NaslovnicaTrudnoća i dojenjeŽelim bebuKalendar ovulacije i plodnih dana - kako izračunati plodne dane?

Kalendar ovulacije i plodnih dana – kako izračunati plodne dane?

Prilikom planiranja trudnoće, većina parova oslanja se na kalendar ovulacije i plodnih dana kao pouzdan pokazatelj pravog trenutka za ‘rad na bebi’. Plodni dani su dani unutar kojih žena, ako je imala spolni odnos, može ostati trudna, dok se kalendar ovulacije odnosi na jasan pokazatelj plodnih dana unutar jednog menstrualnog ciklusa.

Kalendar ovulacije: Kako izračunati plodne dane i točan dan ovulacije?

Najjednostavniji način je korištenje online kalkulatora za izračun plodnih dana i ovulacije. Ako ne želite koristiti kalkulator, u nastavku možete saznati kako možete izračunati ovulaciju i plodne dane samostalno.

Ovulacija je razdoblje menstrualnog ciklusa tijekom kojeg se iz jajnika otpušta zrela jajna stanica. Stanica putuje u jajovod unutar kojeg može biti oplođena te se oplođena jajna stanica smješta u maternicu i narednih devet mjeseci razvija. U slučaju da stanica ne bude oplođena, propada i ljušti se te dovodi do krvarenja, odnosno, menstruacije.

Ovulacija se događa, najčešće, jednom mjesečno, i to sredinom menstrualnog ciklusa – u prosjeku, to je 14.-i dan prije prvog dana sljedeće menstruacije. Kod većine žena (menstrualni ciklus od 28 dana), ovulacija se javlja 13-15 dana nakon posljednje menstruacije.

Prilikom računanja plodnih dana, morate biti posve sigurni u duljinu svog menstrualnog ciklusa. U slučaju da niste sigurni ili se on od mjeseca do mjeseca razlikuje, svakako posjetite ginekologa koji će, prije svega, otkloniti sumnju na moguće zdravstvene probleme koji utječu na nepravilnu duljinu ciklusa.

Najplodniji dan je dan ovulacije, međutim, budući da spermiji mogu preživjeti i do pet dana unutar ženskog reproduktivnog sustava, a jajna stanica i do 24 sata, plodni dani mogu trajati i do šest dana. U pravilu, to znači da postajete plodni već 10. dan nakon zadnje menstruacije, te je moguće postići trudnoću do dan-dva nakon ovulacije.

Računanje plodnih dana kod neredovitog ciklusa

Nažalost, kod većine žena situacija nije toliko čista te se duljine menstrualnih ciklusa mogu razlikovati. Također, kod žena koje izbjegavaju trudnoću, a imaju neredovite cikluse, teško je pretpostaviti koji su ‘sigurni’ dani.

Kalendar ovulacije i plodnih dana

Postoji nekoliko načina s kojima si možete pomoći prilikom računanja plodnih dana kod neredovitog ciklusa:

 1. Praćenje i uspoređivanje više ciklusa
  • Tijekom nekoliko mjeseci, zabilježite na kalendaru kada je svaka menstruacija došla te koliko je dugo trajala. Vrlo vjerojatno ćete uočiti uzorak ciklusa po kojem možete pratiti dolazak sljedećih menstruacija te pojave ovulacija. U slučaju da je menstrualni ciklus svaki mjesec nepravilna trajanja, svakako se odmah obratite ginekologu. U tom slučaju, kalendar koji ste stvarali tih par mjeseci može sadržavati određene informacije važne vašem liječniku.
 2. Cervikalna sluz
  • Nekoliko dana nakon dolaska menstruacije, cervikalna sluz bit će vrlo suha i gotovo neprimjetna. Što se više bližite ovulaciji, ona postaje jača, obilnija, klizava i rastezljiva – mnoge žene ju uspoređuju s konzistencijom bjelanjaka. Ako primijetite veću količinu sluzi, tijekom sredine ciklusa, vrlo vjerojatno ovulirate te je vaše tijelo spremno za oplodnju.
 3. Bazalna temperatura
  • Prilikom ovulacije, bazalna temperatura tijela se povisuje. Kao i kod cervikalne sluzi, ako promjenu primijetite sredinom ciklusa, velika je mogućnost da upravo tada ovulirate.

Kako utjecati na neredoviti ciklus?

 • Zdravom prehranom, odnosno, konzumiranjem namirnica bogatih hranjivim tvarima, pomoći ćete vašem organizmu da bolje radi, a samim time će biti bolji utjecaj i na rad hormona koji upravljaju određenim procesima u vašem tijelu.
  • Pokušajte u svoju prehranu uključiti cjelozrnate žitarice, povrće i voće, a izbjegavajte hranu bogatu prerađenim ugljikohidratima i mastima
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu
  • U slučaju da imate višak kilograma, pokušajte skinuti par kila preko zdrave prehrane te umjerenom tjelovježbom. Neka istraživanja pokazuju kako višak masnih stanica u tijelu može nepovoljno utjecati na rad jajnika i time prouzročiti pojavu cista na jajnicima koje mogu blokirati put do začeća.
  • Isto tako, ako ste pothranjeni, svakako se probajte nadodati par kila gore, budući da vrlo nizak postotak masti u tijelu može biti povezan s niskom razinom estrogena koji pak utječe na pravilnost i nepravilnost menstrualnog ciklusa.

