NaslovnicaKreativni kutakUradi sam: Ideje za adventski kalendar

Uradi sam: Ideje za adventski kalendar

Vrijeme adventa najradosnije je doba u godini! Posebno mu se vesele djece i vrlo često dane do Božića odbrojavaju otvaranjem adventskog kalendara. Ako želite ove godine svoje mališane razveseliti jedinstvenim kalendarom umjesto kupovnog punjenog čokoladicama, donosimo vam nekoliko ideja.

Adventski kalendar koji možete napraviti od kuhinjskih potrepština

advent-kalendar-1

Ovaj adventski kalendar nam se svidio baš zbog jednostavnosti izrade. Sve što vam treba su tuljci od toalet papira ili kuhinjskih ručnika, komadići kartona i papir za zamatanje.

Detaljne upute za izradu adventskog kalendara možete pronaći ovdje.

Adventski kalendar s aktivnostima ili motivirajućim porukama

advent-kalendar-2

Adventski kalendar ne mora nužno sadržavati igračke ili slatkiše. Izrežite kartice od kartona i s jedne strane ih ukrasite (sami ili s djetetom), a s druge strane napišite motivacijsku poruku ili aktivnost koju ćete s djetetom provesti svaki dan.

Neke od aktivnosti koje možete provesti s djetetom:

  • gledanje crtića ili filma s Božićnom tematikom
  • čitanje slikovnica s Božićnom tematikom
  • pečenje kolača
  • izrada čestitki za Božić
  • izrada ukrasa za bor od slanog tijesta
  • slušanje pjesma s Božićnom tematikom uz toplu čokoladu
  • posjeta Božićnom sajmu
  • učiniti dobro djelo i pomoći nekome

Adventski kalendar za knjigoljupce

advent-kalendar-3

Ako imate malog knjigoljupca, ovakav adventski kalendar će sigurno biti najbolji izbor. Skuhate toplu čokoladu ili čaj i svaku večer provedite nekoliko minuta s djetetom i novom slikovnicom.

Adventski kalendar od dječjih čarapa

advent-kalendar-4

Gotovo svaka obitelj ima kolekciju čarapa koje su negdje izgubile svoj par. Iskoristite ih i napravite adventski kalendar. Ovakav adventski kalendar gotovo ne zahtijeva dodatne materijale ili puno vremena za pripremu.

Adventski vijenac od papira

advent-kalendar-5

Vrijeme adventa je vrijeme za obitelj, a odbrojavati dane možete i pomoću papirnatog vijenca. Ono što ovu aktivnost čini posebnom je to što ju možete napraviti s djecom različite dobi, ne zahtijeva mnogo vještine ili materijala te si i najmlađi mogu predočiti koliko je još dana do Božića. Izrežite trake od papira te na trakama napišite brojeve, citate iz Biblije, motivirajuće poruke ili duhovite izjave članova obitelji. Od traka napravite vijenac i objesite ga tako da dijete svaki dan može skinuti jednu traku.

Detaljne upute o izradi vijenca možete pronaći ovdje.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....