NaslovnicaZdravljeSindrom policističnih jajnika i neplodnost

Sindrom policističnih jajnika i neplodnost

Policistični jajnici najčešći su hormonski poremećaj s kojim se žene susreću, a ujedno i jedan od čestih krivaca za probleme s ovulacijama, a posljedično i neplodnošću.

Iako se policistični jajnici ne mogu izliječiti, postoje brojne medicinske i prirodne metode kojima se ovaj hormonalni poremećaj može držati pod kontrolom i koje mogu umanjiti sve negativne simptome.

Sindrom policističnih jajnika i neplodnost
Sindrom policističnih jajnika i neplodnost

Kako nastaju ciste na jajnicima?

Problem s neplodnošću vezan je uz sindrom policističnih jajnika jer ovaj hormonski poremećaj dovodi do izostanka ovulacije. Sa izostankom ovulacije automatski nestaje i šansa za ostvarivanje trudnoće u tom ciklusu.

U urednim ciklusima folikuli se razvijaju u kvalitetne jajne stanice spremne za oplodnju.

U ciklusu kod policističnih jajnika folikuli rastu i u jednom trenutku postaju ciste na jajnicima. Ciste formiraju prstenast oblik na jajnicima koji je moguće uočiti na ultrazvuku i nalikuje bisernoj ogrlici.

Iako se sindrom policističnih jajnika može javiti pri prvoj mjesečnici, uglavnom se on javlja kasnije tijekom reproduktivne faze žene. Ciklusi uz policistične jajnike produžuju se ili mjesečnica potpuno izostaje, pa su i šanse za trudnoću u neurednim ciklusima manje.

Sindrom policističnih jajnika i neplodnost
Sindrom policističnih jajnika i neplodnost

Liječenje policističnih jajnika

Neliječenje sindroma policističnih jajnika može dovesti do brojnih posljedica kao što su atipična krvarenja, anemija, pretilost, u slučaju trudnoće povećava se rizik za pobačaj.

Također se neliječenjem povećava rizik i od drugih bolesti kao što su, dijabetes, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, razvoj raka maternice i jajnika itd.

Kako biste smanjili posljedice bolesti na organzam i ublažili simptome pokušajte poraditi na kvaliteti života, izbacite alkohol i cigarete, a sol, šećer i bijelo brašno reducirajte koliko je to moguće. Ženama sa sindromom policističnih jajnika koje imaju povećanu tjelesnu težinu savjetuje se smanjenje tjelesne mase.

Ukoliko liječnik smatra da je potrebno farmakološko liječenje, on će vas na njega uputiti nakon pregleda. 

Prirodnim pripravcima i čajevima također možete pomoći svom reproduktivnost sustavu, stoga se s liječnikom savjetujte o dodatnom uzimanju čajeva kao što su vrkuta, stolisnik, kopriva, anđelika i kadulja. 

Mamin svijet
Mamin svijethttps://www.maminsvijet.hr/
Portal MaminSvijet.com namijenjen je svim sadašnjim i budućim mamama, koje se na najbrži način žele informirati o trudnoći, majčinstvu, ali i svim drugim obvezama koje su dio svakodnevnice jedne mame. Svjesni toga da je ponekad teško uskladiti sve obiteljske i poslovne obveze, a opet pronaći malo vremena za sebe, odlučili smo pokrenuti portal na kojemu moderne mame mogu potražiti mnoštvo korisnih informacija o svim izazovima s kojima se susreću, ali uz to se i opustiti, zabaviti te pronaći pokoji „ženski“ savjet.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....