NaslovnicaPrehranaReceptiRecepti za proslavu dječjeg rođendana

Recepti za proslavu dječjeg rođendana

Mnogim roditeljima proslave rođendana uzrokuju glavobolje čak i mjesecima prije. I kod mene je bilo tako. Glava me boljela svako malo još od kolovoza jer kada se vratimo s mora, kreće pitanje: “Mama, znaš li za koliko dana mi je rođendan? Ne želim biti dosadna, ali…” Samo da znate, rođendan joj je početkom studenog ☺ Malo po malo, tako to krene…

Grad je pun raznih sadržaja za proslave, ali sve majke koje su preživjele proslave u ovoj dobi djeteta (12-15 godina) dobro znaju da nije lako. Sjetim se doba jaslica i vrtića, ma to su bila vremena! Kupili smo hranu i piće, odnijeli i predali teti i svi zadovoljni. Divota! Još jedna proslava kod kuće za obitelj i gotovi smo.

U nižim razredima osnovne škole je lako organizirati proslavu, posebno ako ne morate paziti na budžet. Tu su razne igraonice, kuglane, animatori, zabavni parkovi itd. Proslava kod kuće je malo zahtjevnija i morate biti spremni na galamu, čišćenje i razne neočekivane izazove. Mi živimo u kući s dvorištem što je uvijek bila prednost, ali u studenom nikad ne znate što vas čeka i da li će se proslava zbog vremena moći održati vani.

Voljeli smo proslave kod kuće jer bismo uvijek organizirali već zaboravljene igre i uživali s djecom, a ove smo godine odlučili da je dosta jer svake godine ugostiti i animirati 20 djece nije lako, a oni su sve zahtjevniji i došli su u dob kada im treba nešto drugo, zanimljivije i zabavnije.

Kada odlučite da je dosta, postavlja se pitanje što sada?! Želje djeteta su jedno, a mogućnosti drugo. Nakon nekoliko razgovora s Paulom, zaključili smo da ne možemo pronaći adekvatan prostor i zabavu za njihov uzrast i željeni broj djece pa smo se odlučili za nešto sasvim drugačije.

Proslavu u stand up studiju koji ima kapacitet za 20 i više djece, prostor za roditelje koji žele ostati i družiti se, ponudu hrane i pića. Wow! I još individualan pristup svakom slavljeniku. Pozivnice smo riješili, program dogovorili i oduševljenju nema kraja. Bilo je tu komičarskog dijela, pictionary igre, plesa, pjesme, improv showa, puno smijeha i nije im bilo dosadno.

E sad, treba nahraniti skupinu od 20 djece u kojoj je više muške djece nego ženske iako mi se čini da u toj dobi svi mogu podjednako puno pojesti.

Odluka je pala na pulled pork burgere. Ne može bolje i jednostavnije, a nije već svima dosadna pizza i obične grickalice.

Zašto pulled pork? Vjerujte, zato što se „obični“ burgeri mogu sakriti kada pripremite ovu vrstu sočnog burgera. Meso se peče nekoliko sati na laganoj temperaturi i jednostavno se raspada kada bude gotovo.

Mekano, pikantno prema njihovom ukusu, puno povrća (ovo je idealna prilika da djeca pojedu i povrće koje inače izbjegavaju), malo umaka i svježe pecivo. A najbolje od svega jest što si ovo jelo svi mogu priuštiti. Djeca su oduševljena i kada pripremite ove burgere i veliki i mali će vam biti zahvalni.

Osim pulled pork burgera napravila sam jednostavne kolačiće i tortu, kombinaciju zdravog i ukusnog što se pokazalo dobitnom kombinacijom, sve sam ih nahranila, a nisam se previše umorila.

Najdraži su mi recepti za slastice koje se mogu pripremiti ranije pa na dan proslave niste pod stresom već uživate zajedno s djecom.

Dijelim s vama svoje ideje za meni za dječji rođendan i vjerujte, nije rezerviran samo za djecu ove dobi, možete ga primijeniti i za mlađu i stariju djecu pa čak i za proslave odraslih. Pulled pork burgere nikada nitko neće odbiti.

