NaslovnicaZdravljeRosacea (rozaceja) - zašto nastaje i kako se liječi?

Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Ako vam lice izgleda kao da se “crvenite” i primijetite izbočine nalik aknama, velika je mogućnost da bolujete od stanja kože koje se zove rosacea.

Liječnik vam može predložiti lijek i druge tretmane za olakšavanje simptoma, a postoje i koraci koje možete poduzeti kod kuće kako bi si olakšali stanje.

Klikni i izravno skoči na odjeljak:

Rosacea – zašto i gdje se pojavljuje

Zašto se rosacea pojavljuje još nije poznato. Iako postoji mogućnost da se pojavi i prije dvadesete godine života, najčešće se javlja između tridesete i pedesete godine i to dva do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca. Procjenjuje se da rosacea, u raznim oblicima, pogađa oko šesnaest milijuna osoba samo u SAD-u te otprilike četrdeset i pet milijuna osoba širom svijeta.

Kod žena se najčešće pojavljuje na licu i bradi dok kod muškaraca na nosu. Također, može se manifestirati i na drugim dijelovima tijela, no to su vrlo rijetki slučajevi. Tada se pojavljuje na ćelavom dijelu vlasišta kod muškaraca, iznad ključne kosti ili po vratu, te na abdomenu i ekstremitetima.

Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Rosacea je čest poremećaj koji uglavnom zahvaća kožu lica. Uzrokuje crvenilo nosa, brade, obraza i čela. S vremenom crvenilo može postati intenzivnije te krvne žile mogu postati vidljivije. U nekim slučajevima rosacea se pojavljuje i na prsima, leđima i na vratu.

Može utjecati i na oči. Tada uzrokuje osjećaj nadraženosti očiju te vodenasti ili krvavi izgled. Osobe s rosaceom mogu razviti i tvrde crvene kvržice, kao i prištiće pune gnoja. Također, može uzrokovati stanje koje se zove rinofima, u kojem nos stalno izgleda natečeno.

Rosacea – uzroci

Uzroci rosacee nažalost nisu poznati, no identificirani su elementi procesa nastajanja bolesti. Jedna od teorija je da rosacea nastaje zbog poremećaja neurovaskularnog sustava, koji obuhvaća živce, vene i arterije ili zbog poremećaja imunološkog sustava.

Ipak, nekoliko čimbenika može imati ulogu u pojavljivanju rosacee, kao na primjer:

 • geni – rosacea se često pojavljuje kod osoba kojima je rosacea u obitelji
 • problemi s krvnim žilama – crvenilo na koži se može pojaviti i zbog problema u krvnim žilama na području lica. Oštećenja od sunca mogu uzrokovati njihovo proširenje te su zbog toga vidljivije drugim ljudima.
 • grinje – sitni paukoliki nametnici, nevidljivi ljudskom oku. Nametnik Demodex živi na ljudskoj koži i u većini slučajeva nije štetan. Ipak, neki ljudi pate od povišene preosjetljivosti na grinje zbog čega dolazi do iritacije kože. Primijećena je veća količina kod osoba oboljelih od rosacee, te se smatra da doprinose održavanju bolesti.
 • bakterije – bakterija Helicobacter pylori normalno živi u našim crijevima. Određena istraživanja ukazuju da ova bakterija može povisiti količinu probavnog hormona gastrina, zbog čega koža može pocrveniti. Druge gram-negativne bakterije koje mogu uzrokovati pojavu rosacee su Klebsiella, Proteus, Escherichia colli, Pseudomonas, Acinetobacter. Ovim bakterijama uzrokovana rosacea nešto je teža jer ne reagira na standardno liječenje.
Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Neke vaše karakteristike mogu povećati šanse da dobijete rosaceu. Na primjer, šanse za rosaceu rastu ako:

 • ste žena
 • pušite
 • imate blijedu kožu, plavu kosu i plave oči
 • ste u dobi između trideset i pedeset godina
 • imate članove obitelji koji su oboljeli od rosacee
 • ste imali jaku pojavu akni

Rosacea – simptomi

Prva stvar koju ćete primijetiti je crvenilo na obrazima, nosu, bradi i čelu. Nešto rjeđe se crvenilo može pojaviti i na vratu, glavi, ušima ili na prsima. Nakon nekog vremena kroz kožu mogu biti vidljive ispucale krvne žilice te se to područje može dodatno zadebljati i nateći. Polovica oboljelih osoba primijeti i probleme s očima kao što su crvenilo, otok i bol. (Gardner, 2019)

