NaslovnicaBriga o djeciAdolescentiPrvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?

Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Prvi ginekološki pregled je važan događaj za svaku ženu. Preporuka je da djevojke već u tinejdžerskoj dobi posjete ginekologa. Tada to ne bi trebao biti pravi pregled nego više jedan razgovor tijekom kojeg će djevojka uspostaviti povjerenje prema svom ginekologu.

Tako će se strah od prvog ginekološkog pregleda znatno smanjiti. Odrastanje znači i upoznavanje svog tijela i shvaćanje kako ono funkcionira te koji su načini da ostanemo zdravi. Jedan od načina je svakako i navika redovitih ginekoloških pregleda.

Prvi ginekološki pregled – kako razgovarati o tome?

Prvi ginekološki pregled kod većine djevojaka stvara osjećaje straha i zabrinutosti. Iako živimo u prilično razvijenom svijetu, i dalje postoji određena stigma oko spolnog zdravlja žena što rezultira i (apsolutno nepotrebnim) osjećajem srama kod mladih žena.

Kako bi se takvi osjećaji izbjegli važno je otvoreno razgovarati o tome. Sama pomisao na posjet ginekologu kod većine mladih djevojaka izaziva nelagodu, tjeskobu i strah.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

U tome vam mogu pomoći roditelji uvođenjem razgovora o spolnom životu u svakodnevicu. Također, tako mogu i demistificirati ginekološki pregled te vam pomoći da shvatite kako je ginekološki pregled sastavni dio očuvanja ženskog spolnog zdravlja.

Takvi razgovori će doprinijeti uspostavljanju povjerenja u vašem odnosu što je svakako poželjna stvar budući da se odabir ginekologa često temelji na preporuci člana obitelji ili najbolje prijateljice.

Također, oko straha od prvog ginekološkog pregleda vam može pomoći upravo ginekolog. Ako ginekolog kojeg ste odabrali uz dovoljno truda detaljno objasni kako pregled izgleda i što će raditi te ostavi dovoljno vremena za odgovore na vaša pitanja, strah najčešće nestaje.

Ginekolog razumije da se radi o prvom pregledu pa je upravo zbog toga najčešće dodatno pažljiv i strpljiv što rezultira opuštanjem žene. Također, ponekad strah može biti puno manji ako sa sobom povedete osobu kojoj vjerujete, na primjer majku, sestru ili najbolju prijateljicu.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Budući da nas je većina navikla ići liječniku samo kada osjećamo tegobe, ginekolog vam može objasniti potrebu za pregledom čak i kada ne osjećate nikakve tegobe. Od njega možete dobiti odgovore na pitanja koja vas muče, bilo o svom ciklusu, započinjanju spolnog života, kontracepciji ili slično. (Boras, 2014)

Prvi ginekološki pregled – kada prvi put ginekologu?

Prvi ginekološki pregled trebali bi napraviti:

 • ako imate šesnaest godina, a još niste dobili mjesečnicu
 • kada planirate biti spolno aktivni (prije prvog spolnog odnosa)
 • ako ste spolno aktivni
 • ako imate neke simptome vezane za spolno zdravlje

Specifično vrijeme za prvi ginekološki pregled ne postoji, za svaku ženu je individualno. Ipak, preporučuje se napraviti prvi pregled do dvadeset i prve godine života, bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Dobro je posjetiti ginekologa i prije stupanja u spolne odnose jer vam može ponuditi stručne informacije i savjete o:

 • kontracepciji i vrstama kontracepcije kako bi mogli odlučiti koja je opcija za vas najbolja
 • spolno prenosivim bolestima i kako se pravilno zaštititi od istih
 • pravilnom održavanju higijene spolnih organa
 • zdravom spolnom životu
 • važnosti redovitih ginekoloških pregleda kao načina za brigu o općem i reproduktivnom zdravlju

Ginekologa bi svakako trebali posjetiti ako:

 • planirate obitelj
 • primijetite bilo kakve poremećaje u ciklusu, krvarenju i boli
 • primijetite izostanak mjesečnice
 • imate neuobičajen, neugodan iscjedak iz rodnice
 • osjetite bilo kakvo peckanje ili svrab
 • primijetite ranice, bradavice, mjehuriće ili izrasline na spolovilu bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne
 • primijetite bol u donjem dijelu abdomena ili imate bolne spolne odnose
 • se samo želite informirati o svom zdravlju ili imate specifično pitanje za svog liječnika

Prvi ginekološki pregled – kako se pripremiti?

Ako ste u mogućnosti planirati termin ginekološkog pregleda preporučuje se da ga napravite u prvom dijelu ciklusa, odnosno neposredno nakon mjesečnice. No ne morate se brinuti da nećete dobro isplanirati koji dan je najbolji jer će vas već pri naručivanju medicinska sestra u ordinaciji upitati za datum posljednje i iduće mjesečnice te vam ponuditi najbolji datum za pregled.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Nikakve posebne pripreme nisu potrebne prije odlaska ginekologu. Preporuka je otuširati se unutar dvadeset i četiri sata prije pregleda, no nemojte koristiti nikakve agresivne gelove za tuširanje ili šampone za pranje intimnog područja jer tako možete narušiti kvalitetu briseva i Papa testa.