Kalendar ovulacije i plodnih dana

 • S liječnikom porazgovarajte o mogućim prenatalnim dodacima prehrani. Time ćete nadoknaditi određene vitamine i minerale koji vam možda nedostaju. Nedostatak određenih vitamina ili minerala može nepovoljno utjecati na rad hormona u tijelu, a samim time i na pravilnost menstrualnog ciklusa te učestalost ovulacije.
 • Redovita i lagana tjelovježba (ne pretjerana!) može povoljno utjecati na vašu plodnost samim time što ćete vježbanjem trošiti masne stanice u tijelu
  • Ipak, ne savjetuje se prekomjerno i naporno vježbanje, budući da se time tijelo dovodi u opasnost od mogućih ozljeda te čestih bolova u mišićima
  • Ako odlučite početi vježbati, savjetujemo da započnete s nekim lakšim načinima vježbanja kao što su:
   • hodanje
   • plesanje
   • vožnja bicikla
   • plivanje
   • Pilates
   • tai chi
   • yoga

Plodni dani – simptomi

Prije i tijekom ovulacije, promjene u hormonima mogu utjecati na cijelo tijelo. Svaki od ovih simptoma mogu, ali i ne moraju dolaziti u isto vrijeme ili uopće – stoga se nemojte plašiti ako ih ne primjećujete. Ipak, ako neke od simptoma plodnih dana prepoznate na vlastitom tijelu, moći ćete kasnije lakše pretpostaviti kada su vaši plodni i neplodni dani.

Neki od simptoma plodnih dana mogu biti:

 • promjene u cervikalnoj sluzi
 • tamnocrvene ili smeđe mrlje/iscjedak na donjem rublju
 • pojačano osjetilo njuha
 • osjetljivost dojki
 • blaga bol u zdjelici ili donjem dijelu trbuha
 • pojačan libido

Mogu li zatrudnjeti ako imam spolne odnose nakon ovulacije?

Kao što je navedeno, spermij unutar ženskog reproduktivnog sustava može ‘boraviti’ i do pet dana što daje za zaključiti kako nezaštićeni spolni odnos, dan-dva nakon ovulacije, može rezultirati trudnoćom, ali rijetko.

Važno je za znati kako svaki nezaštićeni spolni odnos, pogotovo kod neredovite menstruacije, potencijalno može dovesti do trudnoće, ovisno o tome koliko dugo spermiji, odnosno, jajna stanica ‘odluče’ ostati unutar reproduktivnog sustava.

Kako povećati šanse za trudnoću?

Prije svega, ako želite pravilno ‘raditi na djetetu’ i želite biti sigurni da sve radite kako treba, morate točno znati koji dan ovulirate te kada su vam plodni dani. Dobra stvar je što je trudnoća moguća i onda kada imate nezaštićene spolne odnose tijekom plodnih dana (ne samo na dan ovulacije).

Budući da do ovulacije dolazi (najčešće) samo jednom mjesečno te jajašce može preživjeti do 24 sata, poželjno je da imate nezaštićene spolne odnose prije ovulacije kako bi spermiji već bili prisutni unutar jajnika prije nego što je jajna stanica spremna izaći.

Kalendar ovulacije i plodnih dana

Istraživanja pokazuju kako se i kod žena s pravilnim ciklusom, ovulacija može dogoditi bilo kada, stoga ‘tempiranje’ odnosa za točno određeni dan katkad neće nužno uroditi plodom jer se može dogoditi da je ovulacija već prošla. Šanse za trudnoćom možete povećati tako što ćete imati nezaštićene spolne odnose minimalno jednom dnevno i to tijekom plodnih dana – 4-5 dana prije te 1 dan nakon ovulacije.

Naravno, prilikom pokušavanja začeća, morate biti sigurni i u to da ste vi i vaš partner u potpunosti zdravi. Za žene to znači da ginekolog mora utvrditi kako ne postoji prepreka pri ostvarivanju trudnoće.

Nažalost, postoji mnogo bolesti i tegoba koje mogu otežati ovaj proces kod žena, najčešće zbog stresa, ali dok god dolazi do ovulacije jednom mjesečno te jajnici pravilnim redoslijedom ‘izbacuju’ jajne stanice, ne bi trebalo dolaziti do većih problema.

Što se tiče spolnog zdravlja muškarca, vaš partner, također pregledom kod urologa ili stručnog doktora za liječenje neplodnosti, mora utvrditi kako ima dovoljan broj spermatozoida te da im je pojačana pokretljivost.

Menstrualni kalendar za mobitel

Ako želite zatrudnjeti ili izbjegavate trudnoću, kalkulator ovulacije i plodnih dana ne morate pratiti samo preko vaših ‘papirnatih’ kalendara ili kalendara u mobitelu. Pripremili smo vam popis od par aplikacija koje možete skinuti na vaš mobilni uređaj i time si olakšati praćenje plodnih i neplodnih dana. Aplikacije možete besplatno skinuti na svoj uređaj preko Google store-a ili preko App Store-a.

Kako vi pratite svoje plodne dane? Koristite li koju od gore navedenih aplikacija ili nam možete preporučiti neku drugu, bolju?

Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croat
Sara Batinić, univ. bacc. phon et philol. croathttps://www.maminsvijet.hr/
Sara Batinić dolazi iz područja kroatistike i fonetike, no obožava sve što je vezano uz rad s djecom jer smatra da je čovjek u dječjem okruženju uvijek mlad i da se od njih može štošta naučiti, a najviše kako biti strpljiv. :) U slobodno vrijeme voli pročitati ljubavno štivo, ići u šetnju sa svojim psom ili igrati video igrice.

1 KOMENTAR

 1. Dobila sam 2 a imala odnos 5 zanima me kad su plodni dani jer bas nerazumem se u to a povracam evo 4 dana zaredom pa me zanima dali je moguce da sam trudna

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....