NaslovnicaZdravljeMenstrualni kalendar: menstrualni ciklus, ovulacija i plodni dani

Menstrualni kalendar: menstrualni ciklus, ovulacija i plodni dani

Menstrualni ciklus je niz prirodnih procesa kroz koje žensko tijelo prolazi. Tijekom menstrualnog ciklusa, nivo hormona raste i pada, ovisno o razdoblju menstrualnog ciklusa. Ti hormoni također mogu utjecati na raspoloženje i razinu energije.

Duljina menstrualnog ciklus može varirati od 23 dana do 35 dana. Svako žensko tijelo je različito, tako da duljina menstrualnog ciklusa može biti kraća ili dulja, redovita ili neredovita stoga je dobro voditi menstrualni kalendar.

Menstrualni kalendar: ženski reproduktivni organi

Kako biste u potpunosti razumjeli menstrualni ciklus, korisno je da razumijete reproduktivne organe unutar ženskog tijela.

Na fotografiji možete vidjeti gdje se nalaze ženski reproduktivni organi!

Jajnici

Jajnici su glavni reproduktivni organi žene. Dva jajnika, veličine i oblika badema, proizvode ženske hormone (estrogene i progesterone) i jajašca (jajne stanice). Svi ostali ženski reproduktivni organi prevoze, njeguju i na drugi način zadovoljavaju potrebe jajašca ili razvoj fetusa.

Jajnik sadrži folikulu jajnika, unutar kojih se razvijaju jajašca. Nakon što je folikula u potpunosti zrela, ona pukne, a neoplođeno jajašce se izbacuje iz jajnika u jajovodnu cijev. To se naziva ovulacijom.

Falopijske cijevi

Falopijske cijevi su dugačke oko 10 cm i započinju u prolazima u obliku lijevka pored jajnika. Blizu jajnika, imaju produžetke, poznate kao fimbrije. Kada jajnik oslobađa jajašca, ono se uhvati u jedan od fimbrija i prenosi se duž jajovoda do maternice.

Jajašcu je potrebno oko 5 dana do maternice i na ovom putu niz jajovode može doći do oplodnje: ako se spermiji spoji s jajašcem. Oplodnja se obično događa u gornjoj trećini falopijske cijevi.

Maternica

Maternica je šuplji organ veličine kruške kojem je uloga da se u njemu razvije oplođeno jajašce. Glavni dio maternice (koji se nalazi u zdjelici šupljine) zove se tijelo maternice, a izlaz iz unutrašnjosti tijela u vaginu je cerviks.

Debeli zid maternice sastoji se od 3 sloja:

 • Endometrij (unutarnji sloj maternice)
  • Ako se jajašce oplodi, smjestit će se u endometrij, gdje će ostati tijekom trudnoće.
  • Maternica će se proširiti tijekom trudnoće kako bi se stvorila mjesta za rastući fetus.
  • Dio zida oplođenog jajašca, koji je upao u endometrij, razvija se u placentu.
  • Ako se jaje ne oplodi, endometrijska podloga se oljušti na kraju svakog menstrualnog ciklusa.
 • Miometrij (veliki srednji sloj maternice)
  • Sastoji se od međusobno povezanih skupina mišića.
  • On igra važnu ulogu tijekom rađanja djeteta, osiguravajući ritam potreban da beba ode u rodni kanal.
 • Perimetrija (vanjski sloj maternice)

Vagina

Vagina je fibromuskularna cijev koja se proteže od cerviksa do predvorja vulve. Vagina prima penis i spermu tijekom spolnog odnosa, a također pruža prolaz za menstrualnu krv tako da ona može napustiti tijelo (ako ne dođe do oplodnje).

Menstrualni kalendar: zašto je važno razumjeti menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je mjesečna serija promjena koje žensko tijelo prolazi kako bi se pripremilo za moguću trudnoću. Svaki mjesec, jedan od jajnika oslobađa jajašce – proces koji se zove ovulacija. Istodobno, hormonske promjene pripremaju maternicu za trudnoću. Ako ovulacija prođe, a jajašce nije oplođeno, oljuštena sluznica maternice prolazi kroz vaginu.

Redoviti menstrualni ciklusi su znak da ženski reproduktivni organi rade normalno. Menstrualni ciklus opskrbljuje tijelo hormonima koji su potrebni za pravilno održavanje organizma. Također, priprema tijelo za trudnoću.