Nemojte ispirati rodnicu, upotrebljavati lijekove, kreme ili spermicidna sredstva jer to može promijeniti miris i konzistenciju eventualno prisutnog iscjetka iz rodnice.

Također, nešto čime se žene najčešće zamaraju je depilacija. Ginekolog je liječnik kao i svaki drugi i tu je da se brine za vaše reproduktivno zdravlje i to je jedina stvar kojoj posvećuje sto postotnu pozornost tijekom pregleda.

Preporuka je izbjegavati spolni odnos dvadeset i četiri sata prije pregleda kako bi nalaz bio što točniji. No, ako idete na pregled zbog krvarenja tijekom i nakon spolnog odnosa, tada je preporuka imati spolni odnos kako bi liječnik mogao utvrditi zašto dolazi do krvarenja.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Također, dobro je da prije pregleda ispraznite mjehur kako bi ginekolog mogao što preciznije napraviti ultrazvuk.

Prvi ginekološki pregled – kako izgleda?

Prvi ginekološki pregled može biti potpuno bezbolno iskustvo samo se morate opustiti i doći bez straha. Pregled se sastoji od:

 • razgovora
 • pregleda spekulumom
 • palpacijskog testa
 • ultrazvuka

Razgovor

Prije samog pregleda vaš će vas ginekolog upitati neka osnovna pitanja, kao što su:

 • kada ste dobili prvu mjesečnicu (u kojoj godini života)
 • koliko vam traje ciklus
 • kako bi opisali krvarenje (bolno, obilno)
 • kojeg je intenziteta krvarenje i koliko traje
 • kada ste dobili posljednju mjesečnicu

Ovaj “informacijski” dio pregleda je izvrsna prilika da s ginekologom iskreno popričate, da ga pitate što vas zanima, objasnite zašto ste došli i (ako postoje) koji vas simptomi muče. Sve što pitate ili kažete svom ginekologu ostaje između vas dvoje, zato se nemojte ustručavati upitati ono što vas brine.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Budući da se najčešće baš u trenutku kada zatvorimo vrata sjetimo još nekog važnog pitanja koje smo zaboravili upitati, bilo bi dobro da si sastavite popis pitanja na koje želite odgovore prije samog pregleda. Tako možete biti sigurni da ćete dobiti sve odgovore.

Liječnik će vas pitati o vašoj i obiteljskoj povijesti bolesti, ako ste imali ranije kakve operacije i patite li od alergija. Iznimno je važno da u svemu budete iskreni kako bi ginekolog, u slučaju potrebe, mogao propisati pravilan lijek.

Početni razgovor je iznimno bitan dio pregleda jer pruža ženi priliku da se kroz razgovor s ginekologom opusti, pogotovo ako strahuje od pregleda.

Pregled spekulumom

Nakon razgovora ginekolog će vas uputiti da se skinete i legnete na ginekološki stol. Prvo se pregledava vanjsko spolovilo i mogućnost prisutnih promjena na njemu. Nakon toga se u rodnicu uvodi spekulum. Spekulum je plastični ili metalni instrument koji se koristi za širenje kanala rodnice. Služi za lakšu i bolju vidljivost stijenke rodnice i vrata maternice. Ovaj dio pregleda nije bolan osim ako postoji upala rodnice ili ako je rodnica jako suha. Tada možete osjetiti nelagodu.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Kada je spekulum postavljen radi se PAPA test i to tako da se uzme obrisak vrata maternice. Često je, ali i pogrešno mišljenje da PAPA test ujedno znači i testiranje na spolno prenosive bolesti.

No, nalaz PAPA testa utvrđuje postoje li abnormalnosti epitela na vratu maternice i provodi se zbog ranog otkrivanja raka vrata maternice kao i nekih uzročnika mogućih infekcija.

Ako ginekolog posumnja na prisutnost neke od spolno prenosivih infekcija može, u dogovoru s vama, odmah tijekom pregleda uzeti briseve koje će testirati na aerobne i anaerobne bakterije te uzročnike bolesti kao što su:

 • Chlamydia trachomatis
 • Mycoplasma hominis
 • Ureaplasma urealyticum
 • Gardnerella vaginalis
 • Neisseria gonorrhoeae
 • humani papilomavirus (HPV)
 • virus herpesa (HSV)
 • jednostanični parazit Trichomonas vaginalis

Tijekom pregleda se utvrđuje i stupanj čistoće koji predstavlja mikroskopsku analizu vaginalnog iscjetka. Tada se gleda nativni preparat u kojem se analiziraju:

 • epitelne stanice
 • leukociti
 • fiziološki nazočni laktobacili
 • bakterije
 • Trichomonas vaginalis
 • kvasci

Palpacijski test

Nakon toga slijedi palpacijski test. Palpacijski test se provodi tako da ginekolog stavlja dva prsta jedne ruke (kažiprst i srednji prst) u rodnicu dok drugom rukom preko trbušne stijenke opipava jajnike i maternicu.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Ovaj dio pregleda također ne bi trebao biti bolan. Ako osjetite bilo kakvu bol trebate reći ginekologu i pokazati gdje boli.

