NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceUpala mjehura i mokraćnih kanala kod djece - uzroci, simptomi i liječenje

Upala mjehura i mokraćnih kanala kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Kod zdrave djece, mokraća je sterilna i ne sadrži bakterije. Čak i ako one ponekad dospiju u mokraćnu cijev, bilo ulaskom izvana bilo putem krvi, zdravi mokraćni organi ih uništavaju i ne dolazi do upale.

Međutim, postoje stanja u kojima takva, slučajno zalutala bakterija može uzrokovati upalu ukoliko dobije priliku preživjeti i razmnožavati se.

Premda svaki dio mokraćnog sustava može biti zahvaćen upalom, najčešće se javljaju upala mokraćnog mjehuraupala mokraćnih kanala.

Uzroci upale mokraćnih organa kod djece

Upale mokraćnih organa vrlo često javljaju se ljeti ili tijekom bolesti koje su praćene vrućicom, proljevom ili povraćanjem.

U takvim uvjetima, organizam “čuva” vodu te zbog nedostatka tekućine stvara manje mokraće. Ona je obično gusta i tamna, a mokrenje rjeđe. Ako se u mokraćnoj cijevi nađu bakterije, one imaju vremena razmnožiti se te izazvati upalu.

Osobito ako je dijete prethodno imalo neku bolest, oslabljeni imunitet može pogodovati bržem razvoju bakterija.

Tipično se tada susreće dijete koje je par dana nakon ozdravljenja od npr. neke virusne bolesti ponovno dobilo vrućicu bez drugih znakova bolesti.

Infekcija bakterijom E. Coli

U više od 80% dokazanih upala mokraćnih organa djece izolirani uzročnik je Escherichia coli.

Postoji određena nasljeđem uvjetovana sklonost sluznice mokraćnih kanala ka infekcijama ovom bakterijom.

Naime određeni tip građe sluznice omogućava lakši uhvat Escherihiae coli i njezino umnažanje.

Zadržavanje mokraće (odgađanje mokrenja)

Redovito mokrenje pomaže održati mokraćne puteve sterilnima odnosno “ispire” prisutne bakterije.

Djeca koja dugo zadržavaju mokraću odnosno odgađaju mokrenje imaju veće izglede oboljeti od upale mokraćnih kanala jer dulje zadržavanje mokraće omogućuje bakterijama brže razmnožavanje i nastanak bolesti.

Osim toga, dugo trajanje kontrakcije (grča) mišića koji otpušta urin otežava njegovo potpuno opuštanje tijekom mokrenja te se stoga mokraćni mjehur ponekad ne isprazni u cijelosti, što može pogodovati nastanku infekcije.

Upala mjehura i mokraćnih kanala kod djece
Upala mjehura i mokraćnih kanala kod djece

Prirođene zapreke protjecanja mokraće i pražnjenja mjehura

Relativno rjeđe, mogu postojati prirođene zapreke protjecanja mokraće – sužen izlazni dio nakapnice bubrega ili početnog dijela mokraćne cijevi.

U tim stanjima mokraća se produljeno zadržava iznad suženja i nema normalnog ispiranja mokraćnog sustava.

Ponekad je prisutan prirođeni poremećaj pražnjenja mjehura – tada govorimo o neurogenom mjehuru.

Refluks mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovode

Osim zadržavanje mokraće, izlgede za pojavu upale značajno povećava i povrat mokraće prema bubrezima.

Najčešće je riječ o refluksu (povratu) mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovode, koji se događa kada se mjehur napuni ili prilikom mokrenja kada se uslijed kontrakcije mišića mjehura tlak u njemu dodatno poveća.

Većinom je riječ o blagim stupnjevima refluksa pri čemu manja količina mokraće bježi prema bubrezima. Blaži stupnjevi refluksa nestaju spontano.

Ponekad je riječ o velikoj količini koja pritom značajno proširuje mokraćovode i nakapnicu bubrega. Teži stupnjevi refluksa se moraju liječiti kirurški.

U svakom slučaju, neobično je važno spriječiti ponovnu pojavu upale mokraćnih organa jer ona može načiniti trajno oštećenje bubrežnog tkiva – u njemu se stvaraju ožiljci.

Ranije dijagnosticiran refluks ima veće izglede spontanog nestanka i veću mogućnost sprječavanja ožiljčenja bubrega.

Kako prepoznati upalu mokraćnih organa kod beba?

Kako prepoznati simptome upale mokraćnih organa kod beba?
Kako prepoznati simptome upale mokraćnih organa kod beba?

Kada se u organizmu pojavi infekcija, imunosni sustav se brani pokretanjem upalnih procesa.