Ovisno o tome u kojem ste životnom razdoblju i želite li imati djecu, dobro je znati točno što se događa u svakom razdoblju vašeg menstrualnog ciklusa. To vam može pomoći da izbjegnete neželjenu trudnoću, izračunate plodne dane ako želite trudnoću ili pratite hormonalne promjene.

Prvo razdoblje: menstruacija (1. – 5. dan)

Prvi dan mjesečnice označava početak menstrualnog kalendara, što je broj dana između početka jednog razdoblja i početka sljedećeg. Menstrualni ciklus će obično trajati oko 28 dana, ali varira od žene do žene.

Važno je osvijestiti da čak i dok krvarite i na taj način se rješavate oljuštenog sloja maternice koji se pripremao za oplodnju, u isto vrijeme se jajnici pripremaju da započnu ciklus koji će taj zid maternice izgraditi ponovno.

Priprema za ovulaciju (7. – 14. dan)

Na početku ciklusa, proizvodi se hormon koji je uključen u poticanje jajnika da proizvedu zrelo jajašce. Folikuli su šupljine ispunjene tekućinom u jajnicima. Svaki folikul sadrži jedno nerazvijeno jaje. Niz folikula se potiče da se razviju i počnu proizvoditi hormon estrogen.

Razina estrogena je najniža prvi dan menstruacije, odnosno menstrualnog ciklusa. Nakon toga, počinje se povećavati kako folikuli rastu.

Kako se broj folikula počne razvijati, obično jedan folikul postaje dominantan, a jajašce sazrijeva unutar proširujućeg folikula. Istodobno, sve veća količina estrogena u tijelu osigurava da se sloj maternice zadeblja hranjivim tvarima i krvlju. To se događa da, ako dođe do oplodnje, jajašce osigurane sve hranjive tvari.

Visoka razina estrogena također je povezana s pojavom plodne sluznice cerviksa. Navedeno se može primijetiti kao tanki, sklizak iscjedak koji može biti lagano bijel ili proziran. Uloga plodne sluznice cerviksa je olakšavanje spermijima da se lakše kreću i prežive unutar tijela i do nekoliko dana.

Tri dana prije ovulacije, zajedno s danom kada je jajašce ispušteno iz jajnika, su najplodniji dani. Razina testosterona je povećana tijekom ovog razdoblja, tako da žena može imati veći libido.

Ovulacija (14. dan)

Razina estrogena u tijelu se povećava i na kraju uzrokuje brz porast luteinizirajućeg hormona (LH). LH  uzrokuje da dominantni folikul pukne i oslobodi zrelo jajašce iz jajnika, odakle ono ulazi u jajovodnu cijev. Taj je proces poznat kao ovulacija.

Mnoge žene misle da ovuliraju 14. dana, ali 14. dan je samo prosjek. Dan ovulacije se može razlikovati od ciklusa do ciklusa.

Neke žene tvrde da osjećaju bol u donjem dijelu trbuha kad ovuliraju, odnosno kada se jajašce oslobodi, dok druge ne osjete nikakav znak i zapravo ne znaju da taj dan ovuliraju.
Nakon ovulacije životni vijek jajašca može biti do 24 sata, ali obično je između 6 i 12 sati. Nasuprot tome, sperma općenito preživljava tri dana, ali može živjeti unutar vagine duže od pet dana ako je prisutan plodni iscjedak.
Trudnoća može proizaći iz spolnog  odnosa koji se javlja unutar plodnog razdoblja žene (od pet dana prije ovulacije, do 24 sata nakon ovulacije).

Plodni dani: računanje plodnih dana (kalendar ovulacije)

Osim jednostavnog praćenja kalendara, postoji nekoliko načina za određivanje osobnog menstrualnog ciklusa.

Metoda računanja plodnih dana kao metoda kontracepcije nikako nije pouzdana!

Ispitivanje cervikalne sluzi: simptomi ovulacije

Stanice koje se nalaze unutar cervikalnog kanala izlučuju sluz. Konzistencija ove sluzi mijenja se tijekom ciklusa. Kada ste plodni, sluz se mijenja kako bi olakšala kretanje spermija prema jajašcu.

Kada budete najviše plodni, sluz će biti prozirna do blago bijela, obilna i rastezljiva. Kada niste plodni, sluz je ljepljiva, bijela i ne rasteže se.

