NaslovnicaKnjigeKnjige za trudnice, mame i tate - o trudnoći, porodu, prvim danima...

Knjige za trudnice, mame i tate – o trudnoći, porodu, prvim danima života i odgoju

Pogotovo u tijeku prve trudnoće, budući roditelji imaju puno pitanja. Često imamo oko sebe svoje roditelje, sestre i prijateljice, članove različitih grupa na društvenim mrežama koji rado podijele svoja iskustva i savjete. Ponekad budući roditelji nisu željni tuđih iskustava već se žele osloniti na vlastiti instinkt, koji je kada su djeca u pitanju, zasigurno najbolji učitelj.

No, svako je dijete jedinstveno, čudesno i slojevito kao što smo i mi odrasli. Ponekad nas iskustva drugih i vlastiti instinkt umjesto s odgovorima, ostave s još više pitanja. Bilo kada, a posebno tada dobro je pročitati knjigu koja je najčešće najpouzdaniji i najopširniji izvor informacija. Čak i ako vam se ne svidi to što ste pročitali ili smatrate da nije točno i to je odlično. Nešto ste novo naučili!

Pretražili smo internet. Proučili ponudu u knjižarama. Pitali druge roditelje. Donosimo vam nekoliko knjiga koje smatramo najboljim saveznicima u odgoju!

Što očekivati…

Što očekivati su knjige enciklopedijskog karaktera koje vam mogu odgovoriti na mnoga pitanja već od razdoblja planiranja trudnoće pa sve do treće godine života djeteta. Enciklopedija o prvim godinama djetetova života na tržištu ima mnogo, no mi vam izdvajamo one koje su knjižare i roditelji izdvojili kao najbolje.

Što očekivati prije trudnoće – Heidi Murkoff, Sharon Mazel – 150 kn

sto-ocekivati-prije-trudnoce

Uz knjigu Što očekivati prije trudnoće naučite što će vam pomoći da što prije začnete, te se pripremite za najzdraviju trudnoću. U ovoj knjizi pronaći ćete odgovore na neka od najčešćih pitanja koja muče buduće roditelje:

 • Koliko često bismo trebali imati spolne odnose da bih zatrudnjela?
 • Trideset i sedam mi je godina. Znači li to da ću teže zatrudnjeti?
 • Moja tjelesna težina je prekomjerna – utječe li to na moje izglede da zatrudnim?
 • Čula sam da određeni položaji mogu pomoći začeću?
 • Može li određena hrana pomoći da zatrudnim?

Knjigu “Što očekivati prije trudnoće” možete naručiti ovdje.

Što očekivati u trudnoći – Heidi E. Murkoff, Arlene Elsenberg, Sandee E. Hathway – 150 kn

sto-ocekivati-u-trudnoci

U ovom vodiču za trudnoću pronađite umirujuće odgovore na sva pitanja vezana za trudnoću, od faze planiranja do poslijeporođajnog razdoblja.

Knjiga Što očekivati u trudnoći obuhvaća sve nove spoznaje o trudnoći, porođaju i načinu života budućih roditelja, podroban plan pripreme za trudnoću, informacije o odabiru liječnika, načinima porođaja, sljedećim trudnoćama, blizancima, spolnim odnosima u trudnoći te ublažavanju uobičajenih i ne tako uobičajenih trudničkih simptoma.

Dodatak: novo poglavlje o zaposlenim trudnicama, više o budućim očevima, osuvremenjena trudnička prehrana, mjesečne ilustracije napretka vašeg djeteta te podrobni vodič kroz trudove, porođaj, puerperij i dojenje. U ovoj knjizi pronaći ćete odgovore na brojna pitanja:

 • Prošli sam put rodila carskim rezom. Kakvi su moji izgledi da ovaj puta rodim vaginalno?
 • Moram li se u trudnoći odreći kofeina?
 • Mogu li razgovori mobitelom utjecati na nerođeno dijete?
 • Hoću li naškoditi svojem djetetu ako ne budem pila mlijeko?
 • Kako mogu ustanoviti je li moje dijete zauzelo odgovarajući položaj za porođaj?
 • Danas nisam osjetila djetetove pokrete? Znači li to da nešto nije u redu?
 • Je li moguće da trudovi ne započnu spontano?

Knjigu “Što očekivati u trudnoći” možete naručiti ovdje po cijeni od 150 kn.

Što očekivati prve godine – Heidi E. Murkoff, Arlene Elsenberg, Sandee E. Hathway – 150 kn

sto-ocekivati-prve-godine

Ovaj opsežan priručnik vodi vas iz mjeseca u mjesec te jasno tumači ono što roditelji trebaju znati o prvoj godini svoga novorođenčeta.

Ova knjiga sadrži poticajne odgovore na brojna pitanja koja se pojavljuju tijekom prve godine bebinog života:

 • Dobiva li dijete dovoljno mlijeka?
 • Zašto ne spava noću?
 • Kako da ga umirim kada plače?
 • Kada je dijete doista bolesno i kada moram s njime liječniku?
 • Kakva je gusta hrana najprimjerenija za dojenče?
 • Kada mogu prestati s dojenjem?
 • Zašto se dijete počelo svega plašiti?
 • Što bi dijete moralo znati i moći u određenoj dobi?

