NaslovnicaZdravljeZdravlje zubiKako se riješiti bijelih mrlja na zubima?

Kako se riješiti bijelih mrlja na zubima?

Bijele mrlje na zubima obično predstavljaju estetski problem, ali ponekad, one mogu biti više od toga.

Često mogu biti pokazatelj gubitka mineralnog sadržaja na površini vaših zuba, poznatoj kao zubna caklina. Stomatolozi ove bijele pjege zovu po imenu hipoplazija. Također, bijela mrlja na zubima često može biti prvi znak propadanja zuba.

Naime, kada zubna caklina vašeg zuba pokazuje neprozirnu boju, to može biti znak da se na tom području počinje formirati šupljina. U takvim situacijama, najbolje je obratiti se svom stomatologu, kako bi se identificirao uzrok pojave bijelih mrlja na zubima.

Što uzrokuje bijele mrlje na zubima?

Ovo su neki od glavnih uzroka bijelih mrlja na zubima:

  • Suha usta – Kada su usta suha, onda nema dovoljno tekućine da zadrži pH nivo usta neutralnim. Kada pH nivo nije na svom neutralnom stupnju, bakterija ima sve uvjete za razvijanje.
  • Konzumiranje kisele hrane – Hrana koja ima visok sadržaj kiseline, kao što su limun, kiseli bomboni ili ocat, može izazvati bijele pjege na zubima. Isti je slučaj i sa pićima poput gaziranih sokova ili limunade. Visoka kiselost sadržaja u ovoj hrani i piću otklanja caklinu zuba i druge prirodne minerale koji dovode do bijelih mrlja na zubima.

Limunada

  • Loša oralna higijena – Ako ne vodite dovoljno računa o higijeni svojih zuba poslije obroka, može se stvoriti plak na zubima. Plak se može prepoznati kao ljepljiv, bezbojni talog bakterija i ostataka koji napadaju zube odmah nakon što unesete ugljikohidrate. Ove bakterije se hrane šećerom i proizvode kiselinu koja oštećuje vašu zubnu caklinu i uzrokuje bijelu točku, a zatim i propadanje zuba.
  • Prekomerni fluor – Dok je fluorid jedan od bitnih minerala za održavanje zdravih zuba, prekomerni fluor dovodi do bijelih mrlja i šupljina na zubima. Previše fluora omogućava pojavu bijelih pjega. Ponekad voda iz slavine sadrži visok nivo fluora. Fluor je glavni uzrok bijele mrlje na zubima, naročito kod djece čiji je razvoj zuba u procesu.
  • Izbjeljivanje zubi trakama – Trake za izbjeljivanje zubi su napravljene od materijala kao što je plastika. Sadrže gel kao supstancu koja se lijepi za zube. Ako ste od onih koji koriste trake za izbjeljivanje, treba imati na umu da one mogu izazvati bijele točke iza vaših zuba, pogotovo ako ste ih držali duže vrijeme. Ove trake sadrže visok nivo kiselosti i mogu smanjiti mineralni sadržaj zubne cakline, uzrokujući bijele točke na njoj.
  • Proteza za zube – Proteze zapravo ne izazivaju bijele pjege na zubima. Međutim, ako ne primenjujete pravilno oralnu higijenu dok nosite protezu, onda ćete sigurno dobiti bijele pjege na zubima. To je zato što se plak nakuplja na teško dostupnim mjestima, gdje niste u mogućnosti dobro oprati zube.

Kako se riješiti bijelih mrlja na zubima?

Stomatolog će najprije dijagnosticirati stanje bijelih pjega na zubima i mogući uzrok. Shodno tome, mogu se koristiti različite tehnike za uklanjanje bijelih pjega na zubima poput mikro-abrazije, izbjeljivanja, ili čak zatvaranje zuba bijelom plombom ili primjenom porculanske glazure.

Estetska stomatologija

Zubari također vjeruju da bijele mrlje nestaju prilikom pranja ili korištenjem zubnog konca. Također, imajte na umu da gotovo za svaki problem sa oralnim zdravljem ili estetikom postoji rješenje.

Pa, ukoliko poželite savršen osmijeh, a ne muče vas samo flekice na zubima, tu su zubni implanti, proteze, krunice, fasete, izbjeljivanje zubi, kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku.

Dr. Natalija Stojanović
Dr. Natalija Stojanovićhttps://www.maminsvijet.hr/
Dr. Natalija Stojanović je usko specijalizirana za pružanje usluga iz domene zubne implantologije, oralne kirurgije i protetike. Vlasnica je stomatološke ordinacije Dental implant i jedna od predvodnica moderne implantologije.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....