Naslovnica Kreativni kutak Ideje za vježbanje grafomotorike – točkasto stablo

Ideje za vježbanje grafomotorike – točkasto stablo

U članku Grafomotorika – što je, kako se razvija i kako ju poboljšati pisali smo o povezanosti različitih kreativnih aktivnosti i materijala s grafomotoričkim vještinama djeteta.

Život je užurban i ponekad nemamo dovoljno vremena ni materijala za pripremu dodatnih aktivnosti. Kako bi vam olakšali, donosimo vam dvije jednostavne ideje koje možete ponuditi djetetu.

Točkasto drvo oslikano štapićima za uši

Za ovu aktivnost potreban vam je:

  • papir
  • tempere
  • štapići za uši

Ideje za vježbanje grafomotorike

Štapići za uši ovdje imaju ulogu kista. Ako je dijete mlađe (1-4 godine) zajedno spojite više štapića jer će ih dijete lakše držati i pokriti će veću površinu pa neće brzo izgubiti interes.

Mlađem djetetu nacrtajte obris stabla, istisnite nekoliko jesenskih boja i pustite ga da slika. U ovom razdoblju važniji je proces nego rezultat!

Ideje za vježbanje grafomotorike

Nemojte da vas obeshrabri nered ili ako se dijete predomisli i naslika nešto drugo, ono što dijete dobije ovakvim aktivnostima važno je za njegov kasniji motorički razvoj.

Ovako izgleda jedno stablo trogodišnjaka. Kod starije i vještije djece točkice koje ostavljaju štapići će biti jasnije.

Ideje za vježbanje grafomotorike

Točkasto drvo s naljepnicama

Ako tražite neku aktivnost koju možete ponijeti sa sobom u restoran ili dok čekate pregled kod liječnika, a koja zauzima vrlo malo prostora u torbi, predlažemo vam ovo točkasto drvo.

Sve što vam treba su:

  • papir (A5 formata ili manji)
  • naljepnice
  • smeđa bojica

Ideje za vježbanje grafomotorike

Ako nemate okrugle naljepnice, možete iskoristiti bilo koje imate pa ih oblikujte pomoću bušilice za papir ili izrežite u bilo kojem drugom obliku. Ovdje je najvažnije da dijete vježba koncentraciju, finu motoriku skidanjem naljepnice te njenim lijepljenjem u zadanim okvirima.

Ideje za vježbanje grafomotorike

 

Nacrtajte predložak u okviru kojeg želite da dijete lijepi. Mi smo ovdje nacrtali krošnju, ali bilo što drugo zanimljivo djetetu može poslužiti.

Ideje za vježbanje grafomotorike

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi