NaslovnicaKutak za mameFit mamaVježbe i pokreti koje treba izbjegavati u trudnoći

Vježbe i pokreti koje treba izbjegavati u trudnoći

Nakon prvog tromjesečja, kada Vam se vrati energija i nestanu (smanje) mučnine, preporučljivo je bavljenje laganom fizičkom aktivnošću, jačati tijelo, duh i um. Ukoliko imate zdravu trudnoću i potvrdu Vašeg ginekologa da smijete, ja Vas u Sanagravida centru čekam na strunjačama, spremna za trening kad ste i Vi 🙂

Razgibati ćemo cijelo tijelo, istegnuti se i na kraju treninga opustiti na vježbama disanja. No, u međuvremenu, dok se organizirate i odlučite u kojem ćete terminu doći na vježbanje, voljela bih da obratite pozornost na vlastito kretanje u svakodnevici te ukoliko same vježbate kod kuće da pripazite na vrstu vježbi koje radite.

Tijelo žene se u trudnoći jako mijenja, prolazi kod velike promjene i određenu vrstu stresa. Kako raste beba, trbuh se širi prema van – težite tijela se mijenja, a samim time i Vaša postura. Zato trebate osvijestiti da se nekih aktivnosti morate odreći na nekoliko mjeseci.

Naglo dizanje, nošenje teških predmeta (vrećica iz špeceraja, košare pune veša za sušenje…), penjanje po velikoj uzbrdici, trčanje itd.  su neke aktivnosti i pokreti koje za vrijeme trudnoće trebate izbjegavati zbog toga što su jako opterećenje za tijelo u trudnoći.

Savjetujem Vam da ništa ne radite na svoju ruku, ako Vam liječnik nije potvrdio da smijete vježbati, ako niste sigurni koje vježbe smijete, a koje ne;  da potražite pomoć stručne sobe s iskustvom i znanjem o vježbanju.

Ukoliko ste odlučila vježbati kod kuće, pazite na podlogu (nemojte biti na tvrdom i hladnom podu), na sobnu temperaturu (mora Vam biti ugodno, bolje da je temperatura za koji Celzijus niža nego viša) i bilo bi dobro da niste sami dok vježbate, ako je to neizvedivo, držite mobitel napunjenim i u blizini (zlu ne trebalo).

Izbjegavajte sljedeće vježbe i pokrete:

Ležanje na leđima na potpuno ravnoj podlozi

Ležanje na leđima može dovesti do stanja koje se naziva Supin hipertenzivni sindrom, tj. Vaše proširene maternice i beba mogu stisnuti Vena Cavu, glavnu venu koja dovodi krv u vaše srce iz donje polovice vašeg tijela.

Rezultati: vrtoglavica, nesvjestica ili čak lupanje srca. Osim toga, količina krvi koja dolazi do vaše bebe može biti ograničena. Svaki mišić koji želite aktivirati dok ležite na leđima, možete trenirati stojeći, sjedećki ili na boku.

Vježbe i pokreti koje treba izbjegavati u trudnoći
Vježbe i pokreti koje treba izbjegavati u trudnoći

Ležanje na trbuhu

Bilo kakav pritisak na bebu u Vašem trbuhu nije dobar i poželjan. Ima mnogo vježbi koje ne zahtjevaju ležanje na trbuhu, a njima možete aktivirati cijelo tijelo.

Trbušnjake i sve vježbe koje primarno aktiviraju mišiće trbušnog zida (izdržaji /plankovi…)

Prije trudnoće trbušnjaci, razne varijante izdržaja su sigurno imali mjesto u vašem treningu. Ali vrijeme je da se odmorimo od njih. Vašem trbušnom zidu morate dopustiti da se rastegne, osobito rektum abdominis i bočni mišići. Umjesto toga, radite na izdržljivosti mišića vašeg zdjeličnog dna pomoću vježbi dubokog disanja, Kegels, hip thrustera i čučnjeva.