Knjigu “Što očekivati prve godine” možete naručiti ovdje po cijeni od 150 kn.

Što očekivati u drugoj i trećoj godini – Heidi E. Murkoff, Arlene Elsenberg, Sandee E. Hathway – 199 kn

sto-ocekivati-u-drugoj-i-trecoj-godini

Knjiga Što očekivati u drugoj i trećoj godini je opsežan vodič koji uvjerljivo objašnjava roditeljima sve što trebaju znati o drugoj i trećoj godini života djeteta.

Sadrži posebna poglavlja o njezi i prehrani djece te vodič za pružanje prve pomoći. Tu su i poglavlja o odvikavanju od pelena, napadajima bijesa u djece, problemima s prehranom i spavanjem, igranju s vršnjacima, odabiru vrtića, odnosima s braćom i sestrama, zaposlenim roditeljima te o njezi djece s posebnim potrebama.

Govori nam, među ostalim, o poticanju samopouzdanja u djece, njihovom emocionalnom, tjelesnom i društvenom razvoju, o disciplini, neuobičajenim oblicima ponašanja… Također pomaže roditeljima da odgajajući svoje dijete nađu vremena i za sebe.

Ova knjiga ohrabruje zabrinute roditelje i odgovara na njihova pitanja i dvojbe koje se javljaju tijekom druge i treće godine djetetova života:

 • Kako naučiti dijete da govori?
 • Kako znati jede li dijete pravilno?
 • Kako izaći na kraj s dječjim napadajima bijesa?
 • Kad je pravo vrijeme za putovanje s djetetom?
 • Mora li dijete ići u vrtić?
 • Kako pomoći djetetu da prebrodi strahove?

Knjigu “Što očekivati u drugoj i trećoj godini” možete naručiti ovdje po cijeni od 199 kn.

Vaše dijete od prvog plača do polaska u školu – Priručnik za roditelje – 159 kn

Vaše dijete od prvog plača do polaska u školu – Priručnik za roditelje
Vaše dijete od prvog plača do polaska u školu – Priručnik za roditelje

Nema sumnje da je roditeljstvo jedno od najčarobnijih iskustava koje ljudi ikad dožive.

No to je, s druge strane, katkad uistinu težak posao. Ova knjiga nije samo vodič za rješavanje problema. Ona će vas naučiti kako možete biti pametan roditelj.

U knjizi Vaše dijete – od prvog plača do polaska u školu dobit ćete najbolje informacije i savjete dr. Oza i dr. Roizena o svim osnovnim pitanjima važnim za ovladavanje izazovima roditeljstva.

Poučit će vas o alergijama, infekcijama, sigurnosti, prehrani i mnogim drugim stvarima koje možete poduzeti da bi vam dijete bilo i ostalo zdravo.

Knjigu “Vaše dijete od prvog plača do polaska u školu” možete naručiti ovdje po cijeni od 159 kn.

Knjiga za mame – Maloney, Alison – 99 kn

Knjiga za mame – Maloney, Alison
Knjiga za mame – Maloney, Alison

U knjizi za mame saznat ćete kako se snaći u svakoj situaciji koju zahtijeva odgoj djece te kako:

 • prirediti savršenu dječju zabavu
 • s djecom provesti zabavno poslijepodne
 • najbolje iskoristiti djetetovo slobodno vrijeme

Pročitajte uz to pričice o velikim, a i groznim majkama, o mamama rekorderkama, te pročitajte brojne mudrosti o odgoju, među ostalim i ovu: Majčin je zadatak da bude pokraj svoje djece kad im je potrebna, ali i da ih odgoji tako da je ne trebaju.

Knjigu za mame možete naručiti ovdje po cijeni od 99 kn.

Knjige o prehrani djece

U prvim godinama majčinstva, knjige o prehrani djece su vrlo korisna literatura. Ako se ne želite osjećati nesigurno u moru različitih preporuka i smjernica, preporučujemo vam nekoliko knjiga.

Kašice za vaše dijete – Werner, Kordula – 79 Kn

Kašice za vaše dijete – Werner, Kordula
Kašice za vaše dijete – Werner, Kordula

Knjiga “Kašice za vaše dijete” nudi vam mnoštvo maštovitih recepata za pripremu različitih voćnih, povrtnih, žitnih i mesnih obroka, a velika vrijednost ove kuharice jest u tome što su ti recepti često prikladni i za prehranu cijele obitelji. Nadalje, tu je i detaljan opis svih namirnica potrebnih za razvoj vašeg djeteta, savjeti za pripremu hrane te plan prehrane od prve hrane – majčinog mlijeka – do kompletnog obroka.

Pripremite za svoje dijete zdrave kašice brzo i jednostavno! Iako gotove kašice iz staklenki zahtijevaju manje truda i vremena, svome djetetu možete pripremiti i domaću kašicu, a da pritom ne provedete cijeli dan u kuhinji.