Kako testirati sluznicu cerviksa?
Provjerite iscjedak prije i poslije mokrenja brisanjem. Alternativno možete staviti čisti prst u vaginu da biste dobili uzorak sluzi. Promatrajte (i zabilježite) dosljednost sluzi i koristite grafikon kako biste utvrdili u kojem ste razdoblju menstrualnog ciklusa.

Fotografiju cervikalne sluzi možete pogledati ovdje!

Bazalna temperatura tijela

Normalna tjelesna temperatura je tjelesna temperatura kada ste u mirovanju. Obično se mjeri nakon nekoliko sati sna. Čim se aktivirate, temperatura se lagano povećava. Tjelesna temperatura mijenja se blago kao odgovor na hormonske promjene povezane s ovulacijom.

Prije ovulacije, tjelesna temperatura obično je između 36.2 °C i 36.5 °C. Dan nakon što ovulirate, temperatura će se povećati za najmanje 0.5 °C i ostat će takva do menstruacije.

Izmjerite i zabilježite tjelesnu temperaturu čim se probudite nakon najmanje 6 sati spavanja ili odmora. To znači da uzimate temperaturu prije nego što izađete iz kreveta i prije nego što ste jeli ili pili. Izmjerite temperaturu otprilike u isto vrijeme svaki dan.

Trebat će vam poseban termometar ‘bazalne tjelesne temperature’ dostupan u ljekarnama. Neki termometri imaju memorijsku značajku koja bilježi prethodno očitavanje. Uvidjet ćete pola stupnja povećanja temperature dan nakon što ovulirate. Ova metoda pomoći će vam da odredite jeste li ovulirali te koliko je redovan i dug menstrualni ciklus.

Menstrualni kalendar za mobitel

Postoje i brojne aplikacije za pametne telefone pomoću kojih možete pratiti menstrualni ciklus te zabilježavati sve promjene koje se tijekom njega događaju.

Menstrualni kalendar za mobitel može biti praktično rješenje jer mu možete lagano pristupiti, a sva računanja obavlja umjesto vas. Također, možete iskoristiti i naš online kalkulator plodnih dana.

Precizan način identificiranja osobnih plodnih dana je otkrivanje promjena ključnih hormona plodnosti pomoću ovulacijskog testa. 

Druge obično korištene metode za procjenu plodnih dana manje su točne od praćenja hormona, a na njih mogu utjecati i vanjski čimbenici poput bolesti ili lijekova.

Plodni dani poslije menstruacije (15. – 24. dan)

Odmah nakon ovulacije, razina estrogena opada, ali tijelo proizvodi još više progesterona, tako da je maternica obložena dovoljno debelim slojem za potencijalnu oplodnju.

Nakon ovulacije, jajašce ne putuje sve do maternice kako bi pronašlo potencijalni spermij. Umjesto toga, zadržava se u jajovodu. Tijekom tog vremena, ako sperma dospije u jajovod, može doći do oplodnje. Tada oplođeno jaje nastavlja putovati prema maternici kako bi se smjestilo i počelo razvijati u fetus.

Budući da ste nakon ovulacije svakim danom sve manje plodni, primijetit ćete i sve manje iscjetka iz vagine. On će s vremenom postati ljepljiviji i bjelji.

Razdoblje prije iduće menstruacije (24. – 28. dan)

Ako nije došlo do oplodnje, nefertilizirano jajašce će propasti, a razina estrogena i progesterona će pasti, jer ne trebaju ostati povišene da bi poduprle trudnoću.

Ako ste podložni predmenstrualnom sindromu (PMS) ili njegovom teškom predmenstruacijskom disforičkom poremećaju (PMDD), tijekom tjedna ili nekoliko dana prije mjesečnice možda ćete početi osjećati razdražljivost, tjeskobu i depresiju.

Maternica postaje destabilizirana te oslobađa prostaglandine (hormonske kemikalije koje tvore maternicu). U kombinaciji, to rezultira propadanje neoplođene sluznice maternice te dobijete mjesečnicu. Nakon toga, ciklus počinje iznova.

Što ako dođe do oplodnje?

Ako je jajašce oplođeno, obično se uspješno smjesti u maternicu. To se obično odvija oko tjedan dana nakon oplodnje. Čim je oplođeno jaje ugrađeno u maternicu, vaše tijelo počinje proizvoditi hormon trudnoće, koji će zadržati prazan folikul aktivan.

