NaslovnicaTrudnoća i dojenjeDojenjeŠeširići za dojenje - kada, zašto i kako ih koristiti, cijena i...

Šeširići za dojenje – kada, zašto i kako ih koristiti, cijena i gdje kupiti

Ima li vaša beba problema s dojenjem? Je li vama dojenje izrazito bolno? Imate li ispucalu ili oštećenu bradavicu koja ne zacjeljuje? Šeširići za dojenje vam mogu pomoći i olakšati navedene probleme.

Šeširići za dojenje (silikonske bradavice za dojenje) mogu biti važan dio opreme za bebe koji pomažu pri dojenju i olakšavaju probleme s kojima se majke pri dojenju susreću. Mnoge dojilje se pitaju kako koristiti šeširiće za dojenje, koje su pozitivne i ima li negativnih strana uporabe, kako izabrati veličinu te je li teško, kada za to dođe vrijeme, priviknuti na dojenje bez šeširića.

Što su šeširići za dojenje?

Šeširići za dojenje su proizvod napravljen od prozirnog, tankog i nježnog silikona koji dojenje čine ugodnijim iskustvom za mamu i za dojenče te pomažu pri problemima koji se eventualno javljaju.

Šeširići za dojenje se nježno prislanjaju i zatim pričvrste za areolu dojke. Bebu se zatim prislanja na šeširić za dojenje te joj se dopušta da samostalno krene uvlačiti mlijeko kroz otvor na vrhu šeširića.

Šeširići za dojenje

Kako koristiti šeširiće za dojenje?

Odbijanje i otežano privikavanje na dojenje nije rijetka pojava kod novorođene bebe. Nakon početne faze privikanja, ponekad i dalje ne prolazi sve glatko (majku boli, dijete ne dobiva na težini i sl.). U takvim situacijama stručnjaci i liječnici preporučuju privremenu uporabu šeširića za dojenje. Oni se koriste na ovaj način:

 1. Pravilno pričvršćivanje – namjestite šeširić za dojenje tako da vrh obuhvati  bradavicu, zatim zagladite silikonske krajeve tako da šeširić u potpunosti prione uz areolu dojke. Bebina usta moraju obuhvatiti cijelu silikonsku bradavicu za dojenje, a ne samo dio s otvorom za sisanje mlijeka. Kada novorođenče siše samo dio s otvorom, stimuliranje bradavice se ne odvija pravilno i beba ne dobiva dovoljno mlijeka.
 2. Čišćenje šeširića za dojenje – neupitno je da se šeširić mora držati čistim zbog zdravlja bebe, ali i majke. Operite ga u toploj vodi s deterdžentom i isperite vrućom vodom. Preporučuje se iskuhavanje opreme barem jedanput dnevno.
 3. Pronalaženje pravilne veličine – pravilna veličina se gleda na dva načina: veličina bradavice i starosna dob bebe.
 4. Kontroliranje obroka – ovo je vrlo bitno jer se, nakon uporabe šeširića za dojenje, eventualni ostatak mlijeka u dojci mora isprazniti pumpicom za izdajanje. Taj ostatak se kasnije može upotrijebiti kako bi se beba nahranila bočicom.

Provjerite bebin položaj

Znat ćete da beba pravilno upotrebljava silikonsku bradavicu za dojenje ako je u ovom položaju:

 • Bebina gornja i donja usna su ispupčene prema van
 • Bebini nos i brada su u kontaktu sa šeširićem za dojenje
 • Bebini obrazi su okrugli i puni i čuje se da guta mlijeko
 • Majka ne osjeća bol tijekom uporabe
 • Nakon dojenja, bradavica je izdužena i zaobljena

Šeširići za dojenje

Kada koristiti šeširić za dojenje?

Postoji nekoliko situacija u kojima liječnici i stručnjaci za dojenje preporučuju korištenje šeširića za dojenje. Važno je nadodati da se šeširiće za dojenje može koristiti bilo koja dojilja ukoliko osjeća da tako iskustvo dojenja čini ugodnijim za sebe i bebu. Naravno, prije uporabe obavezno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se izbjegli eventualni rizici.

 • Majka ima ravne bradavice – odnosno bradavice se ne ispupčuju na podražaj djetetovog sisanja.
 • Majka ima oštećene ili ispucale bradavice – ovo se može dogoditi zbog čestog dojenja, a šeširić za dojenje omogućava bradavici za zacijeli jer beba korištenjem šeširića nema izravnog doticaja s majčinom bradavicom.
 • Prerano rođeno dijete – ukoliko još nema razvijene funkcije (premala usta, nerazvijen mehanizam sisanja…) koje mu omogućuju da se pravilno hrani dojenjem, silikonske bradavice za dojenje uvelike olakšavaju proces prilagodbe.

Rizici korištenja šeširića za dojenje

 • Poteškoće pri ponovnom privikavanju na dojenje bez šeširića – dijete se može priviknuti na šeširić za dojenje pa kasnije, kada ga pokušate odviknuti, postoji mogućnost da to odbija.
 • Smanjenje količine mlijeka – zbog nepravilnog korištenja, beba ne “isiše” dovoljnu količinu mlijeka. Majčine grudi to prepoznaju kao da je djetetu manja količina dovoljna te da nema potrebe da proizvodi više mlijeka.

Šeširići za dojenje

Odvikavanje od šeširića za dojenje

Neke bebe imaju problema s odvikavanjem od šeširića za dojenje. Glavni razlog je što su na njega naviknuli i gola bradavica im je nepoznata. Iz toga razloga se ne preporučuje dugotrajno korištenje šeširića za dojenje. Preporučeni vremenski period je od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o razlogu zbog kojeg ste počeli koristiti šeširić za dojenje.

Korisni savjeti za odvikavanje uključuju:

  • Masirajte i lagano pritišćite bradavicu prije samog početka dojenja. Na taj način će beba mlijeko dobiti automatski nakon što krene sisati pa neće doći do frustracije i plaća.
  • Nježno osigurajte da su bebi usta otvorena prije nego što primi bradavicu u usta.
  • Na početku dojenja upotrebljavajte šeširić za dojenje, a nakon što je dijete umireno i siše, nježno ga odvojite od silikonske bradavice za sisanje i stavite na bradavicu. Ponovite postupak po potrebi.
  • Pokušajte ga dojiti čim ono osjeti glad. Naposljetku bi trebalo osjećaj gladi povezati s osjećajem ugode hranjenja putem bradavica.
  • Isprobajte različite položaje za dojenje i prilagodite ih po potrebi.

Gdje kupiti šeširiće za dojenje i koja im je cijena?

Ako se odlučite za kupovinu, silikonske bradavice za sisanje možete pronaći u nekoliko trgovina i ljekarni po prihvatljivim cijenama:

Avent – cijena 66 kn

Ljekarne Pavlić – cijena 76.50 kn

Philips – cijena 64 kn

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....