U prvim danima i mjesecima života, otpornost organizma prema infekcijama je vrlo malena te imunosni sustav nije dovoljno sazrio kako bi se branio pokretanjem takvih upalnih procesa, zbog čega su simptomi vrlo teških infekcija mokraćnih organa u pravilu vrlo oskudni.

Nerijetko nema povišene temperature, nema znakova poremećaja u mokrenju (pečenje) niti bolova. 

Simptomi infekcije koji se mogu javiti su:

 • lošije opće stanje,
 • zastoj u prirastu tjelesne težine,
 • nemir,
 • gubitak teka,
 • povraćanje,
 • proljevaste stolice ili
 • produljena novorođenačka žutica.

S obzirom da imunosni sustav nije dovoljno sazrio, bakterije se relativno neometano i brzo razmnožavaju i šire – prvo duž cijelog sustava mokraćnih organa, a potom mogu prodrijeti i u krv te proširiti se po cijelom tijelu.

Kako bi izbjegli ovo po život opasno događanje potrebno je što prije otkriti upalu i započeti liječenje.

Kako prepoznati upalu mokraćnih organa kod djece?

Kako prepoznati simptome upale mokraćnih organa kod djece?
Kako prepoznati simptome upale mokraćnih organa kod djece?

U starije djece se obično javljaju sljedeći simptomi:

 • vrućica,
 • učestalo mokrenje manjih količina mokraće,
 • stalni osjećaj punoće mjehura uz nagon na mokrenje,
 • pečenje prigodom mokrenja i
 • bol u predjelu bubrega.

Koji puta se bubrežni bolovi mogu javiti i sprijeda, u žličici ili mogu sijevati straga prema ramenu.

Visoka vrućica i treskavica su znaci mogućeg prodora bakterija iz mokraćnih organa u krv i također zahtijevaju posebnu pozornost i brzo započinjanje liječenja.

Kada je riječ samo o upali mokraćnog mjehura, vrućica i bolovi u predjelu bubrega se ne javljaju (ovo su znaci da se upala proširila na bubrege).

Nerijetko, u vrijeme upale mokraćnih organa, urin postaje zamućen i poprima neugodan miris.

Dijagnoza i liječenje upale mokraćnih organa

Kod svake sumnje da postoji upala mokraćnih organa treba se javiti liječniku, koji će vas uputiti na laboratorijske pretrage kako bi se sa sigurnošću utvrdilo postoji li upala te kojeg je intenziteta.

Najčešće se vrši pregled urina na upalne stanice (leukocite) i krv (eritrocite) te na bakterije (urinkultura i antibiogram).

Kod mlađe djece te izraženijih znakova kao što su vrućica i bolovi, bit će potrebno načiniti i krvne pretrage.

U slučaju dokazane upale mokraćnih organa neodložno se započinje liječenje antibioticima, u pravilu ne čekajući nalaze urinokulture.

Iznimno je važno podrobno se informirati kako ispravno prikupiti mokraću za pretrage, kako provoditi liječenje i na koje znake pogoršanja reagirati.

MaminSvijet.hr preporučuje...

Jeste li znali da kroz LittleDot aplikaciju, putem mobitela ili weba, možete voditi besplatni dnevnik svih podataka o razvoju vašeg djeteta i od koristi vašem pedijatru, uključujući dnevnik mokrenja, što je izuzetno korisno kod upale mokraćnih organa.

Sama aplikacija je besplatna i omogućuje (također besplatno) praćenje rasta i razvoja djeteta kroz 12 područja digitalnog dnevnika – od težine i rasta, preko dojenja ili prehrane, izbijanja prvih zubića, evidencije posjeta liječniku i cijepljenja, sve do bilježenja posebnih trenutaka poput prvih koraka ili prve riječi.

Još jedna od brojnih mogućnosti aplikacije je i provjera simptoma uz pomoć umjetne inteligencije ukoliko vaše dijete ima tegoba s noćnim mokrenjem. Provjera se vrši kroz upitnik formiran prema medicinskom iskustvu.

Kroz aplikaciju je također moguće uz naknadu dobiti stručni medicinski savjet pedijatra prilagođen individualnoj situaciji, uz potpunu diskreciju i zaštitu osobnih podataka, bez naručivanja i čekanja (čak i izvan radnog vremena ordinacije). Ovo je iznimno korisna opcija s obzirom da je više od 50% upita o zdravlju djece moguće riješiti bez potrebe odlaska u ordinaciju, što su potvrdili i sami pedijatri.

Aplikacija je dostupna za iOS i Android, a možete ju preuzeti ovdje:

LittleDot

Što nakon upale mokraćnih organa?

Nakon izlječenja svakako će uslijediti periodične kontrole urina i urinokulture kako bi se rano uočili znaci ponovne pojave upale.