Nastavlja proizvoditi hormone estrogena i progesterona kako bi spriječio ljuštenje maternice, sve dok posteljica (koja sadrži sve hranjive tvari) ne postane dovoljno je zrela da održi trudnoću.

Aronija u trudnoći

Kako izračunati sljedeću menstruaciju?

Kako biste saznali dužinu menstrualnog kalendara, počnite voditi evidenciju svog menstrualnog ciklusa. Započnite praćenjem datuma početka mjesečnice svakog mjeseca nekoliko mjeseci za redom kako biste utvrdili pravilnost razdoblja menstrualnog ciklusa.

Vaš ciklus počinje prvog dana krvarenja. Na primjer, prvi dan menstruacije prvi je dan vašeg menstrualnog ciklusa. Drugi dan menstruacije je drugi dan menstrualnog ciklusa i tako dalje.

Da biste odredili trajanje menstrualnog ciklusa, zabilježite prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa i započnite brojanje. Duljina menstrualnog ciklusa je do zadnjeg dana ciklusa prije ponovnog krvarenja.

U menstrualnom kalendaru, možete zabilježiti i ovo:

 • Datum završetka menstruacije
 • Dužinu trajanja menstruacije – je li duža ili kraća nego obično?
 • Krvarenje – je li obilnije ili manje obilno? Ima li promjene u boji?
 • Abnormalno krvarenje – krvarite li između razdoblja?
 • Bol – opišite bilo koju bol povezanu s menstruacijom
 • Ostale promjene – jeste li osjetili promjene u raspoloženju ili ponašanju? Je li se bilo što novo dogodilo tijekom menstrualnog ciklusa?

Što uzrokuje nepravilnosti menstrualnog ciklusa?

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa mogu imati mnogo različitih uzroka:

 • Trudnoća ili dojenje – nedostatak mjesečnice može biti rani znak trudnoće. Dojenje obično odgađa povratak menstruacije nakon trudnoće.
 • Poremećaji prehrane, ekstremni gubitak težine ili prekomjerno vježbanje
 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – žene s poremećajem endokrinog sustava mogu imati nepravilne menstruacije.
 • Preuranjeno zatajenje jajnika – odnosi se na gubitak normalne funkcije jajnika prije dobi od 40 godina. Žene koje imaju preuranjeno zatajenje jajnika, također poznato kao primarna insuficijencija jajnika, mogu imati nepravilne ili povremene menstruacije godinama.
 • Upalna bolest zdjelice (PID) – infekcija reproduktivnih organa.
 • Ciste na jajnicima

Kada se obratiti ginekologu?

Za neke žene, korištenje tableta za kontrolu rađanja može pomoći u reguliranju menstrualnih ciklusa. Liječenje temeljnih problema, poput poremećaja prehrane, također može pomoći. Međutim, neke menstrualne nepravilnosti ne mogu se spriječiti.

Obratite liječniku ili ginekologu ako:

 • Ne dobijete mjesečnicu više od 90 dana, a niste trudni
 • Menstruacije odjednom postanu neredovite
 • Obilno krvarite više od 7 dana
 • Krvarite jako obilno (morate mijenjati uložak, tampon ili čašicu svakih sat vremena)
 • Menstrualni ciklus vam je manji od 21 ili veći od 35 dana
 • Krvarite između mjesečnice
 • Imate nepodnošljive bolove tijekom menstruacije
 • Imate bolove tijekom ili nakon spolnog odnosa

Menstrualni kalendar

Praćenje menstrualnog ciklusa i menstrualnog kalendara može vam pomoći da saznate što je normalno za vas, a što nije. Ako imate pitanja ili nedoumica vezanih uz menstrualni ciklus, obratite se svom liječniku ili ginekologu.

Tena Gunčević
Tena Gunčevićhttps://www.maminsvijet.hr/
Tena Gunčević dolazi sa Hrvatskih studija. U slobodno vrijeme uživa u društvu knjige, papira i olovke. Predah od riječi pronalazi u gledanju serija i filmova, fotografiranju prirode i druženju s mačkama (i ljudima). Osim što piše za MaminSvijet.hr, zaposlena je i kao asistentica na Novoj TV.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....