Burger s pečenom svinjetinom (Pulled pork)

Pulled Pork Burger - recept
Pulled Pork Burger – recept

240 minuta/20 djece

Sastojci:

  • 3 kg svinjske plećke (lopatice) ili buta
  • 1,6 dkg soli
  • 5 dkg svinjske masti
  • peciva za burgere sa sezamom
  • umak za roštilj (BBQ umak) i ostali umaci po želji
  • povrće po želji

Priprema:

  • Meso posolite i pustite da se marinira najmanje 1 sat.
  • Izaberite posudu za pečenje ili lim približno iste veličine kao komad mesa, stavite mast, meso, prelijte s 1 dcl vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite sat vremena na 100 °C.
  • Nakon sat vremena maknite foliju, zalijte po potrebi s vodom i nastavite peći otkriveno na istoj temperaturi još sat vremena.
  • Treći sat zalijte s 1,5 dcl vode i pecite na istoj temperaturi.
  • Četvrti sat pečenja podignite temperaturu na 150 °C, podlijte vodom po potrebi i pecite posljednjih sat vremena.
  • Nakon 4 sata pečenja pustite da meso odstoji deset minuta pa ga narežite. Meso je gotovo kad se laganim pritiskom ili potezom vilice raspada na komadiće.
  • Razrežite pecivo i obilno napunite mesom, dodajte umak za roštilj (BBQ umak) ili druge umake po želji, svježe povrće po želji te odmah poslužite.

Savjeti:

  • Kako biste uštedjeli vrijeme za pripremu, meso marinirajte večer prije pripreme ili ujutro ukoliko burgere planirate pripremati za poslijepodnevne sate.
  • Burgeri će biti ukusniji uz raznoliko povrće kao što su zelena salata, rajčica i luk narezan na kolutove, kiseli krastavci, ribano slatko zelje ili ribana mrkva.

Čokoladni keksići

Čokoladni keksići - recept
Čokoladni keksići – recept

Sastojci: (za cca 30 keksića)

  • 200 g čokolade za kuhanje (minimalno 72% kakaa)
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 120 g šećera (preporučam brezin)
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja sobne temperature
  • 130 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 20 g kakaa u prahu bez šećera
  • 100 g čokoladnih kapljica

Priprema:

  • Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi.
  • U posebnoj zdjelici pomiješajte suhe sastojke.
  • Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaja i kratko izmiksajte.
  • Zatim dodajte otopljenu čokoladu i suhe sastojke te sve zajedno izmiksajte na najmanjoj brzini dok se sastojci ne sjedine.
  • Na kraju dodajte čokoladne kapljice i lagano ih kuhačom umiješajte u smjesu (kada nemate kapljice, možete nasjeckati običnu čokoladu i dodati u smjesu).
  • Smjesu stavite u hladnjak na sat vremena. Za to vrijeme stavite grijati pećnicu 180°C i pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. Ja koristim 2 lima zbog uštede vremena, dok je jedan u pećnici, na drugi stavljam novu turu kuglica koje pripremam za pečenje.
  • Kada se smjesa ohladi, prstima uzimajte manju količinu i oblikujte kuglice koje slažite na lim, na papir za pečenje sa dovoljno razmaka s obzirom da će se kuglice pretvoriti u keksiće pa trebaju dovoljno mjesta. Veličinu kuglica i keksića odredite sami.
  • Pecite 10 minuta i nemojte brinuti što su u početku mekani, s hlađenjem će postati odlični.

Brza čokoladna torta

Čokoladna torta - recept
Čokoladna torta – recept

Kalup promjera 24-25 cm

Sastojci za koru:

  • 15 komada Petit Beurre ili McVities Digestive keksa (čokoladnih)
  • pola šalice otopljenog maslaca
  • 2 žlice kvalitetnog kakaa
  • šalica tamne čokolade

Sastojci za kremu:

  • 3 šalice slatkog vrhnja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 šalice tamne čokolade

Priprema:

  • Kekse usitnite u sjeckalici za hranu, a potom im dodajte maslac i kakao i nastavite miješati.
  • Kada dobijete jednoličnu mrvičastu smjesu, dodajte čokoladu i još nekoliko sekundi obradite u sjeckalici kako bi se sastojci sjedinili.
  • Dobivenu smjesu ravnomjerno raspodijelite po kalupu za tortu. Slatko vrhnje stavite u malo veću posudu, dodajte dvije žlice maslaca i sve zajedno ugrijte u mikrovalnoj pećnici (2 minute).
  • U vruću smjesu dodajte kockice čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. Dobivenu smjesu prelijte preko kore i poravnajte.
  • Gotovu tortu ostavite u hladnjaku najmanje tri sata.
  • Nakon što se ohladi, tortu izvadite iz kalupa, pospite kakaom i po želji poslužite uz komadiće čokolade, voćnu kremu ili šlag.
  • Za dječji rođendan, tortu ukrasite raznim bombonima, oreo keksima, napolitankama, da bude što šarenije i zanimljivije, a prema ukusu vašeg djeteta.

