulost, koje pacijente primoravaju na izostanak s posla budući da zbog jakih bolova nisu u mogućnosti boraviti na radnom mjestu.

Cistitis je bakterijska infekcija mokraćnog mjehura, a uz upalu mjehura, i najčešća tegoba mokraćnog sustava. Češće se pojavljuje kod žena, i to zahvaljujući kratkoj mokraćnoj cijevi koja je usko povezana s perianalnom regijom, dok je kod muškaraca mokraćna cijev duža, a sekret prostate baktericidan. Blizina perianalne regije olakšava prolazak bakterija do mokraćne cijevi i time ubrzano djeluje na razvoj infekcije.

Njeni najčešći simptomi su: bol u abdomenu, neprestana potreba za mokrenjem te osjećaj žarenja nakon mokrenja. Uvin H čaj djeluje tako da potiče mokrenje, samim time i češće ‘izbacivanje’ bakterija van organizma.

Prema Hrvatskom zdravstveno-statističkom ljetopisu, u 2016. godini u ordinacijama
primarne zdravstvene zaštite dijagnosticirano je 215 519 slučajeva cistitisa od kojih najviše
u dobnoj skupini od 20 do 64 godine (Menalo, 2018).

Zahvaljujući jednom od svojih glavnih sastojaka, arbutinu, biljka uva na bakterije djeluje tako da ih, prolaskom kroz urinarni trakt, smanjuje i eliminira iz sustava. Upravo zbog toga, većina liječnika bi vam prilikom problema s mokraćnim kanalima mogla preporučiti konzumaciju upravo ovog čaja.

Uvin čaj i Escherichia coli

U jednom istraživanju pokazalo se kako antibakterijska svojstva biljke uve smanjuju njihovu brojnost u organizmu (E. coli, C. Albicans i sl.) te nekih stafilokoka te time preveniraju pojavu infekcija probavnog sustava (Stefanescu, 2019). Također, zahvaljujući visokoj razini tanina, može biti efektivan i kod tretiranja proljeva ili dizenterije.

Uvin čaj za upalu jajnika

Česti simptom upale jajnika su bol u abdomenu i nelagoda prilikom mokrenja. Budući da uvin čaj pomaže u eliminaciji bakterija i opuštanju mišića i tkiva, može biti dobar prirodni lijek kod ublažavanja tegoba jajnika i/ili reproduktivnog sustava općenito.

Uvin čaj za vrijeme menstruacije

Diuretička svojstva uvinog čaja, tijekom menstruacije, mogu pomoći s osjećajem nadutosti koji se kod nekih žena javlja prije i tijekom menstruacije. Ipak, budući da sastojci biljke uve mogu imati jako djelovanje na organizam, potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako ne bi došlo to poticanja jačeg krvarenja.

Uvin čaj

Uvin čaj za muškarce

Bakterijski prostatitis najčešća je tegoba kod muškaraca, vezana uz probleme s urinarnim traktom. Kao što je već navedeno, konzumacijom ovog čaja, potiče se mokrenje i eliminacija bakterija iz sustava. Tijekom liječenja ovakve vrste problema bit će potrebno uzimati propisanu terapiju, no uvin H čaj može dodatno pripomoći u borbi sa simptomima ovih tegoba.

Uvin čaj – nuspojave

Uvin čaj ne bi trebao imati neke veće nuspojave, pogotovo ako ne bolujete od određenih težih zdravstvenih problema. Ono što se u blagom obliku može javiti su mučnine i povraćanje jer zbog visokog udjela tanina u medvjetkinu listu dolazi do iritacije želuca. Nije neobična niti pojava osjetljivosti crijeva, kao ni nesanice.

Iako je uvin čaj vrlo djelotvoran, pogotovo kod problema mokraćnog sustava, njegova konzumacija se u određenim situacijama ipak ne savjetuje. Jedan od glavnih sastojaka biljke uve, hidrokinon, snažan je u borbi protiv bakterija, ali tijekom pretjerane konzumacije može dovesti do oštećenja jetre.

Ne savjetuje se niti onima koji boluju od određenih bubrežnih bolesti, visokog krvnog tlaka, Chronove bolesti ili problema s probavom. U slučaju da uzimate željezo kao dodatak prehrani, savjetuje se uzeti ga dva sata prije ili nakon konzumacije uvinog čaja.

Uvin čaj i antibiotici

Glavni sastojci biljnog čaja kod svakog, pa i ovog čaja, mogu doći u ‘kontakt’ s nekim od sastojaka lijekova koje uzimate i tako izazvati neželjene nuspojave. Svakako je potrebno dodatno razgovarati s liječnikom o tome odgovara li konzumacija ovog čaja liječenju vaše tegobe te može li kako utjecati na liječenje ostalih zdravstvenih problema.

