NaslovnicaKreativni kutakEdukativne igre od prirodnih materijala – kako i zašto bi ih trebali...

Edukativne igre od prirodnih materijala – kako i zašto bi ih trebali izraditi

”Srpanj bez plastike” globalni je pokret koji poziva na smanjenje korištenja jednokratne plastike i podizanje svijesti o korištenju i odlaganju plastike općenito. Cilj ovog pokreta je educirati ljude o štetnosti plastike koju svakodnevno koristimo i potaknuti ih na pronalazak alternativnih materijala.

Najviše plastike konzumiramo u obliku plastične ambalaže, ali veliki udio plastike odlazi i na igračke.

Plastične igračke

Čini li vam se nekad da su dječje sobe zatrpane plastičnim igračkama? Sigurno ste već uvidjeli da su te igračke često napravljene od nekvalitetne plastike, koja je štetna za zdravlje. Biste li radije da vaše dijete ima igračke od prirodnih materijala?

Igračke napravljene od prirodnih materijala potiču dječju maštu, nisu štetne za njihovo zdravlje jer ne sadrže razne kemijske spojeve, a usto su i dugotrajne. Također, igračke od prirodnih materijala nisu štetne za okoliš i ne treba im više stotina godina da se razgrade. A to ne bi smjelo biti zanemarivo. Ako djecu od najranije dobi povezujemo sa prirodom i educiramo ih, biti će svjesniji činjenice da prirodu treba čuvati i cijeniti.

Edukativne igre od prirodnih materijala
Igračke od drveta

Ideje za igračke od prirodnih materijala

Potaknuti ”Srpanj bez plastike” pokretom, donosimo vam nekoliko prijedloga za izradu vlastitih igračaka od prirodnih materijala, kao što su drvo i kamen. Naravno, ne morate se riješiti svih plastičnih igračaka koje posjedujete, nego samo za početak pokušajte manje kupovati. A ako manje kupujemo, manje ćemo bacati. I ta mala promjena čini razliku.

 • Prilikom šetnje u prirodi skupljajte grančice, kamenje, češere, lišće. Prirodna blaga od kojih možete izrađivati različite stvari, bez velikog ulaganja, samo uz malo mašte i truda.

Razne materijale dijete može utiskivati u plastelin i stvarati različite uzorke i zanimljive oblike. Igra plastelinom opušta i smiruje, a pomaže i razvijanju finih motoričkih vještina.

Edukativne igre od prirodnih materijala
Memory
 • Izradite zajedno razne ukrase od češera ili manjih grančica koje ste pronašli na svojoj šetnji. Djeca vole izrađivati stvari. Osjećaju se korisno izrađujući nešto. A tek ponos koji će osjećati kad izrade nešto s čim će se kasnije igrati. I vrijeme koje ćete provesti zajedno, uspomene koje ćete stvoriti. Neprocjenjivo.
 • Didaktičke igračke – kvalitetni didaktički materijali mogu biti vrlo skupi i ne može ih si svatko priuštiti. Tako se često pribjegava jeftinijim alternativama koje nisu toliko kvalitetne. Ali zašto ih ne bi probali izraditi sami?

Razne igračke za razvoj motorike kao što je ploča sa vijcima koje dijete onda slaže i šarafi, ili zabija ”čavliće” drvenim čekićem, koristi se odvijačem, zavrće matice, slaže drvene diskove na špagu. Možete vrlo jednostavno sami napraviti i didaktičku drvenu ploču za učenje vezanja vezica. Jedini alat koji vam treba je bušilica i malo brusnog papira.

Edukativne igre od prirodnih materijala
Učenje vremena
 • Izradite drvene diskove ili kamenčiće za učenje brojeva. Od malo deblje grane narežete diskove otprilike 1cm debljine, lagano ih po rubovima obradite brusnim papirom da ne ostanu oštri, i na njih vodootpornim flomasterom napišete brojeve. S kamenčićima je još jednostavnije, samo pazite da nisu presitni i da ih dijete ne može staviti u usta.
 • Obojite oblutke u različite boje i imate odličan materijal za učenje boja. Prilikom bojanja pazite da boje budu sigurne za djecu.
 • Izradite kocke različitih veličina. Mnogima omiljena igračka. Mogućnosti za slaganje su bezbrojne. I ne brinite ako sve kocke nisu kocke, čak ni kvadar. Možda neće imati savršeno ravne bridove, no to može biti izvrsno za učenje o balansiranju i koordinaciji. Možete vježbati složiti Stonehenge.
 • Izradite drvene lutkice i razne čovječuljke. Odrežite malo deblju granu na male trupce veličine otprilike 5 cm, malo ih oblikujte brusnim papirom i nacrtajte im lica sa vodootpornim flomasterima.
 • Izradite drvenu abecedu.
 • Izradite memory. Jedna od jednostavnijih stvari za napraviti. Za ovo možete koristiti drvo ili oblutke. Crtajte što god vas volja.
 • Križić – kružić sa kamenčićima. Uzmite 10 plosnatih kamenčića, označite po 5 za svakog igrača. Na debljem papiru ili kartonu nacrtajte podlogu za igru i spremni ste.
 • Crtanje lica na oblutcima – izvrsno za učenje raznih emocija.
 • Od drva možete napraviti razne edukativne materijale za učenje npr. godišnjih doba, vremenskih prilika, dane u tjednu…
 • Izradite drvene igračke naše mladosti – luk i strijela, mačevi, pištolji. U trenu će postati kauboji, indijanci ili vitezovi. Sati maštovite igre su zajamčeni.
 • Nacrtajte kukce na kamenčićima, npr. mrave ili pčele – odaberite manje plosnate oblutke na kojima možete crtati flomasterom i rekonstruirajte mravinjak ili košnicu. Odličan način učenja uz igru.
Edukativne igre od prirodnih materijala
Križić-Kružić

U prirodi ima toliko potencijala i materijala koji možete koristiti i oblikovati. Iskoristite taj potencijal koji čeka u vašem dvorištu, parku ili šumi. Svaka stvar koju stvorite zajedno je unikat. Nikad nećete napraviti dvije iste igračke i to je savršeno u svojoj nesavršenosti. Baš kao i sama priroda oko nas.

Natalija Ćosić, mag. comm.
Natalija Ćosić, mag. comm.

Ja sam Natalija, diplomirani komunikolog i majka trojice dječaka, u čijem društvu provodim većinu svog vremena.

Volim obiteljski život, dobru hranu, knjige, glazbu, putovanja i istraživanje prirode, a tu ljubav prenosim i svojoj djeci.

Zagovornica sam Montessori pedagogije, čitanja naglas i pozitivnog roditeljstva.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....