Zdravi keksi od brusnice

Zdravi keksi od brusnice - recept
Zdravi keksi od brusnice – recept

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (20 komada):

  • 1 šalica zobenih pahuljica (3 dcl)
  • ¾ šalice integralnog brašna
  • 1 jaje
  • ½ šalice badema
  • 1/šalice brusnica
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 žlica vanilije
  • 1/3 šalice maslinovog ulja

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C.
  • U posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  • Oblikujte kolačiće i stavite peći na prethodno pripremljen lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  • Pecite 15 minuta, ohladite i poslužite.

Savjet:

Umjesto brusnica, možete dodati dugo suho voće po želji ili čak komadiće čokolade.

Marina Obradović
Marina Obradović

Pozdrav svima! Moje je ime Marina Obradović i autorica sam zbirke recepata Priče jedne kuhače.

U kulinarskom svijetu sam od malena, a moja prva ljubav su bili kolači, što se s vremenom promijenilo. Danas kolače pripremam, ali ne s tolikim žarom kao slana jela koja posebno volim jer mogu improvizirati i svakom jelu dati svoju notu.

U kuhinji sam svoja i slobodna, uživam u kuhanju i pripremi jela, a posebno me veseli oduševljenje ukućana i gostiju. Jednostavno volim dobro nahraniti ljude, posebno s jelima koja nikada nisu probali ili ih ne jedu često.

Nakon 20 godina karijere u velikim korporacijama, odlučila sam krenuti u drugom smjeru i raditi što volim, kreirati svoj radni dan, odgovarati samo sebi i kuhati po cijele dane.

Osim što sam svoju ljubav prema kuhanju te veliko iskustvo u pripremi i organiziranju obroka, htjela pretvoriti u najljepši posao na svijetu, željela sam podijeliti i s drugima svoje znanje te olakšati svakodnevni život, posebno početnicima, a dati nove ideje iskusnijima u kuhinji.

Zbirka recepata Priče jedne kuhače su nastale kako bi svima olakšale organizaciju i pripremu obroka, a recepti su detaljnim opisom postupka pripreme jela posebno namijenjeni početnicima kojima je najteže.

30 recepata daje odgovor na pitanje Što kuhati sutra, jela su jednostavna i praktična, često povezana kako biste uštedjeli vrijeme i novac, kartice su praktične za ponijeti u kupovinu te ne morate raditi dodatni spisak, možete složiti tjedni ili mjesečni meni, a na raspolaganju imate 4 deserta, 4 riblja jela, 4 složenija jela za vikend kada imate više vremena te 6 jela s piletinom/puretinom, 6 praktičnih i jednostavnih jela od mljevenog mesa, 5 jela na žlicu i tjesteninu u umaku od povrća koju možete kombinirati sa bilo kojim povrćem koje imate kod kuće.

Zbirka recepata Priče jedne kuhače je na tržištu od prosinca 2017. godine, a u proljeće 2018. zbirka je dobila i englesku veziju pod nazivom Tales of a wooden spoon.

Trenutno radim na novim receptima, pokrenula sam projekt „Zdravlje na tanjuru“ i vodim kuhinju u Studiju smijeha u kojem od listopada, svi koji dođu na stand up komediju mogu pojesti ukusne pohane palačinke i tortilje. U pripremi su i novi recepti te ćemo uskoro proširiti ponudu.

Veselim se druženju s vama, vjerujem da ćete uživati u mojim idejama i receptima koji će vam olakšati organizaciju mnogih događanja i dati odgovor na vječno pitanje „Što kuhati sutra?“

Za više ukusnih recepata pratite FB stranicu Priče jedne kuhače.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....