Ultrazvuk

Pregled se završava i upotpunjuje ultrazvukom koji prikazuje jajnike i maternicu i njihov položaj i veličinu.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Također, tijekom ultrazvuka ginekolog može primijetiti koji vam jajnik ovulira i u kojoj ste fazi ciklusa, a mogu se otkriti i neka stanja, kao na primjer policistični jajnici.

Bolan ginekološki pregled

Ginekološki pregled može biti potpuno bezbolno iskustvo, ali je važno da ste tijekom pregleda što više opušteni. Naime, ako ste vi napeti, napeti su i mišići male zdjelice što dovodi do otežanog pregleda i osjećaja boli. (Senjanin Car, 2017)

Na kraju ginekološkog pregleda ponovno slijedi razgovor s ginekologom. Tijekom razgovora ginekolog će vam sve objasniti i po potrebi napisati te preporučiti eventualno liječenje ako je potrebno ili vas uputiti na daljnje pretrage.

Iako po opisu ginekološki pregled zvuči kao puno posla, zapravo traje svega desetak minuta. Postoji mogućnost da ćete rezultate PAPA testa morati čekati i nekoliko tjedana. Ako je s nalazima sve u redu, isti pregled potrebno je obavljati jednom godišnje.

Prvi ginekološki pregled kod djevica

Prvi ginekološki pregled kod žena koje nisu nikad bile spolno aktivne započinje jednako – razgovorom s ginekologom i prikupljanjem informacija o pacijentici i obiteljskoj anamnezi. Nakon toga će ginekolog procijeniti ima li potrebe za pregledom.

Prvi ginekološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?
Prvi ginekološki pregled – kako izgleda i kako se pripremiti?

Pregled djevica nešto je drugačiji. Započinje pregledom vanjskog spolovila i područja oko himena. Budući da žena nije imala spolne odnose, zbog prisutnosti himena (djevičnjaka), pregled unutarnjih spolnih organa se ne radi kroz rodnicu. Ako je himen prirodno proširen ili je pukao na neki drugi način, pregled je moguće obaviti malim, za to predviđenim, instrumentom. No, ako je himen intaktan pregled se najčešće radi rektalno i to tako da ginekolog uvodi prste u debelo crijevo te tako opipava organe. (Senjanin Car, 2017)

Također, pregled se može napraviti i ultrazvučnom sondom. Budući da se ultrazvuk ne može napraviti kroz rodnicu (transvaginalno), radi se preko trbušne stijenke ili rektalno. Ako se ultrazvuk radi preko trbušne stijenke žena mora doći pripremljena, jer se pregled radi uz napunjen mokraćni mjehur.

Ipak, ultrazvuk preko trbušne stijenke nije uvijek uspješan, pogotovo kod žena s debljom trbušnom stijenkom. Zato je pregled idealno napraviti rektalno. Tako se maternica i jajnici mogu vidjeti kao u kod vaginalnog pregleda. Današnje ultrazvučne sonde su tanke što omogućava lakši ulaz u debelo crijevo. (Senjanin Car, 2017)

Pogledajte kako ginekološki pregled kod djevica pojašnjava Natalija Beljo, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije:

Prvi dolazak ginekologu ne mora završiti pregledom osim ako se radi o nekom problemu. To je posebno važno za mlade žene koje će se tako upoznati s ginekologom te steći određeno povjerenje u svog liječnika što će olakšati odlazak na pregled. Razgovorom s ginekologom možete dobiti vrlo važne informacije o svom reproduktivnom zdravlju.

Svaki ginekološki pregled je iznimno važan za ženu, a pogotovo onaj prvi. Ponekad se mogu javiti osjećaji straha od nepoznatog ili tjeskobe zbog očekivane boli i neugodnosti koji sprječavaju ženu da ode na pregled. Zato je iznimno važno otvoreno razgovarati o ženskom spolnom zdravlju.

Reference
Patricia Račić
Patricia Račićhttps://www.maminsvijet.hr/author/patricia/
Patricia Račić je autorica na portalu MaminSvijet.hr. Obrađuje teme iz područja zdravlja i prehrane, a želja joj je pomoći roditeljima da na brz i jednostavan način dođu do provjerenih i korisnih informacija te im pribižiti teme koje su dio svakodnevnice jedne mame.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....