Prednosti domaćih kašica su očite: svježe namirnice osigurat će vašem djetetu potrebne hranjive tvari i vitamine, jabuka ce imati okus poput prave jabuke, a vi ćete pritom biti sigurni da u hrani neće biti nepoželjnih dodataka i začina.

Sva jela iz ove kuharice – od prve kašice od mrkve i krumpira, preko goveđe kašice, pa sve do pudinga od vanilije i malina te slasnih rođendanskih kolačića s marcipanom – ponajprije su zdrava i pripremaju se uistinu brzo i lako! A usto, takva će hrana najviše pridonijeti zdravlju vašeg djeteta i pomoći će mu da od najranijeg doba uspostavi zdrave prehrambene navike.

Knjigu “Kašice za vaše dijete” možete naručiti ovdje za 79 kn.

Što djeca uistinu vole jesti – Kordula Werner – 89 kn

Što djeca uistinu vole jesti – Kordula Werner
Što djeca uistinu vole jesti – Kordula Werner

Što djeca uistinu vole jesti? Kako zapravo izgleda optimalna prehrana djece vrtićke i predškolske dobi? Odgovore nam daje njemačka nutricionistkinja Kordula Werner, autorica nekoliko kuharica namijenjenih zdravoj prehrani djece, koje su doživjele brojna ponovljena izdanja.

Ova kuharica, koja je nastavak bestselera Priredite kašice za svoju bebu, ne nudi samo jela za djecu, već i više od 60 ukusnih recepata za cijelu obitelj, prilagođenih našem podneblju.

Osim toga, tu je i mali priručnik o osnovama zdrave prehrane i namirnicama u kojem, među ostalim, možete naći i tablicu prehrambenih vrijednosti pojedinih namirnica, kao i sve o pravilnoj pripremi i čuvanju hrane te još mnogo toga što će zanimati sve roditelje koji svojoj djeci od malih nogu žele usaditi pravilne i zdrave prehrambene navike.

Knjigu “Što djeca uistinu vole jesti” možete naručiti ovdje po cijeni od 89 kn.

Prve dječje godine – knjige koje će vam pomoći

Kada su u pitanju prve godine života, vjerojatno ste primjetili da se smjernice razlikuju prema različitim geografskim regijama gdje živi odnosno crpi informacije i iskustva autor knjige. Stoga vam predlažemo i jednu knjigu autora koji ima mnogo godina iskustva u radu s majkama i bebama iz naše regije.

Godine prve: zašto su važne? – Milivoj Jovančević – 120 kn

godine-prve-zasto-su-vazne

Kompetentnost djece

Ova knjiga nije jedna od onih koja će vam dati konkretne smjernice kako odgajati djecu već kako da ih upoznate i razumijete onakve kakvi oni stvarno jesu.

Vaše kompetentno dijete – Jesper Juul – 130 kn

vase-kompetentno-dijete

Povezujuće roditeljstvo

O povezujućem roditeljstvu sve više se govori posljednjih godina. To je stil roditeljstva koji se temelji na pozitivnim odgojnim metodama i razumijevanju za dječje potrebe. Ako mislite da je dojenje, nošenje djeteta, zajedničko spavanje, pozitivna disciplina i emocionalna pristupačnost nešto čemu težite, ovo je knjiga za vas.

Povezujuće roditeljstvo – William i Martha Sears – 99 kn

povezujuce-roditeljstvo

Postoje li savršeni roditelji i treba li tome težiti?

Savršen roditelj ne postoji. Makar nam se ponekad čini da su svi drugi u okolini takvi osim nas. No postoje osjećajni roditelji koji promišljaju o sebi, svom djetetu i odgoju i čine najbolje što mogu. Za nesavršeno savršene roditelje je ova knjiga za koju vjerujemo da će vam promijeniti pogled na roditeljstvo. Na bolje!

Knjiga za nesavršene roditelje – Irina Mlodik – 110 kn

knjiga-za-nesavrsene-roditelje

Razvoj dječjeg mozga

Ponekad očekujemo od djece da se ponašaju i razumiju što im se događa poput odraslih. No oni to ne mogu i objašnjenje je jednostavno. Dječji mozak nije dovoljno razvijen ni umrežen na način da bi to mogao savladati. Želite dobiti uvid u mozak vaše djeteta? Pročitajte:

Razvoj dječjeg mozga – Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson – 139 kn

razvoj-djecjeg-mozga

Neumorna djeca

Vaše dijete doslovno ne sjedne 5 minuta tijekom dana? I nakon cijelog dana prepunog aktivnosti jedino ste umorni vi? Ako želite odgovore na pitanja zašto je vaše dijete neumorno, je li to samo faza ili biste trebali nešto poduzeti pročitajte u ovoj knjizi:

Neumorna djeca, bespomoćni roditelji – Gerhard W. Lauth, Peter F. Schlottke, K. Naumann – 119 kn

neumorna-djeca-bespomocni-roditelji

Koja knjiga je vama najviše pomogla kada je odgoj mališana u pitanju? Napišite u komentarima i pomognite drugim roditeljima!

Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo, univ. bacc. act. soc.
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....