NaslovnicaZdravljeZdravlje u trudnoćiZubi u trudnoći - kako ih njegovati i zaštititi?

Zubi u trudnoći – kako ih njegovati i zaštititi?

U jednom od najljepših perioda u životu žene, drugom stanju, najbitnije je zdravlje žene, kako bi i zdravlje bebe bilo besprijekorno. Naravno, tu spada i njega usne šupljine i zubi, koja je, u nekim slučajevima, i najbitnija! Dajemo vam odgovore na neka od najčešćih pitanja, a ukoliko vas zanima više, možete se obratiti stomatološkoj ordinaciji.

Mijenjaju li se zubi tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće struktura zubi ostaje nepromijenjena, dakle, ne dolazi do gubljenja kalcija, kako se često misli! Ipak, može doći do problema, i to sa gingivom, odnosno, mekim tkivom oko zuba. To je normalna fiziološka pojava u trudnoći, zove se gravidni gingivitis, a nastaje uslijed izmijenjenog hormonskog statusa. U tom slučaju je potrebno posjetiti svog stomatologa.

Kako dolazi do gravidnog gingivitisa?

Prvi simptom je upala desni i njihovo krvarenje prilikom pranja ili u dodiru s hranom, a do toga dolazi jer se zbog veće popustljivosti krvnih žila, stvaraju meke naslage na zubima. Ove meke naslage se ne vide, zato je redovna kontrola poželjna. Može doći i do loptastog uvećanja desni, ali je taj upalni proces vidljiv.

Kako izbjeći ove tegobe?

Osnovno pravilo tijekom trudnoće je redovno održavanje i pranje zubi, što podrazumijeva pranje zubi nakon svakog obroka. Čak i ukoliko dođe do krvarenja, sa čestim pranjem zubi ne treba prestajati!

Zdravlje zubi u trudnoći

O higijeni usta dodatno se moraju potruditi pacijentice koje imaju tjeskobu zuba, za njih je neophodan konac za zube, jer četkica ne može dovoljno dobro očistiti prostor između zubi.

Ukoliko do nje dođe, ova tegoba može trajati i tijekom cijele trudnoće, ali kada se poslije porođaja hormoni vrate u normalu, nestaje i gravidni gingivitis.

Ukoliko se ne vodi računa na pravilan način, nastaju i sekundarni problemi, poput karijesa i promjena na samom tkivu zuba. Ovi problemi uzrokovani su neadekvatnom higijenom i tada je potrebno posjetiti stomatologa.

Koje stomatološke intervencije su dozvoljene u trudnoći?

Bilo kakve intervencije tijekom trudnoće treba izbjegavati! Najbolje je obaviti detaljan stomatološki pregled prije trudnoće. Ukoliko je, pak, neka od stomatoloških intervencija potrebna, treba sačekati kraj prvog tromjesečja trudnoće, a onda, u suglasnosti sa ginekologom pacijentice razmotriti mogućnost vršenja nekog tipa intervencije.

Ovo je posebno važno za one zahvate koji podrazumijevaju lokalnu anesteziju, koja sadrži hormon koji može izazvati kontrakcije i spontani porođaj. O bilo kojem kompliciranijem zahvatu ne treba ni razmišljati.

Zdravlje zubi u trudnoći

Je li tijekom trudnoće moguće vađenje zuba?

Kada je trudnoća stabilna, moguće je izvršiti one intervencije koje ne prate krvarenje ili bol. Bol je također nepoželjna pojava, jer eliminira adrenalin, koji može djelovati toksično. I u ovom slučaju je potrebno raditi po uputama ginekologa.

Najbolje okruženje za trudnicu u ovakvim situacijama je kada su ginekolog i stomatolog u komunikaciji i suglasju, zato ništa ne treba raditi „na svoju ruku“.

Dr. Natalija Stojanović
Dr. Natalija Stojanovićhttps://www.maminsvijet.hr/
Dr. Natalija Stojanović je usko specijalizirana za pružanje usluga iz domene zubne implantologije, oralne kirurgije i protetike. Vlasnica je stomatološke ordinacije Dental implant i jedna od predvodnica moderne implantologije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....