NaslovnicaBriga o djeciHipospadija - uzroci, simptomi i liječenje

Hipospadija – uzroci, simptomi i liječenje

Hipospadija je prirođeni poremećaj razvoja muškog spolnog sustava kod kojeg se vanjski otvor uretre nalazi na donjoj strani spolovila, umjesto na vrhu.

Uretra, poznatija kao mokraćna cijev, dio je mokraćnog sustava muškarca, koja se otvara na vrhu penisa kako bi kroz nju prolazila mokraća i sjeme.

Često je kod hipospadije prisutna i zakrivljenost penisa, kao i ostale anomalije mokraćnog sustava, no ipak, liječnici najčešće potvrđuju kako je liječenje u velikom broju slučajeva uspješno.

Uzroci hipospadije

Hipospadija je prisutna od samog rođenja, a njen uzročnik je i dalje nepoznat.

U velikom broju slučajeva ona je nasljedna, no može biti i posljedica abnormalnog rada hormona, koji stimuliraju stvaranje mokraćne cijevi i prepucija, zbog čega se mokraćna cijev abnormalno razvija.

Simptomi hipospadije

Kod hipospadije, otvor uretre nalazi se na donjoj strani penisa, umjesto na vrhu, te je u većini slučajeva taj otvor u blizini glave penisa, a rijetko ispod skrotuma.

Simptomi hipospadije uključuju nepravilan prepucij, odnosno nepravilnost kožice koja prekriva glavić penisa. Isto tako, glavić može imati nepravilan oblik, te spolovilo može biti nakrivljeno.

Često je prisutno i abnormalno prskanje tijekom mokrenja, što roditelji najčešće prvo primjećuju kod hipospadije.

Liječenje hipospadije

Liječenje hipospadije uključuje kirurški zahvat, kao i izravnanje tijela penisa, ako je to potrebno.

Tijekom operacije, kirurg presađuje tkivo kožice penisa ili iznutra rekonstruira mokraćnu cijev. Operacija uglavnom kratko traje, od jednog do tri sata, te se obavlja pod općom anestezijom.

Hipospadija

Najčešće je kirurški zahvat vrlo uspješan, te se rijetko pojavljuje mogućnost da se operacija ponovi više puta.

Iako se kirurški zahvat može izvršiti i u starijoj životnoj dobi, liječnici savjetuju ranu intervenciju, kako bi iskustvo bilo što manje traumatično za dijete.

Dijete ne bi trebalo biti obrezano prije zahvata, u slučaju da kožica tkiva bude potrebna za presađivanje.

Kada posjetiti liječnika?

Hipospadija se najčešće otkriva vrlo rano, odnosno odmah nakon rođenja dok dijete još boravi u bolnici.

Ako to nije slučaj, a primijetili ste prethodno navedene simptome kod vašeg djeteta, obavijestite liječnika kako bi vaše dijete dobilo adekvatnu skrb.

Albina Dedić
Albina Dedićhttps://www.maminsvijet.hr/
Albina Dedić objavila je veliki broj tekstova na nekoliko poznatih portala. Vedra je i nesebična, obožava životinje i rado provodi vrijeme u prirodi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....