Naslovnica Kutak za mame Fit mama Bol u stopalu i gležnju - vježbe koje će vam pomoći

Bol u stopalu i gležnju – vježbe koje će vam pomoći

Jeste li se ikad probudile, otvorile oči i osjetile zahvalnost na zdravlju? Na pokretnim nogama i rukama, na tom svom divnom tijelu koje je tu samo za vas; da vas služi, da kroz njega iskusite, čujete, dodirnete, vidite i osjetite vlastiti život i svijet? Niste?

Svaki trenutak je pravi trenutak da počnete, da odlučite osjetiti zahvalnost što imate samu sebe barem jedan put dnevno; najbolje odmah ujutro, čim se probudite 🙂

Često će vam se dogoditi da vas ta mala odluka odvede na mnoge druge stvari, ljude, iskustva u vašem životu za koje možete biti zahvalni… Tako se meni dogodilo jednog super sunčanog jutra…

Upala tetive lijevog koljena i frustracija što ne mogu odraditi trening kako sam zamislila, gurkala me da odustanem i vratim se u krevet. Dok sam ležala na podu vježbaone u samožaljenju (kakvom sve pribjegnemo u nekim trenutcima), odnekud mi je došla misao da se ponašam nezahvalno. Nezahvalno za zdravlje, pokretljivost… za sve što imam zapravo; od sebe same do vlastite vježbaone u kojoj vodim treninge divnim ženama koje dolaze u Ilicu 117 1a i daju mi svoje povjerenje.

Osjetila sam grižnju savjesti pomislivši na činjenicu koliko ljudi nema pola onoga što imam;  zdravo tijelo, duh, um, prijatelje, obitelj, savršen posao… a što ja radim? Ležim na tatamijima i oplakujem što ne mogu odraditi čučnjeve i iskorake kako sam planirala. Brzo sam se ustala i odvježbala trening za trbuh i leđa, završivši s vježbama za istezanje i razgibavanje stopala koja su me boljela i grčila se danima. Istu rutinu sam ponavljala 2 tjedna dok mi se upala tetive nije povukla, a grčenje u stopalima svelo na minimum.

Veritas NIPT prenatalni test
Veritas NIPT prenatalni test

Potaknuta ovim iskustvom voljela bih vam pomoći da osvijestite koliki stres naše noge prođu svaki dan bilo od strasti prema nošenju štikli, tenisica s ravnim uloškom ili zbog trudnoće (vaše tijelo dobiva na težini uslijed rasta i razvitka bebe, gležnjevi natiču, javljaju se bolovi i sve manje vaše obuće vam pristaje). Kako god da bilo, česta je bol u stopalima, nogama koju ignoriramo – to može dovesti do povreda, upala; što sam osjetila na vlastitoj koži tj. koljenu.

Za prevenciju neželjenih stanja, trebate odvojiti 15ak minuta svog vremena i imati malo volje. Toliko je jednostavno 🙂

Da bi smanjili natečenost u nogama, prije spavanja podignite noge te ih ravno ispružene prislonite uza zid, privucite stražnjicu do zida tako vam kukovi budu pod kutom od 90°, stavite jastuk ispod donjeg dijela leđa i zadržite tu pozu 5-10 minuta.

Ova korisna poza pomoći će da se krv vrati iz donjih ekstremiteta u gornji dio tijela, da se tijelo opusti, da se smanji natečenost gležnjeva, poboljša probava i cirkulacija.

Vježbe za bol u stopalu i gležnju

*svaku vježbu odradite 20 sec, ponovite 3 serije s pauzama između  svakeod 1 minute

1. Pomicanje stopala gore-dolje

Bol u stopalu i gležnju - Vježba 1.
Bol u stopalu i gležnju – Vježba 1.

2. Pomicanje stopala lijevo-desno

Bol u stopalu i gležnju - Vježba 2.
Bol u stopalu i gležnju – Vježba 2.

3. Rotacija stopala

Bol u stopalu i gležnju - Vježba 3.
Bol u stopalu i gležnju – Vježba 3.

4. Podizanje i spuštanje na nožne prste

Bol u stopalu i gležnju - Vježba 4.
Bol u stopalu i gležnju – Vježba 4.

5. Pregibanje i ispružanje nožnih prstiju

Bol u stopalu i gležnju - Vježba 5.
Bol u stopalu i gležnju – Vježba 5.

Veritas NIPT prenatalni test
Veritas NIPT prenatalni test
Veritas NIPT prenatalni test

Ekskluzivno za čitateljice portala MaminSvijet.hr

Do 31.03.2021. iskoristite 10% popusta na sve MyPrenatal NIPT testove. Informacije o testovima i načinu ostvarenja popusta na [email protected] i na 01 6458 945!

Valentina Sumpor, dipl. oec.
Valentina Sumpor, dipl. oec.https://www.facebook.com/SanaGravida/

Valentina Sumpor - vlasnica i voditeljica centra SanaGravida za savjetovanje i vježbanje žena, trudnica.

Rođena sam 13.05.1990. u Zagrebu, završila Gornjogradsku gimnaziju. Od 1. razreda osnove do kraja srednje isprobala sam gotovo sve sportove od karatea, košarke, jahanja, odbojke, tenisa... da bi se u srednjoj primila trčanja do početka studiranja Ekonomije u Zagrebu (EFZG) kada sam prvi put na nagovor bratića otišla u kvartovsku teretanu i zaljubila se u bučice i čučnjeve na prvu.

Iako sam se većinu vremena rekreativno bavila nekom aktivnošću, kao dijete i adolescentica, borila sam se s viškom kilograma te sam kao većina curica i žena bila meta za ismijavanje i ruganje što mi se dosta odrazilo na samopouzdanje i sliku koju sam imala o svome tijelu.

Kad je počela moja ljubav prema fitnessu i životnom stilu koji ga prati, počeo je i moj put - rad na samoj sebi. Moji prvi studentski poslovi su bili na recepcijama fitness centara u Zagrebu gdje sam od nesebične pomoći kolega jako puno naučila.

Kroz vrijeme, u nastojanju da se vratim u formu, jedem pravilno, vježbam itd. moji prijatelji i obitelj su također počeli mijenjati navike - usvajati moje.

Uživanjem u pomaganju drugima, motiviranju da sami počnu s promjenom, prvim korakom prema svom cilju, shvatila sam da je to ono što želim raditi u životu, da mi je to strast i smisao. To me dovelo na Fitness Učilište - jednu od top 5 najboljih odluka koje sam napravila u životu.

Po primitku Certifikata za instruktora fitnessa u teretani, počela sam trenirati svoje prve klijente i još više se zaljubila u taj cijeli svijet.

Kako sam diplomirala na Ekonomiji, želja mi je bila spojiti svoja dva interesa; marketing i fitness. Prije dvije godine rodila se ideja o tome da bih možda mogla otvoriti nešto svoje. Neki mali centar, ugodan i udoban s obiteljskom atmosferom gdje ću pomagati drugima da lakše prođu težak put koji sam sama prošla i zavole sami sebe, prihvate ono što ne mogu promijeniti i promijene ono što mogu - sebe.

Na jednom nedjeljnom ručku sam pričala mami o svojim planovima. Laknulo mi je kad sam osjetila njeno oduševljenje idejom. Kako smo počele sve više „brainstromati“ o ideji, postalo je jasno da obje imamo vrijednosti i snage koje treba udružiti. To je bio začetak SaneGravide, mog centra za savjetovanje trudnica i vježbanje žena.

Valentina Sumpor, fitness instruktorica Valentina Sumpor, fitness instruktorica

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najpopularniji tekstovi