NaslovnicaKreativni kutakBožićne aktivnosti za djecu: Kreativne ideje za advent

Božićne aktivnosti za djecu: Kreativne ideje za advent

Božićni praznici savršeno su vrijeme za zajedničke aktivnosti s djecom. Ponekad to vrijeme proleti u kupovini, kuhanju, čišćenju i putovanjima. Ne zaboravite provesti dio vremena i sa svojim mališanima u mirnim i neopterećujućim aktivnostima koje se mogu pretvoriti u tradiciju koju ćete pamtiti.

Može to biti zajedničko gledanje božićnih filmova ili čitanje slikovnica na temu Božića. U nastavku možete pronaći mnoge aktivnosti koje možete raditi sa svojim djetetom ili koje ono može raditi samo. Smjernice po dobi su samo okvirnog karaktera, napravljene u skladu s prosječnim razvojem fine motorike kao i sigurnosnim smjernicama za bebe. Neka vam glavna vodilja pri odabiru aktivnosti bude interes vašeg djeteta.

Božićne aktivnosti za djecu od rođenja do 6 mjeseci

Motorika novorođenčadi i malih beba nije toliko razvijena da mogu aktivno sudjelovati u kreativnim aktivnostima no njihova osjetila su svakim danom života sve izoštrenija, vole različite zvuke i podražaje pa i za njih prvi Božić može biti predivno iskustvo.

Kod bebinog krevetića, prematalice ili drugog mjesta gdje vaše novorođenče najviše boravi prvih dana postavite slike u jednoj ili dvije boje, jasnih kontura i jednostavnog dizajna. Koncentracija na takve jednostavne kontraste pomaže bebama da izoštre vid i stimuliraju mozak. Prema smjernicama Montessori pedagogije najučinkovitije je kad je kontrast crno bijeli no u božićnom duhu i crvena ili zelena su odličan izbor. Na bijelom papiru nacrtajte crnu siluetu jelke ili kuglice za jelku. Ostavite sliku tamo gdje beba često boravi i samo promatrajte kako se koncentrira.

Božićne aktivnosti za djecu
Silueta božićnog drvca

Malim bebama zanimljivi su i mobili koje možete i sami izraditi i postaviti iznad dječjeg krevetića. Izrežite drvca ili zvjezdice od filca ili neke druge tkanine te objesite na komad drveta. Ovdje možete pronaći različite ideje i upute za izradu mobila.

Božićne aktivnosti za djecu
Mobil je lako izraditi!

Senzorne boce zanimljive su bebama od trenutka kada postanu svjesni svojih ručica. Bočice različite veličine napunite uobičajnim božićnim ukrasima, zvončićima, kuglicama, perlicama, cimetom u štapiću, vodom u koju ste dodali šljokice ili ljepilo u boji.

Beba na taj način istražuje nove stvari, boje i zvukove na siguran način. Obratite pozornost da je čep na bočici dobro zatvoren (idealno je s unutarnje strane čep zalijepiti vrućim ljepilom).

Božićne aktivnosti za djecu
Senzorne boce

Božićne aktivnosti za djecu od 6 mjeseci do 1 godine

Vid beba sa šest mjeseci dovoljno je razvijen da svijet oko sebe vide jednako izoštreno kao i odrasli. Naravno, to ne znači da razumiju sve što vide, ali će zasigurno uživati u bojama, mirisima i zvukovima uobičajenim za vrijeme adventa.

Bebe ove dobi najčešće samostalno sjede te se pripremaju za puzanje i prve samostalne korake, budniji su i željni istraživanja okoline i neobičnih predmeta koji ih okružuju (iako najčešće stavljanjem predmeta u usta stoga je nadzor odrasle osobe potreban).

Senzorne boce će i dalje bebama vjerojatno biti zanimljive, ali sada možete ponuditi senzorne vrećice.

Božićne aktivnosti za djecu: Kreativne ideje za advent
Senzorne vrećice

Za izradu senzorne vrećice potrebna vam je čvrsta plastična vrećica poput onih za zamrzavanje i pohranu hrane. Što čvršća to bolja i sigurnija za dijete. Zatim vrećicu napunite tekućinom poput gela za kosu ili pjene za brijanje te različitim sitnicama koje nemaju oštre rubove. S obzirom na to da beba neće doći u izravan kontakt s tekućinom ne morate brinuti o štetnosti sastojaka po bebinu osjetljivu kožu.

Za Božić, na primjer, vrećicu možete napuniti zelenim gelom za kosu i raznobojnim malim kuglicama, plavim gelom za kosu i konfetima u obliku pahuljica, pjenom za brijanje i figuricama snjegovića ili figuricama arktičkih životinja.

