NaslovnicaTrudnoća i dojenjeTrudnoćaPodvezivanje jajovoda (sterilizacija) - uvjeti, postupak, posljedice i oporavak

Podvezivanje jajovoda (sterilizacija) – uvjeti, postupak, posljedice i oporavak

Ako ste čvrsto odlučili kako ne želite više proširivati svoju obitelj ili niste zadovoljni s određenom vrstom kontracepcije, podvezivanje jajovoda (često se pogrešno navodi i podvezivanje jajnika) odnosno sterilizacija mogla bi vam se činiti kao dobra opcija kojom ćete spriječiti neželjenu trudnoću.

Budući da je podvezivanje jajovoda zahvat nakon kojeg je jajovode teško vratiti u prvotno stanje, žena mora biti svjesna svih posljedica koje ono nosi i mora biti sto posto sigurna kako ne želi više djece u budućnosti.

Sterilizacija žene

Trudnoća se događa spajanjem muške i ženske spolne stanice, tj. onda kada spermij muškarca oplodi jajnu stanicu kod žene. Kontracepcija onemogućava ovaj proces sprječavanjem spermijima da dosegnu jajnu stanicu te zaustavljanjem proizvodnje jajnih stanica. Jedna od mogućih vrsta kontracepcija dostupnih ženama je sterilizacija, odnosno, podvezivanje jajovoda.

190 milijuna parova diljem svijeta oslanja se na žensku sterilizaciju kao metodu kontracepcije, a tek 33 milijuna parova na sterilizaciju muškarca, tj. vazektomiju.

Ovom metodom onemogućava se oplodnja ženskih jajnih stanica koje će nakon zahvata i dalje normalno izlaziti iz jajnika. Može se obaviti na dva načina; potpunim presijecanjem jajovoda ili podvezivanjem jajovoda.

Prednosti sterilizacije
 • najefektivnija kontracepcija
 • 99% sigurna kod sprječavanja trudnoće
 • ne utječe na razinu hormona u krvi – jajnici se ne diraju i menstruacija je i dalje prisutna
 • povećanje libida – manja opterećenost prilikom spolnog odnosa zbog moguće neželjene trudnoće
Nedostatci sterilizacije
 • ne štiti od spolnih bolesti – savjetuje se korištenje prezervativa ako sumnjate u spolno zdravlje vašeg partnera
 • vrlo je teško ‘vratiti’ jajovode u prvotno stanje
 • u slučaju samostalnog povratka jajovoda u prvotno stanje (javlja se kod 1 od 200 žena) možedoći do pojave neželjene trudnoće jer žena nije svjesna promjene unutar svog tijela
 • ako se trudnoća i dogodi, velika je mogućnost da će biti izvanmaterična što završava pobačajem

Kako izgleda proces podvezivanja jajovoda?

Postoji više načina na koji se može odviti zahvat podvezivanja jajovoda. On se odvija pod potpunom ili lokalnom anestezijom, ovisno o vašem cjelokupnom zdravstvenom statusu, preferencijama te mišljenju liječnika.

Laparoskopija

Laparoskopija je jedan od najčešćih procedura. Nakon što pacijentica primi anesteziju, liječnik napuše trbuh zrakom kako bi bolje vidio unutrašnje organe. Zatim se naprave jedan ili dva reza pored pupka te se uz pomoć laparoskopa (uređaj s povećalom i svjetlima) traži jajovod. Nakon toga liječnik reže ili ‘veže’ jajovode kako bi se onemogućio prolazak jajne stanice do maternice.

Ovdje zahvat završava te se na kraju zašiju prvotne rane na trbuhu. Cijeli proces traje 20-30 minuta i najčešće pacijentice odlaze doma par sati nakon što se probude iz anestezije. Ožiljci nakon operacije su minimalni.

Podvezivanje jajnika

Mini-laparotomija

Mini-laparotomija je zahvat koji se izvodi odmah nakon poroda. Napravi se rez pored pupka, kao i kod laparoskopije. Nije potrebno upuhivati zrak jer je maternica nakon poroda još uvijek u visokom položaju. Liječnik podigne jajovode kroz rez, ‘blokira ih’ kopčanjem/vezanjem ili uklanjanjem dijela jajovoda. Oporavak nakon mini-laparotomije traje nekoliko dana, a bolovi su nezamjetni budući da se oporavljate i od poroda.

U sljedećem videozapisu možete pogledati cijeli postupak mini-laparotomije pod lokalnom anestezijom:

Oporavak nakon podvezivanja jajovoda

Nakon što se pacijentica oporavi od anestezije, pomokri te ako liječnici ustanove da je sve u redu, vrlo je vjerojatno da će biti otpuštena iz bolnice. Liječnici pacijentima savjetuju da si osiguraju prijevoz od bolnice do kuće, budući da anestezija naredna 24 sata djeluje na organizam – smanjuje vrijeme reagiranja kod pacijenta te procjena udaljenosti još uvijek nije u potpunosti stabilna.