Simptomi rosacee
Simptomi rosacee

Izgled i jačina pojave rosacee može varirati između oboljelih pojedinaca. Većinom se ne pojavljuju svi mogući znakovi i simptomi bolesti. Rosacea uvijek podrazumijeva barem jedan od primarnih simptoma:

 • crvenilo – većina osoba oboljelih od rosacee mogu potvrditi da se najčešće zacrvene ili da se “rumene”. Crvenilo, koje se može javljati i povlačiti, je najčešće najraniji znak ovog poremećaja. Većinom se pojavljuje u “epizodama” koje traju po pet minuta.
 • trajno crvenilo – može se opisati kao opeklina od sunca koja ne nestaje.
 • kvržice i prištići – male crvene kvržice ili prištići se često pojavljuju kod oboljelih osoba, a mogu izgledati kao akne. Moguća je i pojava osjećaja peckanja ili bockanja na licu.
 • vidljive krvne žile – male krvne žile postaju vidljive na koži osoba s rosaceom

Također, mogu se javiti i sekundarni simptomi, kao što su:

 • iritacija oka – oči mogu biti nadražene i mogu izgledati vodeno ili krvavo. To stanje se zove očna rosacea i može uzrokovati crvenilo i otok kapaka. Teži slučajevi, ako se ne liječe, mogu rezultirati oštećenjem rožnice i gubitkom vida (očna rosacea).
 • peckanje ili bockanje – osjećaj peckanja ili bockanja se može pojaviti na koži lica, kao i osjećaj zatezanja ili svraba
 • suhi izgled kože – koža lica može postati vrlo gruba i odavati izgled suhoće
 • crvene mrlje
 • zadebljanje kože – u nekim slučajevima koža može postati zadebljana i izgledati natečeno, kao na primjer u slučaju nosa (rinofima)
 • otekline – otekline na licu se mogu pojaviti samostalno ili uz neki drugi simptom rosacee. Pojavljuju se zbog viška tekućine i proteina koji cure iz krvnih žila i preplavljuju limfni sustav koji ne može dovoljno brzo “isušiti” curenje.
 • proširene pore
 • popucane krvne žilice na kapcima
 • problemi s vidom
 • kvržice na kapcima

Simptomi rosacee se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela, poput vrata, prsa ili na ušima. Također, mogu u potpunosti nestati na neko vrijeme pa se vratiti. Zato je liječenje obavezno, jer inače crvenilo i natečenost mogu postati stalna pojava. (Gardner, 2019)

Rosacea – slike

Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Rosacea – tipovi

Razlikujemo četiri tipa rosacee, a to su:

 1. Eritematotelangiektatična rosacea – uzrokuje crvenilo lica i izražene kapilare
 2. Papulopustularna rosacea – uzrokuje upalne promijene tipa papula i pastula
 3. Fimatozna rosacea – uzrokuje zadebljanje kože, najčešće na nosu koji je za rezultat povećan i crven
 4. Okularna rosacea – pogađa oči u vidu konjunktivitisa i blefaritisa ili keratitisa

Također, postoje i tri stupnja rosacee:

 • Prerozacea – prolazni eritem lica
 • I stupanj – crvenilo lica koje ne nestaje i proširene kapilare
 • II stupanj – I stupanj uz edem i papulopustule (prištiće)
 • III stupanj – I i II stupanj uz povećanje žlijezda lojnica i fibrozu

Većinom se kod oboljelih preklapaju prvi i drugi stupanj bolesti dok treći najčešće zahvaća pojedine muškarce. Rosacea može nastati, ali i pogoršati se zbog određenih lijekova, zato je iznimno važno da svom liječniku kažete koje sve lijekove koristite i kojom svrhom.

Prikaz četiri tipa rosacee
Prikaz četiri tipa rosacee

Najteži oblik rosacee je Rosacea fulminans koja počinje vrlo naglo i to najčešće kod žena sklonih crvenilu lica, između petnaest i četrdeset i šest godina. Javlja se naglim napadom upalnih gnojnih čireva. Ipak, rana dijagnoza i brzo liječenje trebalo bi umanjiti neugodne ožiljke. (Coutinho, Westphal, Lobato, Schettini, Santos, 2016)

Rosacea – dijagnoza

Nažalost ne postoji specifičan test kojim se dijagnosticira rosacea. Kako bi postavio dijagnozu rosacee vaš će liječnik temeljito ispitati znakove i simptome te će vas upitati o vašoj i obiteljskoj anamnezi. Svakako svom liječniku recite sve probleme koje možda imate s kožom lica, na primjer crvenilo, kvržice, prištići, peckanje, svrab i slično.