Kada ste vrećicu napunili, pažljivo ju zatvorite i ljepljivom trakom zalijepite sve četiri stranice vrećice kako bi ju učvrstili.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Senzorne vrećice potrebno je zalijepiti ljepljivom trakom sa svih strana

Senzorne košare još su jedan način da zabavite dijete, a da nije potrebna dugotrajna priprema. Sve što vam je potrebno je košara ili kutija u koju stavite sitnice koje vam se nalaze u domu i pustite dijete da istražuje.

Igra s ovakvim senzornim košarama je važna za razvoj jer u igri bebe aktiviraju sva osjetila dok uče o težini, veličini, obliku, teksturi, zvuku i mirisu na siguran način. S obzirom na sklonost beba ove dobi da većinu predmeta stavljaju u usta, neprekidan nadzor odrasle osobe je potreban.

Košaru možete napuniti komadima raznobojnih papira za zamatanje koje ste zgužvali u loptice, sušenim narančama i limunima, papirnatim mašnama, plastičnim zvončićima i kuglicama, češerima te ukrasima od flisa.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Senzorna košara

Božićne aktivnosti za djecu od 1 do 3 godine

Najčešća briga roditelja jednogodišnjaka i dvogodišnjaka je kako zaštititi dijete, ali i božićnu jelku i ukrase od ozljeda i oštećenja. Sigurniji na nogama, mališani će sigurno željeti istražiti sve što se na jelki nalazi i preurediti prema svojim željama.

Moguće rješenje je da napravite djetetu jelku od filca koju će moći preuređivati po svojoj želji.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Božićna jelka od filca

Za izradu takve jelke potreban vam je što deblji veliki zeleni filc (može poslužiti i deblji karton pobojan u zeleno), raznobojni manji komadi filca za ukrase te čičak traka. Filc možete kupiti u različitim hobby trgovinama, dobro opremljenim knjižarama te trgovinama s tekstilnim materijalom.

Zeleni veliki filc izrežite u obliku jelke te zalijepite na zid, vrata ili neku drugu površinu lako dostupnu djetetu. Čičak traku izrežite na manje komade i rasporedite po jelki. Čičak traka ima ulogu ljepila za koju će se pričvrstiti ukrasi, ali će se ukrasi moći skidati i premještati koliko god puta to djetetu bilo zabavno.

Sada pustite i svojoj mašti na volji i od manjih komadića filca izrežite kuglice, zvjezdice, snjegoviće, pahuljice i čizmice te prepustite djetetu da preuređuje svoju jelku.

Još ideja o tome kako izraditi božićnu jelku i ukrase možete pogledati u videu:

Različite senzorne aktivnosti i dalje su odličan izbor. Vrijeme obiteljskih okupljanja, buke i šarenila može biti malo stresno za mališane pa prilika da se opuste uz umirujuću aktivnost može pomoći da vam dan prođe bez tantruma i nervoze.

Kalupe za led, silikonske kalupe ili male papirnate čaše napunite vodom i tematskim sitnicama te zaledite.

Zalediti možete potpuno prirodne materijale poput štapića cimeta, sušenih naranči i limuna, grančica bora i lišća, figurice arktičkih životinja ili božićne ukrase. Kockice leda prebacite u plastičnu posudu i pustite dijete da istražuje. Kako bi ubrzali proces odleđivanja i kako bi dijete ugrijalo ruke toplom vodom napunite praznu bocu od deterdženta ili šampona.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Senzorna aktivnost s ledom

Djeca ove dobi vole razvrstavati i ubacivati/izvlačiti predmete u kutije, košare ili plastične boce. Mnogi roditelji kažu da je ovo jedna od aktivnosti koje najduže mogu zadržati pažnju dvogodišnjaka.

Iskoristiti možete bilo kakve sitnice koje već imate u kućanstvu pogotovo u vrijeme adventa.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Aktivnosti razvrstavanja božićnih ukrasa

Ideje za razvrstavanje:

 • male plastične kuglice dijete može razvrstavati po boji u različite plastične posudice
 • velike plastične kuglice dijete može razvrstavati u kalup za muffine
 • male metalne zvončiće dijete može ubacivati u plastičnu bocu sa širokim otvorom
 • velike papirnate mašne za zamatanje poklona dijete može razvrstavati po boji ili veličini u plastične posude
 • ostatke vrpci za ukrašavanje ili zamatanje poklona međusobno zavežite da nastane jedna velika raznobojna traka i ugurajte u bocu s uskim otvorom ili plastičnu kutiju od vlažnih maramica pa neka dijete izvlači

Božićne aktivnosti za djecu od 3 do 6 godina

Različite kreativne božićne aktivnosti najčešće su najzabavnije upravo djeci ove dobi. Mogu se dulje koncentrirati na aktivnosti i pratiti upute, sve je manje vjerojatno da će nešto opasno staviti u usta, a fina motorika prstiju im se razvija dovoljno da mogu napraviti i složenije radnje.