Uvin čaj i djeca

Uvin H čaj ne preporučuje se za konzumaciju djeci mlađoj od 12 godina. U slučaju teže mokraćne infekcije ili ostalih urinarnih problema, najbolje se držati preporučene terapije. Ako želite pomoći djetetu određenim alternativnim i/ili prirodnim metodama, svakako se prethodno savjetujte s liječnikom.

Uvin čaj u trudnoći

Iako su urinarne infekcije česta pojava u trudnoći, savjetuje se izbjegavanje konzumacije jakih, prirodnih čajeva jer mogu imati jako djelovanje na plod i područje maternice. Umjesto uvin čajem, pokušajte se prisutnih tegoba riješiti čajem od brusnice koje nema tako jako djelovanje, ali je manji rizik za utjecaj na plod.

Uvin čaj

Uvin čaj i dojenje

Kao i u trudnoći, konzumacija uvinog čaja se ne preporučuje niti tijekom dojenja. Jake supstance koje on sadrži mogu utjecati na kvalitetu majčinog mlijeka, odnosno, promijeniti njegov okus i time odbijati dijete od dojenja.

Uvin čaj – priprema i doziranje

Vlastiti uvin čaj možete pripremiti od listova medvjetke. Listovi se trebaju posušiti i usitniti. Na 200-300 ml vode uzmite jednu čajnu žličicu osušenih listova te ju ubacite u kipuću vodu i kuhajte oko 5 minuta. Čaj zatim procijedite, ostavite da se ohladi i popijte. U slučaju da vam je na čaj prejaka okusa, možete ga malo razrijediti i raspodijeliti u nekoliko šalica tijekom cijelog dana.

Uvin čaj i soda bikarbona

Tijekom terapije uvinim čajem, ne preporučuje se konzumacija kiselih namirnica. Kako bi uva bila učinkovita, urin ne smije biti kiseo, u čemu pomaže uzimanje sode bikarbone u malim količinama (četvrtina žličice ili na vrh noža, sa dvije čaše vode). Stoga je najučinkovitija terapije kombinacija uzimanje uvinog čaja sa sodom bikarbonom.

Uvin čaj
Od sušenih listova medvjetke možete pripremiti vlastiti čaj

Uvin čaj – koliko dnevno?

U slučaju da vam liječnik odredi konzumaciju čaja kao dio liječenja od infekcije, bit će ga potrebno uzimati hladnog. Imajte na umu kako je potrebno uzimati dovoljnu količinu tekućine tijekom konzumacije čaja jer će tako alkalizacija urina unaprijediti zadanu terapiju. Ako se nakon sedam dana od početka konzumacije simptomi ne poboljšaju, potrebno je javiti se liječniku.

Dnevna konzumacija neka se zadrži na 2-4 šalice dnevno. Također, ne savjetuje se konzumirati ga dulje od dva tjedna, a nakon pet uzastopnih dana konzumacije potrebno je napraviti pauzu 3-4 tjedna. Na godišnjoj se bazi preporučuje maksimalno pet ‘sesija’ konzumiranja čaja.

Uvin čaj – cijena

Uvin čaj možete nabaviti u gotovo svim trgovinama prehrambenih proizvoda, bolje opremljenim ljekarnama i drogerijama. Ovisno o obliku u kojem ga želite kupiti, njegova cijena kreće se oko 30-ak kn.

Uvin čaj u rinfuzi

Možete ga pripremiti tako da jednu čajnu žličicu prelijete s 250 mL kipuće vode, hladite narednih 10-15 minuta i procijedite. Takvu mješavinu savjetuje se piti između obroka, 3 puta na dan.

  • Ljekarna Coner – 29,90 kn
  • Ljekarna Online – 15,00 kn
  • Terra Organica – 69,90 kn

Uvin čaj u vrećicama

Jednu vrećicu dovoljno je preliti s 200 mL vruće vode te ostaviti 10-ak minuta da se ohladi. Tako pripremljen napitak možete piti 3-5 puta na dan, svježe pripremljen.

Uvin čaj u granulama

Osim u vrećicama ili rinfuzi, uvin čaj možete konzumirati i u obliku granula. Jedno pakiranje za jednu konzumaciju sadrži 5 ml/g. Sadržaj pakiranja rastopite u 200 ml mlake vode te pijte napitak 4-6 x dnevno, svježe pripremljen.

Reference
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....