NaslovnicaKnjigeKnjige i slikovnice za djecuKnjige za djecu: Božićne priče

Knjige za djecu: Božićne priče

Advent je najljepše vrijeme za tradicije kao što su odbrojavanje do Božića s adventskim kalendarima, pečenje kolača, izradu čestitki, kićenje bora ili postavljanje božićnih ukrasa.

Vjerojatno ste već primijetili da volimo knjige i često podsjećamo koliko je važno čitati najmlađima. Ovoga adventa predlažemo vam da započnete tradiciju čitanja dobrih knjiga o Božiću. Prikupite nekoliko knjiga koje će rasti s vašom djecom, čuvajte ih s Božićnim ukrasima i izvadite i čitajte samo u vrijeme adventa.

Neke od priča u kojima će uživati i mali i veliki:

• Findusov Božić, Sven Nordqvist

Knjige za djecu

Dan prije Badnjaka Pettson i njegov mačić Findus uređuju kuću. Vesele se odlasku po božićno drvce i pripremu blagdanske večere. No, Pettson se posklizne i ozlijedi nogu pa ne može otići u šumu po drvce niti u trgovinu po namirnice. Znači li to da će Božić provesti bez ukrašenog drvca ili posebnog obroka?

Mehanički Djed Mraz, Sven Nordqvist

Knjige za djecu

Findus i Pettson pripremaju se za Božić. Kada je mačak upitao Pettsona hoće li doći Djed Mraz, starac se našao u neprilici jer nije znao kako dovesti djedicu. Nije želio razočarati Findusa pa je odlučio izraditi mehaničkog Djeda Mraza koji hoda i govori. Hoće li mačić posumnjati?

• Božićna kaša, Sven Nordqvist

Knjige za djecu

Na Badnjak u dvorištu punom snijega bilo je posve tiho. Obitelj marljivih patuljaka je čekala da im ukućani ponude tanjur božićne kaše kako bi im se zahvalili za svu pomoć koju su im pružili tijekom godine. No, dogodilo se nešto posve neočekivano…

• Za Božić sam sigurno doma, Holly Hobbie

Knjige za djecu

Božić je stigao i u Šljukino Gnijezdo. Zvrčko je započeo s pripremama, treba izraditi ukrase i okititi drvce kao i ispeći božićni kolač. Ali Mljac je zapeo u snježnoj oluji kilometrima daleko od kuće i ne zna hoće li se vratiti doma do Božića.

• Božićni snjegović, Ela Peroci

Knjige za djecu

Nakon Božićnih blagdana jedan će snjegović od vate završiti skupa s raskićenim borićem u podrumu zgrade. Nesretan jer jedno malo dijete u stanu u kojem je skupa s borom uljepšavao blagdane nije dobilo ni jedan božićni dar, odlučuje usrećiti dijete. Snjegović nije ni slutio da je najljepši božićni dar zapravo on sam.

• Fina Nina i divotan Božić, Jane O′Connor, Robin Preiss Glasser

Knjige za djecu

Nina je ovog Božića posebno uzbuđena oko kićenja božićnog drvca. Svojim je novcem kupila prekrasan ukras za vrh drvca i željno iščekuje božićno vrijeme. Kad događaji ne krenu kako je Nina očekivala, hoće li Božić ipak biti divotan?

• Pisma djeda Božićnjaka, John R.R. Tolkien

Knjige za djecu

Ovo je u punom smislu prekrasna priča za male i velike iz pera jednog od najcjenjenijih autora za odrasle. U dom J.R.R. Tolkiena svake godine u vrijeme Božića stizala su pisma njegovoj djeci. Bili su to odgovori na dječja pisma Djedu Božićnjaku, oslikani vodenim bojama i popraćeni malom pričom. Sva ta pisma sakupljena su u ovoj knjizi.

• Samo da bude snijega, Holly Hobbie

Knjige za djecu

Božić stiže u Šljukino gnijezdo, a ni jedne jedine pahulje snijega na vidiku. No, nije to jedini problem koji muči Zvrčka i Mljaca. Svake godine dvojica prijatelja jedan drugome žele darovati nešto posebno. No, koji dar je dovoljno poseban?

• Maša i Božić, Sanja Pilić

Knjige za djecu

Božić je većini najljepši praznik. Maša zna da onima koji ga moraju provesti sami nije tako lijep. Stoga je odlučila sa svojim prijateljima organizirati proslavu kako na Božić nitko ne bi bio sam i kako bi svima bilo lijepo.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....