NaslovnicaKutak za mameFit mamaVježba za aktivaciju dubokog mišića trupa koja olakšava porod

Vježba za aktivaciju dubokog mišića trupa koja olakšava porod

Drage moje trudnice i majke,

Jeste li čuli za skrivene pomagače? Nisam ni ja, no na tu ulogu me podsjeća jedan mišić našeg trupa. Najdublji je to mišić s trbušne strane čija se vlakna vežu za torakolumbalnu fasciju. Torako što? Znam, prvi put čujete. Nemojte zamjeriti, jednostavno volim tu riječ izgovarati. Torakolumbalna fascija. Čak sam i svoju 20-mjesečnu curku naučila riječ fascija. Šuška dok ju izgovara pa mi je fora.

Natrag na mišić koji se sa stražnje strane veže na tu fasciju i time osigurava podršku leđima, a s prednje strane se spaja kroz linea albu u području pupka. Proteže se skroz od ruba zdjelice s prednje i stražnje strane, pa sve do rebara. Dakle, obavija cijeli trup sa svih strana, kao prirodan korzet.

Ako je ovo bila vaša prva detaljna lekcija iz anatomije ljudskog tijela, čestitam, uspješno ste ju svladale. No, i dalje vam nije jasno koja je uloga ovog mišića tijekom trudnoće i zašto vam je on skriveni pomagač?

Vlakna ovog mišića kreću se paralelno s uterusom koji je inače najjači mišić u našem tijelu. Čestitam, ponosna ste vlasnica najjačeg mišića u tijelu i njegovog skrivenog pomagača, mišića transversusa abdoiminusa od milja zvanoga TVA.

Jedna od uloga ovog mišića je da svojom kontrakcijom pomogne maternici na porodu. Da bi skriveni pomagač uistinu pomagao kada je  potrebno trebamo ga aktivirati.

Ništa bez akcije, no samo pomislite kakav vrijedan resurs imate u svom tijelu koji vam može olakšati izgon, pomoći kod smanjenja bolnosti leđa i smanjiti vrijeme povratka trbuha u stanje prije trudnoće. Šampon, regenerator i balzam u jednom, vrijeme je da ga upotrijebimo! 🙂

Pratite moje detaljne upute i otkrijte skriveni potencijal svog tijela.

VJEŽBA: aktivacija TVA u kleku

Dodatne zanimljive anatomske riječi: sternocidomasteideus, psoas, četveroglavi mišić natkoljenice.

S vama kroz trudnoću i majčinstvo,

Jelena

Jelena Skender, prof. kin.
Jelena Skender, prof. kin.http://vjezbaonica.hr/

Jelena Skender je učiteljica pokreta, majka Kriste Anastazije i supruga predivnom muškarcu Miroslavu koji je podržava u svim njezinim avanturama.

Zaljubljenica u pokret i mehaniku kretanja. Voli život i sve izazove koje joj donosi. Vječni učenik. Učiteljica u duši. Vlasnica boutique movement studia Vježbaonica na zagrebačkom Jarunu. Misija joj je potaknuti vas na pokret kroz #zavolisvojetijelo projekt.

Koautor radionice Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo. Autor rubrike Vježbaonica u emisiji dm bebeceda na RTL Kockici. Obožava čokoladu i kavu. Putovanja i šetnje. Motivator. Kreator. Manifestator.

Ako želite raditi sa mnom javite mi se na [email protected].

WEB: www.vjezbaonica.hr
Facebook stranica: www.facebook.com/Vjezbaonica/

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....