Rosacea – liječenje

Iako ne postoji lijek koji će u potpunosti izliječiti rosaceu, postoje medicinske terapije koje mogu olakšati simptome. Terapije se mogu razlikovati od osobe do osobe, ovisno o simptomima koji se žele spriječiti.

Terapije koje se koriste za tretiranje rosacee uključuju:

 • lijekove – liječnik ponekad može prepisati lijekove za tretiranje kvržica, prištića i crvenila. Lijekovi mogu kontrolirati stanje rosacee te ju dovesti u remisiju, odnosno do nestajanja svih simptoma
 • kirurške zahvate – liječnik može ukloniti vidljive krvne žile te ograničiti količinu crvenila lica ili ispraviti disfiguraciju nosa
Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Neki od lijekova koje vam liječnik može preporučiti su:

 • Brimonidin – gel koji steže krvne žile kako bi riješio crvenilo
 • Azelaična kiselina, gel i pjena koja uklanja kvržice, prištiće i crvenilo kože
 • Metronidazol i doksiciklin – antibiotici koji ubijaju bakteriju na koži i smanjuju crvenilo i natečenost

Nijedan od navedenih lijekova nemojte koristiti bez savjeta/upute liječnika!

Također, liječnik vas može uputiti na određene tretmane kao što su:

 • laserski tretmani – koristi se intenzivno svjetlo kako bi se uklonile povećane krvne žile
 • dermoabrazija – postupak kojim se uklanja gornji sloj kože
 • elektrokauterizacija – primjena struje putem tankih iglica kako bi se zatvorile oštećene krvne žile

Ako sumnjate da bolujete od rosacee svakako posjetite svog liječnika kako bi mogli porazgovarati o mogućim vrstama liječenja.

Rosacea – Rosalique krema kao najbolje rješenje protiv crvenila kože

Jedan od glavnih simptoma rosacee svakako je crvenilo kože koje oboljelima može predstavljati veliki problem. Upravo u tome može pomoći Rosalique krema koja služi kao rješenje za osjetljivu kožu i kožu sklonu crvenilu.

Rosalique krema nastala je kao rezultat suradnje švicarskih i francuskih dermo kozmetičkih znanstvenika, a dokazano je da sadrži sastojke koji aktivno djeluju na smanjivanje intenziteta crvenila.

Fotografije prije i nakon korištenja Rosalique kreme možete vidjeti u nastavku:

Rosalique krema - fotografije korisnika prije i nakon korištenja
Rosalique krema – fotografije korisnika prije i nakon korištenja
Rosalique krema - fotografije korisnika prije i nakon korištenja
Rosalique krema – fotografije korisnika prije i nakon korištenja
Rosalique krema - fotografije korisnika prije i nakon korištenja
Rosalique krema – fotografije korisnika prije i nakon korištenja

Aktivni sastojci u Rosalique kreme sadrže klinički dokazanu sposobnost uspješnog tretiranja osjetljive crvene kože. Dugoročno terapeutsko djelovanje korištenjem Rosalique na dnevnoj bazi upućuju na to da je crvenilo u periodu od 4 do 8 tjedana značajno smanjeno, a osim toga, Rosalique trenutno prikriva crvenilo zahvaljujući zelenim mikro kuglicama koji sadrže pigmente boje, a koje se, kada se nanesu na kožu, razbiju kako bi mogle imati trenutni efekt prekrivanja.

 • Primarni sastojak: Bisabolol (klinički dokazan lijek protiv upale)
 • Sekundarni sastojci: Zeolite, urea, shea maslac, panthenol (pro vitamin B5)

Rosalique je inspirirana formulskom filozofijom Dr. M. Schielea, njemačkog bio-medicinskog istraživačkog zanstvenika koji je proveo 5 desetljeća istraživajući područje biotehnologije s naglaskom na plodnost, imunologiju i dermatologiju.

Rosalique ciljana formula namijenjena je osobama koje imaju kožu sklonu rozaceji, crvenilu, aknama, keratosis pilarisu (pureća koža), starenju te osobama s problemom neravnomjernog tona kože.

Rosalique krema će:

 • Odmah sakriti crvenilo
 • Nježno i učinkovito smanjiti simptome crvenila i upalne procese
 • Zaštiti kožu od UVA + UVB zraka
Rosacea (rozaceja) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Rosalique kremu bi trebali koristiti na dnevnoj bazi i to ujutro nakon umivanja tako da ju nježno umasirate u kožu. Pomoći će vam u hidratizaciji kože, prekrivanju crvenila te vas ostatak dana štititi od štetnih UVA i UVB zračenja.