Savjetuje se oporavak i odmor kroz sljedećih tjedan dana te izbjegavanje podizanja teških predmeta. Moguća je pojava krvarenja iz vagine te liječnici preporučuju korištenje uložaka umjesto tampona. Moguća je i pojava boli u abdomenu, slična menstruacijskoj boli, za što liječnik može prepisati lijekove protiv bolova. Vrlo rijetko se javljaju veliki umora ili mučnina.

Tijekom oporavka znakovi za uzbunu i javljanje liječniku su sljedeći:

 • jako krvarenje iz vagine ili iz reza na trbuhu
 • osip
 • poteškoće s disanjem
 • jaka, neprestana bol u trbuhu

Podvezivanje jajnika

Moguća je srednje jaka bol u prsnom košu i ramenima tijekom oporavka. To je refleksna bol koja nastaje zbog podražaja živaca prilikom zbog napuhivanja trbuha plinom. Plin bi se nakon postupka trebao samostalno resorbirati, ali u slučaju spore resorpcije, moguće je da plin izaziva bolove u cijelom tijelu.

Spolni odnos nakon podvezivanja jajovoda moguć je čim se vaše tijelo oporavi i čim vama bude ugodno, najčešće tjedan – dva nakon. Sve dok vam sljedeća menstruacija ne dođe, morat ćete koristiti neki od oblika kontracepcije. Također, sterilizacija vas ne štiti od spolnih bolesti, stoga koristite prezervative ako vam je upitno seksualno zdravlje vašeg partnera.

Uvjeti za podvezivanje jajovoda

Najvažnije je da sterilizacija obavljena kod žena koje su sigurne da više ili nikada ne žele imati djecu, budući da je, jednom kad ste sterilizirani, vrlo teško ‘obrnuti’ proces. Bitno je da zajedno s partnerom donesete tu odluku kako ne biste požalili ako kasnije ponovno poželite proširivati svoju obitelj.

0.5 – 2% žena nakon sterilizacije želi ponovno uspostaviti prohodnost jajovoda.

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine gdje se prema čl. 8 sterilizacija može izvršiti kod žene koja je navršila 35 godina.

Kod žena mlađih od 35 godina, sterilizacija se može izvesti ako bi im život bio ugrožen trudnoćom ili rađanjem (najčešće nakon izvršenog trećeg carskog reza ili komplicirane posljednje trudnoće) te kod žena kod kojih postoji potvrđeno medicinsko saznanje kako će roditi dijete s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama.

Indikaciju potvrđuje Etičko povjerenstvo Institucije u kojoj se zahvat planira obaviti. Ako je jedan od uvjeta zadovoljen, potrebno je dogovoriti termin sterilizacije u državnoj bolnici, a za sve žene koje su zdravstveno osigurane, cijenu zahvata pokriva HZZO.

Podvezivanje jajovoda u privatnoj bolnici

U Hrvatskoj je moguće sterilizaciju obaviti privatno. Istražili smo kakav je postupak te koja je cijena podvezivanja jajovoda u poliklinici Podobnik u Zagrebu. Ukoliko imate informacije o cijenama i uvjetima drugih poliklinika, molimo navedite u komentarima kako bismo nadopunili ovaj tekst.

Uvjeti za podvezivanje jajovoda jednaki su kao i kada biste jajovode podvezivali u državnoj bolnici – navršenih 35 godina te zahtjev za sterilizacijom u kojem žena svojim potpisom potvrđuje svjesnost od rizika zahvata.

Zahvat se izvodi laparoskopskim putem pod općom anestezijom, a oporavak pacijentice traje dva dana te je pacijentica smještena u jednokrevetnom apartmanu.

Podvezivanje jajovoda može biti izvedeno i prilikom carskog reza ako pacijentica prije poroda podnese zahtjev i zadovolji uvjete. Iz poliklinike nam kažu kako se taj zahvat češće izvodi na takav način, pogotovo prilikom trećeg carskog reza, jer su sljedeće trudnoće nakon toga sve rizičnije.

Cijena podvezivanja jajovoda u poliklinici Podobnik je 13,200 kn, odnosno, 12,000 kn za gotovinsko plaćanje na koje je odobren popust. Za sva dodatna pitanja, vezana uz podvezivanje jajovoda u privatnoj poliklinici, možete posjetiti internetsku stranicu poliklinike Podobnik te ih kontaktirati putem telefona: 01/6398000 ili mail-a: [email protected]  

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....