NaslovnicaTrudnoća i dojenjePorodTko je doula, kako vam može pomoći te koja je cijena doule?

Tko je doula, kako vam može pomoći te koja je cijena doule?

Uz sav val emocija koje donosi dolazak djeteta na svijet, porod je zasigurno jedan od najiščekivanijih trenutaka svake trudnice. Istraživanja pokazuju da gotovo 87% trudnica strahuje od poroda koji se često prikazuje kao traumatizirajuće i neugodno iskustvo, ali da ne mora biti tako pokazuje sve veći trend ‘najma’ doula koje znatno smanjuju stres i negativne emocije te čine iskustvo poroda ljepšim.

Tko je doula?

Termin ‘doula’ dolazi iz grčkog jezika i u prijevodu znači sluškinja, pomoćnica, no prvi put se pojavljuje sedamdesetih godina 20. stoljeća prilikom istraživanja pozitivnog utjecaja žena laika na ishod porođaja i pomaganje novopečenoj majci oko bebe nakon poroda.

Doula je educirana i iskusna žena koja trudnicama daje emocionalnu i fizičku potporu prilikom poroda, ali može biti na raspolaganju i prije i nakon poroda, kako trudnici, tako i njenoj obitelji, najčešće kao emotivna i psihološka podrška. Iako su doule dobro upoznate s procesom poroda, one ne služe kao medicinska podrška, već mogu predložiti mogućnosti koje oni nude.

Bilo da se radi o porodu s ili bez epiduralne ili o porodu na carski rez, ona je tu da podržava buduću majku u svakoj odluci koju donosi pa čak i onda kada porod krene krivo i počnu komplikacije. Ona daje informacije o mogućim posljedicama i razvoju događaja, a na majci je da donese odluku sama za sebe.

Doula pri porodu

Prva i najveća organizacija doula, DONA International, osnovana je 1992. godine u SAD-u, a ima članice u 56 zemalja svijeta. U Hrvatskoj je 2013. osnovana i Hrvatska udruga doula sa sjedištem u Zagrebu, gdje svaka žena, koja to želi, može postati doula ili pronaći jednu, budući da članice udruge dolaze iz svih gradova naše zemlje.

Uloga doule

Za vrijeme trudnoće upoznajete se sa svojom doulom te vas ona pobliže uvodi u plan poroda i onim što vas čeka nakon njega. Od nje možete saznati kako se što bolje pripremiti za taj dan, kako prepoznati trudove i kako ih olakšati te vježba s vama zauzimanje različitih poza za porod. Za slučaj da želite, može vam biti i pratnja na ginekološkim pregledima te vas savjetovati oko dodatnih pretraga.

Ona vas podučava kako reagirati u trenutku kada liječnici inzistiraju na opcijama s kojima se vi ne slažete, pronalaskom kompromisa kroz miran i staložen razgovor, umjesto rasprava koje bi tijekom poroda mogle biti potaknute negativnim emocijama i strahom. Ona je tu da se bori za vas i vaše dobro, za ono što vas čini sigurnom.

Doula pri porodu

Kada krenu trudovi, doula je tu kako bi vam pomogla sačuvati energiju za izgon i uz vas je kako biste se osjećali sigurnom prilikom cijelog procesa. Olakšat će vam porod time što će (doslovno!) udovoljavati svakoj vašoj želji, bilo to pjevanje, masiranje ili namještanje u određeni položaj.

Također, ako smatrate da ste dovoljno hrabri da kroz porod prolazite bez nje ili s drugom osobom u rađaoni, ona će biti doma uz mobitel i čekati vaš poziv u slučaju promjene plana ili dodatnih pitanja.

Doula pri porodu

Nakon poroda, doula ostaje s vama dokle god vam odgovara i nastoji vam pomoći oko stvari koje vas najviše brinu (najčešće je to prvo dojenje). Također, nastojat će s vama razgovarati o samom porodu i o tome kako ste se osjećali te ćete ponoviti ono što vas očekuje sada kada ste postali majka.

Nakon povratka iz bolnice, doula je uz vas kako bi se što bolje prilagodili na novorođenče te ju možete zamoliti za pomoć oko lakših kućanskih poslova. Odgovorit će vam na sva pitanja koja vas interesiraju; na pitanja o prehrani djeteta, smirivanju djeteta, ali i vašem oporavku nakon poroda i emocijama koje vas prate u ovom razdoblju.

Doula-pri-porodu

U nekim slučajevima, majke se odlučuju zadržati doulu i više godina nakon poroda ako smatraju da se neće snaći u novim situacijama koje dolaze.

Cijena doule

Doule profesionalke često znaju reći kako je posao koji rade, posao koji traje 0-24 h, sedam dana u tjednu, budući da svaku minutu u danu moraju biti na raspolaganju budućoj majci.

Cijena doule u Hrvatskoj najčešće se kreće oko 1500-2000 kn, katkada i više, ovisno o tome koji paket i koju vrstu usluge želite (npr. doula koja je s vama samo za vrijeme poroda ili pak doula koja s vama prolazi cijelu trudnoću, porod i postporođajno vrijeme)

Prednosti doule

Brojne znanstvene studije diljem svijeta pokazale su kako je prisutnost doule na porodu učinkovitija od prisutnosti obitelji, prijatelja pa čak i medicinskog osoblja. Uz to, brojne su koristi, kako za majku, tako i za oca i dijete, počevši od smanjenog broja poroda na carski rez, drip i vakuum te manje potrebe za epiduralnom anestezijom.

Doula-pri-porodu

Još neke od prednosti doule su:  

  • Veći osjećaj sigurnosti
  • Više samopouzdanja prilikom poroda
  • Kraći trudovi i manje komplikacija
  • Kraće trajanje poroda
  • Manji broj izvršenih epiziotomija
  • Manje negativnih osjećaja o porodu
  • Manja oboljenja od postporođajne depresije
  • Povećana vjerojatnost dojenja šest tjedana nakon poroda
  • Manje vremena provedenog na neonatalnoj intenzivnoj njezi
  • Zadovoljavajuća iskustva s poroda

Kako postati doula?

Hrvatska udruga doula navodi kako postati doulom možete na njihovoj obuci oblikovanoj prema DONA International standardu gdje ćete naučiti sve informacije vezane uz pružanje podrške trudnicama i budućim majkama. Obuku vodi licencirana trenerica, Réka Dézsi, s dugogodišnjim iskustvom u tom području te mnogo znanja koje je prenijela i na ostale doula članice diljem svijeta.

Obuka za doulu traje četiri dana i održava se na engleskom jeziku, a nakon završene obuke sve polaznice dobivaju DONA international diplomu. Postoji mogućnost i daljnjeg usavršavanja te dobivanja međunarodnog doula certifikata, no on nije nužan da biste radili kao doula u Republici Hrvatskoj.

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....