Rosalique kremu možete naručiti ovdje. U tijeku je akcija te ju možete naručiti po promotivnoj cijeni od 175 kn – uz 40% POPUSTA!

Rosacea – kako ju spriječiti?

Iako ne postoji način na koji bi mogli izbjeći pojavu rosacee, oboljele osobe mogu poboljšati svoje šanse za održavanjem rosacee u remisiji i to tako da identificiraju i izbjegavaju životne i okolišne čimbenike koji uzrokuju pojavu rosacee. (Gardner, 2019)

Neki od takvih čimbenika su:

 • izlaganje jakom suncu ili jakom vjetru
 • emocionalni stres i tjeskoba
 • izrazito hladno ili toplo vrijeme
 • intenzivna tjelovježba
 • konzumiranje alkohola, pogotovo crvenog vina
 • kofein
 • mliječni proizvodi
 • vruća pića i hrana
 • začinjena hrana
 • hrana koja sadrži cinamaldehid, kao na primjer agrumi, rajčica i čokolada
 • začini koji sadrže kapsaicin, kao na primjer crvena paprika, kajenski papar ili ljuti umak
 • vruće kupke i saune
 • lijekovi za kontroliranje krvnog tlaka i kortikosteroidi
 • akutna medicinska stanja kao što su prehlada, kašalj i groznica
 • kronična zdravstvena stanja kao na primjer hipertenzija tj. visoki krvni tlak 

Rosacea – kako si pomoći

Postoji puno načina na koje si možete sami pomoći u borbi s rosaceom. Za početak, otkrijte koji su “okidači” zbog kojih vam se rosacea pojavljuje te ih izbjegavajte. Kako bi ih mogli identificirati vodite dnevnik aktivnosti i pojave rosacee.

Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Također, pokušajte pratiti ove savjete kako bi vam se crvenilo kože smanjilo i po mogućnosti nestalo:

 • koristite kremu za sunčanje – koristite kreme širokog spektra, koje blokiraju i UVA i UVB zrake i imaju SPF trideset i više, svaki put kada izlazite van. Možete nositi i šešir širokog ruba kako bi vam prekrio lice.
 • koristite samo nježne proizvode za njegu kože – izbjegavajte sredstva za čišćenje i kreme koje sadržavaju alkohol, mirise i ostale jake sastojke. Nakon što operete lice lagano ga tapšajte nježnim ručnikom kako bi ga osušili.
 • koristite hidratantnu kremu – ovo je posebno važno tijekom hladnog vremena. Niske temperature i hladan vjetar mogu dodatno isušiti kožu.
 • suzdržavajte se od diranja kože lica
 • električni brijač je bolja opcija od klasičnih britvica za brijanje
 • ostanite u kući – tijekom jakih vrućina radije ostanite u kući
 • pobrinite se za svoje oči – ako su vam zbog rosacee oči iziritirane, svaki dan očistite kapke nježnim sredstvom za čišćenje vjeđa. Također, možete staviti i tople obloge na oči nekoliko puta kroz dan.
 • prebacite se na protuupalnu dijetu – na primjer mediteransku
 • izbacite alkohol, kofein i začinjenu hranu

Također, posebno je važno da se pobrinete i za svoje psihičko o emocionalno stanje. Ako vas je sram zbog izgleda ili ako smatrate da vam rosacea utječe na samopouzdanje, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Možete se i pridružiti nekoj grupi koja se bavi rosaceom, u kojoj ljudi u potpunosti razumiju što proživljavate. (Gardner, 2019)

Anketa provedena za istraživanje od strane članova “National Rosacea Society” (NRS) pokazala je da gotovo devedeset posto ispitanika oboljelih od rosacee potvrđuju kako im je rosacea smanjila samopouzdanje, dok je četrdeset i jedan posto ispitanika priznalo kako zbog rosacee izbjegavaju javne i društvene događaje.

Od ispitanika koji imaju težak oblik rosacee njih osamdeset i osam posto reklo je da im rosacea utječe na njihovu profesionalnu interakciju s drugim ljudima, dok njih pedeset i jedan posto čak i izbjegava posao zbog svog stanja.

Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Dobra vijest je da je sedamdeset posto ispitanika potvrdilo kako im je medicinsko liječenje poboljšalo emocionalno i društveno stanje.

Rosacea – prehrana

Pažljivo sastavljena prehrana može biti od velike koristi kod kožnih poremećaja kako bi se smanjili neugodni simptomi. Nemoguće je znati koja sve hrana pogoršava stanje rosacee, ali tu vam može pomoći vođenje dnevnika prehrane i praćenje pojave simptoma.