Dok kuhate, vaši najmlađi mogu uživati u igri s mekanim i mirisnim plastelinom napravljenim od prirodnih materijala.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Plastelin s mirisom đumbira i cimeta

Sastojci potrebni za plastelin:

 • 2 šalice brašna
 • pola šalice soli
 • 3 žlice ulja
 • 2 žlice vinskog praška za pecivo (2 žlice vinskog praška za pecivo možete zamijeniti s 2 žlice limunovog soka ili octa)
 • 1 šalica vrele vode
 • 1 žlica mljevenog đumbira
 • 2 žlice mljevenog cimeta
 • 5 kapi glicerina (za dodatan sjaj, ali može i bez njega)

Postupak izrade plastelina: Sve suhe sastojke pomiješajte u zdjeli. Dodajte ulje i zamjenu za vinski prašak za pecivo. Dodajte vrelu vodu i ostavite da se kratko ohladi. Zamijesite tijesto. Nakon nekoliko minuta tijesto bi trebalo biti mekano i glatko te se ne smije lijepiti za prste. Ako je i dalje malo ljepljivo dodajte žlicu brašna. Na kraju, po želji dodajte glicerin.

Izrežite papire (u boji, bijele, ostatke kartona ili časopisa) u obliku jelki ili kuglica te ponudite djeci različite materijale za ukrašavanje. Mališani ove dobi najčešće obožavaju različite naljepnice pa vam one mogu poslužiti kao ukrasi, ali i šljokice, komadići papira u boji, zvjezdice, sitna tjestenina te bilo što drugo što se jednostavno zalijepi na papir.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent

Ako je dijete pokazalo zanimanje za slova i brojeve, na izrezane jelke i naljepnice ih možete napisati kako je naznačeno na slici. Tako će igra dobiti dodatan edukativni karakter.

Božićne aktivnosti za djecu od 6 do 9 godina

Školarci su vjerojatno jedva dočekali školske praznike, odmor, zimske aktivnosti  i Božić. Dovoljno su samostalni pa im mnogo toga možete prepustiti da naprave sami.

Osim ukrašavanja jelke, predlažemo vam da im prepustite i izradu jaslica. Vrlo jednostavan, lijep i jedinstven način jest da isprintante jaslice s ove stranice.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Jaslice od papira

Nakon što ste isprintali jaslice, neka ih djeca obojaju flomasterima, bojicama ili vodenim bojama. Detalje je nakon bojanja potrebno izrezati i savinuti kako bi mogli stajati ispod jelke.

Lijep božićni poklon, ukras ili igračka može biti i snježni globus. Za snježni globus potrebne su vam staklenke. Mogu poslužiti male staklenke od dječje hrane, ali i bilo kakve veće od umaka ili ukiseljenih salata, važno je samo da imaju čvrste poklopce.

Je li staklenka ispravna možete provjeriti tako da ju napunite vodom, zatvorite poklopac i okrenite naopako. Ako voda ne iscuri, možete ju iskoristiti za globus. Odaberite božićnu plastičnu figuricu ili bilo koju koja se djetetu sviđa i zaljepite ju čvrstim vodootpornim ljepilom ili vrućim ljepilom na poklopac.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Izrada snježnog globusa

Napunite staklenku gotovo do vrha vodom. Dodajte nekoliko kapi dječjeg ulja ili glicerina te jednu ili dvije žlice šljokica (ovisno o veličini staklenke). Dobro promješajte i pričvrstite poklopac. Kako bi osigurali da s vremenom voda neće procuriti preporučamo da i poklopac s unutarnje strane zalijepite vodootpornim ljepilom ili vrućim ljepilom.

Protresite svoj snježni globus i uživajte!

Božićne aktivnosti za djecu stariju od 10 godina

Djeca starija od 10 godina u pravilu su dovoljno spretna, strpljiva i mogu pratiti složenije upute da mogu napraviti zapravo bilo što požele. Mogu samostalno provesti sve navedene aktivnosti, izraditi suvenire za mlađu braću i sestre te još mnogo toga.

Tijekom godine prikupljajte u kutiju sitnice koje vam se učine zanimljive: trakice i tkanine, papire u boji, časopise, kutije, kuglice, šljokice, ljepila u boji, češere i grančice… Početkom adventa kutiju stavite na vidljivo mjesto u dnevnom boravku i prepustite djeci da ih mašta ponese.

Božićne aktivnosti za djecu Kreativne ideje za advent
Božićne aktivnosti za djecu: Kreativne ideje za advent

Ugasite sve ekrane, upalite božićnu glazbu, skuhajte kakao ili čaj, prolistajte časopise, kuharice i knjige s aktivnostima za djecu te odlučite što ćete napraviti.

SRETNE BLAGDANE ŽELI VAM TIM MAMINOG SVIJETA!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....