NaslovnicaZdravljeZdravlje djeceZaušnjaci (mums) - uzroci, simptomi i liječenje

Zaušnjaci (mums) – uzroci, simptomi i liječenje

Zaušnjaci, poznati i kao mums ili parotitis, su infekcija podušnih žlijezdi, jedne od tri para žlijezda slinovnica, a uzrokovani su virusom parotitisa. Provjerite kako prepoznati ovu bolest, kako je liječiti i koje se komplikacije mogu pojaviti. 

Sam naziv bolesti dolazi od glavnog vidljivog simptoma, a to su otekline ispod te ispred i iza uha, s obzirom da se podušne žlijezde nalaze ispod i ispred ušiju.

Funkcija podušnih žlijezdi je izlučivanje sline, te se na taj način bolest i prenosi, kapljičastim putem odnosno oboljela osoba virus prenosi kašljem, kihanjem, govorom, preko predmeta koji su bili u doticaju sa zaraženom osobom, poput posuđa koje zdrava osoba eventualno koristi te vrlo često preko neopranih ruku.

Prevencija zaušnjaka

Kao i kod svake zarazne bolesti, preporučuje se prati ruke i izbjegavati bliski kontakt sa zaraženom osobom, no važno je napomenuti da cjepivo protiv zaušnjaka djeca redovno primaju u dobi od 18 mjeseci u sklopu cjepiva MMR ( measles-mums-rubeola), odnosno ospice-zaušnjaci-rubeola.

Iduća se doza cjepiva još jednom ponavlja u dobi od 3-6 godina starosti djeteta.

Od iznimne je važnosti da se djeca protiv zaušnjaka imuniziraju cjepivom, a posebice za dječake, s obzirom da je poznato da virus u nekim slučajevima uzrokuje neplodnost.

Iako je mums bolest poznata kao dječja, također je mogu dobiti i odrasli, stoga je cjepivo iznimno važno, no s obzirom da ono sa sobom nosi određene rizike od komplikacija, trudnicama se ne preporučuje cijepljenje protiv zaušnjaka, radi zaštite fetusa. Također rizik od komplikacija raste i s opadanjem imuniteta osobe.

Zbog kapljičastog načina prijenosa virusa, isti u organizam dospijeva kroz nos ili usta te se može proširiti na mozak, podušne žlijezde, jajnike i testise te druge dijelove organizma.

Simptomi zaušnjaka

Zaušnjake najčešće prepoznajemo po nateknutom jednom ili oba obraza, što uzrokuje naticanje jedne ili obje podušne žlijezde. Ipak, navedeni simptom pojavljuje se kod od prilike 40% zaraženih osoba uz bol u navedenom području te je stoga potrebno u svrhu postavljanja točne dijagnoze posavjetovati se s liječnikom jer se i neke druge bolesti mogu manifestirati na takav način.

Mums također karakteriziraju i grlobolja, posebice prilikom gutanja i otvaranja usta, ukočen vrat i glavobolja, bol i šum u ušima, bol u zglobovima i mišićima, loš apetit i povraćanje, visoka tjelesna temperatura te umor i opća slabost.

Ponekad se kao popratni simptomi mogu pojaviti i bolovi u gornjem i donjem dijelu trbuha, a kod dječaka, odnosno muškaraca, bol i osjetljivost testisa.

Inkubacija i liječenje zaušnjaka

ZausnjaciInkubacija virusa traje od 15-18 dana, no može potrajati i do 28 dana, a trajanje bolesti kreće se od 10-15 dana ukoliko nije došlo do komplikacija uzrokovanih virusom zaušnjaka.

Sam virus se može izolirati iz sline, koštane srži te urina, no važno je napomenuti da oboljela osoba može prenijeti virus i do 6 dana prije nastupanja samih simptoma bolesti, a 9-10 dana nakon pojavljivanja otekline osoba više nije zarazna.

S obzirom da se radi o virusu, zaušnjake nije moguće liječiti antibioticima, već si samo pripomoći analgeticima i blažom dijetom, te je potrebno bolest odležati kod kuće uz njegu i pratiti stanje bolesnika (mjeriti tjelesnu temperaturu, paziti da ne dođe do dehidracije i sl.).

Komplikacije kod zaušnjaka

Ukoliko primijetite da oboljeli ima iznimno jake glavobolje, često povraća te dolazi do dehidracije, potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć, s obzirom da, iako komplikacije kod zaušnjaka nisu česte, potencijalno su ozbiljne i opasne.

Kao neke od popratnih komplikacija mumsa može doći do:

 • Gubitka sluha, što je u prijašnjim vremenima predstavljalo čest problem kod zaraženih osoba
 • Encefalitisa odnosno upalnog procesa u mozgu uzrokovanog virusom
 • Meningitisa odnosno upale i infekcije moždane ovojnice te tekućine koja okružuje leđnu moždinu i mozak
 • Upale jajnika, koju manifestira bol u donjem dijelu trbuha, liječi se standardnim procedurama te ne uzrokuje neplodnost
 • Upale testisa, koja se pojavi kod ¼ djece pubertetske dobi te odraslih oboljelih osoba, može uzrokovati neplodnost.

Iako su navedene komplikacije poprilično ozbiljne, također su i rijetke, posebice Encefalitis i Meningitis kao najteže, ali i nasreću najrjeđe komplikacije zaušnjaka.

Više o zaušnjacima doznajte u videu:

 1. Poštovani,
  hvala vam na vrlo korisnim informacijama o zaušnjacima. Imam jedno pitanje, u tekstu spominjete da bi trebalo provesti dijetu, pa bih molila više savjeta o prehrani kod zaušnjaka.

  Unaprijed puno hvala,
  Jasna

 2. Moj prijatelj Dario mozda ima zausnjake, kako cemo mi biti sto posto sigurni da je to to, iskocila mu je kod densg uha na sastavu vilice loptica velecine klikera i neznamo jeli to to ali izgleda opasno ali ne bole ga jaja niti ima ikakvih drugih simptoma, malo me ej strah da i ja nedobijem to, ocu li ga izolirati u spajizu da se mi ostali ne zarazimo ali u spajizu nam stoje krumpiri, pa smo malo u dilemi neznamo sta da radimo, ovaj jedan gpvori da je to jako opasno

 3. Pozdrav,ja imam dijete od 5 god. Ima jako povecane limfne cvorove,ali doktor mi je rekao da je to normalno kod male djece…jel se trebam obratit nekom dr.lijecniku?? I jel moguce da dijete ima zausnjake?

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....