Namirnice koji su najčešći okidači su:

 • mlijeko i mliječni proizvodi
 • alkohol
 • kofein
 • čokolada
 • patlidžan, avokado, špinat, grašak, rajčica
 • citrusno voće, banane, šljive, grožđice
 • jastog i škampi

Važnost prehrane kod kožnih bolesti može potvrditi i činjenica da je rosacea jako rijetka pojava kod osoba u tradicionalnim kulturama u kojima je prehrana temeljena na cjelovitim namirnicama, ribi, voću i povrću. (Krstev Barać, 2018)

Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Za borbu s rosaceom preporučuje se hrana protuupalnog djelovanja i lužnatog karaktera kao što su namirnice bogate:

 • omega-3 masnim kiselinama – plava riba i orašasti plodovi
 • vlaknima – cjelovite žitarice
 • vitaminom C
 • bioflavonoidima – bobičasto voće

Također, važno je da redovito pijete dovoljnu količinu vode kako se koža ne bi dodatno isušila. Možete konzumirati i nezaslađeni zeleni čaj.

Namirnice koje bi bilo dobro da uvedete u prehranu su:

 • svježe voće i povrće koje vam ne aktivira simptome rosacee
 • integralne žitarice kao što su riža, kvinoja i proso
 • riba, na primjer losos, tuna i skuša
 • orašasti plodovi i sjemenke
 • ekstra djevičansko maslinovo ulje
 • voda i zeleni čaj

Namirnice koje bi trebali izbjegavati su:

 • umjetna sladila
 • alkohol, kofein i gazirani napitci
 • jaki začini
 • rafinirani šećer
 • čokolada i slatkiši
 • konzervirana i marinirana hrana
 • sva hrana koja vam aktivira simptome

Rosacea – forum, iskustva

Na forumu se mogu pronaći mnoga iskustva osoba oboljelih od rosacee, a većini od njih se rosacea javila upravo u kasnim dvadesetim godinama.

Tako je jedna žena zbog rosacee promijenila sve proizvode za njegu lica koje je koristila. No, samo mijenjanje proizvođača joj nije pomoglo budući da je glavni problem upravo u proizvodu. Naime, različiti pilinzi, tonici i maske za lice dodatno nadražuju već oštećenu kožu lica.

Nakon toga počela je koristiti prirodne proizvode kao što su arganovo i kokosovo ulje no nažalost nije primijetila pomak na bolje pa je posjetila dermatologa koji joj je objasnio što sve proizvodi za njegu lica sadrže te što mora izbjegavati.

Rosaceu je dovela pod kontrolu tako što je izbacila pilinge, tonike, maske i sve preparate s bojama, mirisom, alkoholom i raznim dodacima ulja. Ujutro i navečer se umije mlakom vodom i gelom za čišćenje lica za osjetljivu kožu koji ne sadrži nikakve parabene, bojila ili mirise. Također, prije svakog izlaska nanosi kremu za lice sa zaštitinim SPF faktorom, te tijekom dana redovito hidratizira kožu specifičnim kremema za osjetljivu kožu.

Popucale kapilare su i dalje vidljive, no crvenilo lica je uspjela uvelike smanjiti te su joj akne u potpunosti nestale.

Rosacea – kako se pripremiti za odlazak liječniku?

Kako bi potvrdili dijagnozu rosacee prvo ćete posjetiti svog obiteljskog liječnika koji će vas po potrebi dalje uputiti dermatologu ili, ako vam rosacea utječe na vid, oftalmologu.

Rosacea (rozacea) - zašto nastaje i kako se liječi?
Rosacea (rozaceja) – zašto nastaje i kako se liječi?

Kako bi se što bolje pripremili za pregled, sastavite si popis pitanja na koja želite odgovore, na primjer:

 • što uzrokuje simptome?
 • je li stanje privremeno ili kronično?
 • postoji li alternativni način liječenja?
 • kako se nositi s rosaceom uz ostale zdravstvene probleme (ako ih imate)?
 • može li se još pričekati s liječenjem?
 • kakvu njegu kože liječnik preporučuje?

Nemojte se ustručavati tijekom pregleda upitati liječnika bilo kakvo pitanje koje vas muči. Također, pripremite i odgovore na pitanja koja će vam postaviti vaš liječnik, kao što su:

 • kada ste prvi put primijetili simptome?
 • koliko se često simptomi pojavljuju?
 • što vam, po vašoj procjeni, pomaže sa simptomima?
 • što vam, po vašoj procijeni, aktivira i pogoršava pojavu simptoma?
 • bolujete li od nekih drugih bolesti i koje lijekove pijete?
Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....