Sve vježbe koje su unilateralne (pokret koji uključuje samo jednu stranu ili jedan dio tijela npr. iskoraci, vježbe koje zahtijevaju stajanje na jednoj nozi…)

Vaše tijelo počinje u trudnći lučiti hormon relaksin kako bi zglobove zdjelice učinili fleksibilnijom kad dođe porod. No, relaksin ne utječe samo na zdjelicu i kukove, on ima utjecaj na sve zglobove u tijelu trudnice i jedan je od razloga zašto trudnice postaju sve nestablinije na vlastitim nogama kako se vrijeme poroda približava.

Budite jako oprezni, lagana fizička aktivnost je imperativ za naše zdravlje, ali u trudnoći sve, pa tako i vježbe za koje se odlučite mora biti u službi i koristi vašoj bebi i Vama.

Mi smo cjelina i ni jedan dio nas ne isključuje ni jedan drugi dio. U trudnoći ste Vi i dalje svoja cjelina, samo ne više isključivo samo za sebe. Svoje tijelo, misli, osjećaje, hranu, piće, sve što gledate, slušate i čitate, direktno dijelite sa svojim nerođenim djetetom.

Stoga, samo opušteno i pozitivno. Hranite se pravilno, čitajte i gledajte lijepe, opuštajuće stvari od kojih ćete se dobro osjećati, budite s ljudima koji vas smiruju, izbjegavate stres maksimalno koliko možete i naravno budite aktivni, koliko možete i smijete 🙂

Valentina Sumpor, dipl. oec.
Valentina Sumpor, dipl. oec.https://www.facebook.com/SanaGravida/

Valentina Sumpor - vlasnica i voditeljica centra SanaGravida za savjetovanje i vježbanje žena, trudnica.

Rođena sam 13.05.1990. u Zagrebu, završila Gornjogradsku gimnaziju. Od 1. razreda osnove do kraja srednje isprobala sam gotovo sve sportove od karatea, košarke, jahanja, odbojke, tenisa... da bi se u srednjoj primila trčanja do početka studiranja Ekonomije u Zagrebu (EFZG) kada sam prvi put na nagovor bratića otišla u kvartovsku teretanu i zaljubila se u bučice i čučnjeve na prvu.

Iako sam se većinu vremena rekreativno bavila nekom aktivnošću, kao dijete i adolescentica, borila sam se s viškom kilograma te sam kao većina curica i žena bila meta za ismijavanje i ruganje što mi se dosta odrazilo na samopouzdanje i sliku koju sam imala o svome tijelu.

Kad je počela moja ljubav prema fitnessu i životnom stilu koji ga prati, počeo je i moj put - rad na samoj sebi. Moji prvi studentski poslovi su bili na recepcijama fitness centara u Zagrebu gdje sam od nesebične pomoći kolega jako puno naučila.

Kroz vrijeme, u nastojanju da se vratim u formu, jedem pravilno, vježbam itd. moji prijatelji i obitelj su također počeli mijenjati navike - usvajati moje.

Uživanjem u pomaganju drugima, motiviranju da sami počnu s promjenom, prvim korakom prema svom cilju, shvatila sam da je to ono što želim raditi u životu, da mi je to strast i smisao. To me dovelo na Fitness Učilište - jednu od top 5 najboljih odluka koje sam napravila u životu.

Po primitku Certifikata za instruktora fitnessa u teretani, počela sam trenirati svoje prve klijente i još više se zaljubila u taj cijeli svijet.

Kako sam diplomirala na Ekonomiji, želja mi je bila spojiti svoja dva interesa; marketing i fitness. Prije dvije godine rodila se ideja o tome da bih možda mogla otvoriti nešto svoje. Neki mali centar, ugodan i udoban s obiteljskom atmosferom gdje ću pomagati drugima da lakše prođu težak put koji sam sama prošla i zavole sami sebe, prihvate ono što ne mogu promijeniti i promijene ono što mogu - sebe.

Na jednom nedjeljnom ručku sam pričala mami o svojim planovima. Laknulo mi je kad sam osjetila njeno oduševljenje idejom. Kako smo počele sve više „brainstromati“ o ideji, postalo je jasno da obje imamo vrijednosti i snage koje treba udružiti. To je bio začetak SaneGravide, mog centra za savjetovanje trudnica i vježbanje žena.

Valentina Sumpor, fitness instruktorica Valentina Sumpor, fitness instruktorica

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....