NaslovnicaFilmoviBožićni filmovi za cijelu obitelj

Božićni filmovi za cijelu obitelj

Vjerovali ili ne, stručnjaci Sveučilišta Leeds tvrde da je gledanje božićnih filmova dobro za djecu. Takvi filmovi uče djecu o empatiji i različitosti, zajedničkoj povijesti i kulturi, pomažu razvoju jezika i gramatike slično kao i čitanje knjiga. Stariji filmovi, oni koje su roditelji gledali kao djeca, povezuju djecu, roditelje te bake i djedove te su svojevrstan prozor u jedan drugačiji svijet.

Donosimo vam popis takvih filmova, starijih i novijih, kako bi se podsjetili na prave blagdanske vrijednosti i uživali s cijelom obitelji.

• Sam u kući (1990.)

Božićni filmovi

Malo tko nije čuo za Kevina McCallistera, osmogodišnjeg dječaka koji se s obitelji sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti božićne praznike. Nakon svađe s ostalim članovima obitelji, Kevin završi u sobi gdje poželi da svi nestanu. Naposljetku ga zaborave i ujutro se budi sam. Početno veselje kvare pljačkaši Harry i Marv koji misle da je kuća prazna no nisu ni svjesni da će Kevin braniti svoju kuću svim sredstvima

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Arthur Božić (2011.)

Božićni filmovi

Na badnju večer, nespretni sin Djeda Božićnjaka, Arthur otkriva da je jedna djevojčica greškom ostala bez dara. Kako bi djevojčici spasio Božić odlazi u avanturu. S kakvim sve preprekama će se susresti Arthur, njegov djed, neobični vilenjak i osmero neiskusnih sobova pogledajte u ovom prekrasnom obiteljskom animiranom filmu.

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Kako je Grinch ukrao Božić (2000.)

Božićni filmovi

Kako je Grinch ukrao Božić je film snimljen prema istoimenoj knjizi planetarno popularnog pisca dječjih knjiga Dr. Seussa Stanovnici gradića Whovillea obožavaju Božić. Jedini tko mrzi Božić je Grinch. Od kada je bio dječak mnogi su ga ismijavali zbog izgleda što je Grincha dovelo do toga odraste u sebičnu i zlobnu osobu. Odlučuje stanovnicima ukrasti ono što najviše vole – proslavu Božića. Ušuljao im se u domove i ukrao ukrase, poklone i hranu, ali je to ono što zapravo čini Božić?

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje

• Vilenjak (2003.)

Božićni filmovi

Prije mnogo godina jedno se dijete iz sirotišta zavuklo u vreću Djeda Božićnjaka  i slučajno završilo na Sjevernom polu. Iako ga je Djed Božićnjak odgojio kao i ostale vilenjake, Buddy je shvatio da se ne uklapa u svijet vilenjaka i da mora pronaći svoju obitelj. Kreće u New York kako bi istražio svoje korijene no otkriva da se u velikom gradu još manje osjeća kao doma.

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Polarni Express (2004.)

Božićni filmovi

Na Badnju večer, jedan dječak počinje sumnjati u Djeda Božićnjaka. Pa nije moguće sve darove za djecu staviti u jednu vreću ili obići cijeli svijet u jednoj noći. Točno pet minuta prije ponoći pred kućom se zaustavi vlak, a kondukter ga pozove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu. Iako isprva nesiguran, ukrca se i krene na put prema sjeveru i Djedu Božićnjaku.

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Čudesni Božić (1994.)

Božićni filmovi

Djed Božićnjak strada u nesreći na krovu jedne kuće stoga svoju ulogu donositelja darova predaje marketinškom direktoru Scottu Calvinu. Kad stigne na Sjeverni pol, shvaća da od svoje nove uloge ne može odustati te da je on od sada Djed Božićnjak. Vraća se kući gdje se postepeno pretvara u debeljuškastog starca kojeg djeca obožavaju no ostali odrasli u okolini smatraju da je prolupao.

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Božićna priča (2009.)

Božićni filmovi

Božićna priča je film snimljen prema istoimenom književnom klasiku Charlesa Dickensa. Ebenezera Scroogea na božićno jutro probude duhovi koji mu otkrivaju zašto mu je život tako tužan, podsjećaju ga na prilike koje je propustio kao mladić kao i na sve okrutne postupke i njihove posljedice. Kakva ga budućnost čeka ako se ne promijeni?

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Luda božićna zvona (1996.)

Božićni filmovi

Howard Langost je zaposleni otac koji često propušta važne trenutke u sinovu životu. Kada se želi iskupiti sinu što je propustio još jedan događaj, sazna da sve što mu sin želi za Božić je akcijska figurica Turbo Man. Nije to jednostavan zadatak s obzirom na to da je Turbo Man najtraženija igračka i Howard će morati uložiti mnogo truda i vremena, istovremeno upasti u mnoge nevolje, kako bi ju pronašao.

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

• Čudo u 34. ulici (1994.)

Božićni filmovi

Djevojčica Susan ne vjeruje u Djeda Božićnjaka i to zahvaljujući svojoj mami Dorey koja je glasnogovornica robne kuće Cole‘s. Igrom slučaja u toj robnoj kući šarmantni starčić Kriss Kringle zamjeni pijanog zaposlenika koji je treba glumiti Djeda Božićnjaka na paradi za Dan zahvalnosti. Kriss postane najpopularniji djed u robnoj kući i čak i Susan počne vjerovati da je on pravi Djed.

Je li ovaj film prikladan za vaše dijete? Pročitajte ovdje.

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Lertal tablete – protiv alergijskog rinitisa i konjunktivitisa

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....