Obzirom na visoku učestalost prirođenih anomalija mokraćnog sustava bit će potrebno obaviti još neke pretrage kojima bi se one isključile.

Nažalost, ne postoji jedna pretraga koja bi isključila sve moguće uzroke pa će stoga najčešće biti potrebno načiniti:

 • Ultrazvučnu pretragu bubrega – kojom se isključuju veće anomalije.
 • Rendgensko snimanje mokraćnog mjehura (mikcijska cistoureterografija) – kojim se isključuje postojanje refluksa. Danas je moguće tu pretragu obaviti i ultrazvukom.
 • Scintigrafiju bubrega – omogućava procjenu bubrežnog tkiva, otkriva eventualna ožiljčenja i mjeri njihovu funkciju.

U slučaju postojanja prirođenih anomalija mokraćnog sustava ili u slučaju ponavljanih upala liječnik će najčešće preporučiti uzimanje manje doze lijeka navečer sa ciljem sprječavanja ponovne pojave upale.

Zašto se lijek (tzv. profilaksa) provodi navečer? Naime noću se izlučuje manje mokraće i ona se relativno dulje zadržava u mjehuru što stvara pogodno ozračje za nastanak upale. U periodu profilaktičkog uzimanja antibiotika preporuča se u jutarnjim satima dati probiotik.

Osim redovitih kontrola potrebno je što prije načiniti pregled urina i urinokulturu u slučaju da dijete pokazuje neki od simptoma koji bi ukazivali na ponovnu upalu kao što su npr. vrućica bez drugih znakova bolesti (bez znakova prehlade) ili samo neugodan miris urina.

Na ovaj način će se spriječiti pojava opsežnih infekcija koje zahvaćaju bubreg i ostavljaju trajno oštećenje (ožiljke).

Blaži stupnjevi refluksa nakon godinu – dvije dana ovakve zaštite spontano nestaju i ukoliko su izbjegnute teže upale nema nikakvih trajnih posljedica, a rast i razvoj djeteta teče neometano.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar
Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević diplomirao je 1980. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1981. do 1986. radi u Domu zdravlja Trešnjevka. Specijalistički je ispit položio 1991. Magistrirao 1985. (onkologija), doktorirao 2003. (pedijatrija), 2004. mu je priznat naziv primarijus.

Završio poslijediplomske studije iz onkologije, citologije i kliničke pedijatrije. Prolazi edukaciju iz područja zaštite mentalnog zdravlja (Balintova edukacija, Obiteljski centar skandinavskog Kempler instituta).

Od 1993. do 2002. sudjeluje u programima pružanja psihosocijalne pomoći Hrvatskog psihijatrijskog društva u zbjegovima RH i BiH u suradnji s UNHCR-om, Save the Children švedske i francuske humanitarne organizacije Partage.

Voditelj je specijaliziranog programa pružanja pomoći majkama i dojenčadi.

Objavio je osamdesetak znanstvenih i stručnih članaka koji su objavljeni u domaćim i inozemnim stručnim časopisima. Objavio je knjigu Godine prve: zašto su važne. Jedan je od autora udžbenika Dječja i adolescentna psihijatrija (Nikolić – Marangunić) i koautor udžbenika (M. Jovančević, M. Knežević i Lj. Hotujac) Pružanje pomoći obiteljima s malom djecom u kriznim situacijama (2009.).

Od 2004. do 2008. bio je predsjednik Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Poseban interes iskazuje za područje organizacije pedijatrijske primarne zdravstvene zaštite i za preventivne programe u dojenačkom mentalnom zdravlju.

Od 2006. je stručni suradnik u UNICEF-ovim programima „Prve 3 su važne“ i „Svako dijete treba obitelj“. Iste godine počinje rad na Odsjeku za odgojiteljski studij Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao nositelj kolegija Zaštita zdravlja i njega djece predškolske dobi.

Predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dodiplomska i poslijediplomska nastava) te na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu (dodiplomska nastava).

Od 2011. voditelj je kolegija Tjelesna trauma u djece u sklopu interdisciplinarnog specijalističkog poslijediplomskog studija Prava djece pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik je nevladine udruge „Centar dječjeg zdravlja“ (www.djecji-centar.com) unutar kojeg se provode programi zdravstvenog prosvjećivanja i primarne prevencije bolesti djece predškolske dobi.

Koautor je poglavlja „Tjelesna trauma djece“ sveučilišnog udžbenika Prava djece. Urednik je sveučilišnog udžbenika Socijalna i preventivna pedijatrija (Grgurić, J., Jovančević, M.), u tisku, izdavač Medicinska Naklada Zagreb.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....