Knjige za mame i tate – o trudnoći, porodu, prvim danima života i odgoju

0
223
Knjige-za-mame-naslovna

Pogotovo u tijeku prve trudnoće, budući roditelji imaju puno pitanja. Često imamo oko sebe svoje roditelje, sestre i prijateljice, članove različitih grupa na društvenim mrežama koji rado podijele svoja iskustva i savjete. Ponekad budući roditelji nisu željni tuđih iskustava već se žele osloniti na vlastiti instinkt, koji je kada su djeca u pitanju, zasigurno najbolji učitelj.

No, svako je dijete jedinstveno, čudesno i slojevito kao što smo i mi odrasli. Ponekad nas iskustva drugih i vlastiti instinkt umjesto s odgovorima, ostave s još više pitanja. Bilo kada, a posebno tada dobro je pročitati knjigu koja je najčešće najpouzdaniji i najopširniji izvor informacija. Čak i ako vam se ne svidi to što ste pročitali ili smatrate da nije točno i to je odlično. Nešto ste novo naučili!

Pretražili smo internet. Proučili ponudu u knjižarama. Pitali druge roditelje. Donosimo vam nekoliko knjiga koje smatramo najboljim saveznicima u odgoju!

Što očekivati…

Što očekivati su knjige enciklopedijskog karaktera koje vam mogu odgovoriti na mnoga pitanja već od razdoblja planiranja trudnoće pa sve do treće godine života djeteta. Enciklopedija o prvim godinama djetetova života na tržištu ima mnogo, no mi vam izdvajamo one koje su knjižare i roditelji izdvojili kao najbolje.

Što očekivati prije trudnoće – Heidi Murkoff, Sharon Mazel – 150 kn

sto-ocekivati-prije-trudnoce

Uz knjigu Što očekivati prije trudnoće naučite što će vam pomoći da što prije začnete, te se pripremite za najzdraviju trudnoću. U ovoj knjizi pronaći ćete odgovore na neka od najčešćih pitanja koja muče buduće roditelje:

 • Koliko često bismo trebali imati spolne odnose da bih zatrudnjela?
 • Trideset i sedam mi je godina. Znači li to da ću teže zatrudnjeti?
 • Moja tjelesna težina je prekomjerna – utječe li to na moje izglede da zatrudnim?
 • Čula sam da određeni položaji mogu pomoći začeću?
 • Može li određena hrana pomoći da zatrudnim?

Što očekivati u trudnoći – Heidi E. Murkoff, Arlene Elsenberg, Sandee E. Hathway – 150 kn

sto-ocekivati-u-trudnoci

U ovom vodiču za trudnoću pronađite umirujuće odgovore na sva pitanja vezana za trudnoću, od faze planiranja do poslijeporođajnog razdoblja.

Knjiga Što očekivati u trudnoći obuhvaća sve nove spoznaje o trudnoći, porođaju i načinu života budućih roditelja, podroban plan pripreme za trudnoću, informacije o odabiru liječnika, načinima porođaja, sljedećim trudnoćama, blizancima, spolnim odnosima u trudnoći te ublažavanju uobičajenih i ne tako uobičajenih trudničkih simptoma.

Dodatak: novo poglavlje o zaposlenim trudnicama, više o budućim očevima, osuvremenjena trudnička prehrana, mjesečne ilustracije napretka vašeg djeteta te podrobni vodič kroz trudove, porođaj, puerperij i dojenje. U ovoj knjizi pronaći ćete odgovore na brojna pitanja:

 • Prošli sam put rodila carskim rezom. Kakvi su moji izgledi da ovaj puta rodim vaginalno?
 • Moram li se u trudnoći odreći kofeina?
 • Mogu li razgovori mobitelom utjecati na nerođeno dijete?
 • Hoću li naškoditi svojem djetetu ako ne budem pila mlijeko?
 • Kako mogu ustanoviti je li moje dijete zauzelo odgovarajući položaj za porođaj?
 • Danas nisam osjetila djetetove pokrete? Znači li to da nešto nije u redu?
 • Je li moguće da trudovi ne započnu spontano?

Što očekivati prve godine – Heidi E. Murkoff, Arlene Elsenberg, Sandee E. Hathway – 150 kn

sto-ocekivati-prve-godine

Ovaj opsežan priručnik vodi vas iz mjeseca u mjesec te jasno tumači ono što roditelji trebaju znati o prvoj godini svoga novorođenčeta.

Ova knjiga sadrži poticajne odgovore na brojna pitanja koja se pojavljuju tijekom prve godine bebinog života:

 • Dobiva li dijete dovoljno mlijeka?
 • Zašto ne spava noću?
 • Kako da ga umirim kada plače?
 • Kada je dijete doista bolesno i kada moram s njime liječniku?
 • Kakva je gusta hrana najprimjerenija za dojenče?
 • Kada mogu prestati s dojenjem?
 • Zašto se dijete počelo svega plašiti?
 • Što bi dijete moralo znati i moći u određenoj dobi?

Što očekivati u drugoj i trećoj godini – Heidi E. Murkoff, Arlene Elsenberg, Sandee E. Hathway – 199 kn

sto-ocekivati-u-drugoj-i-trecoj-godini

Knjiga Što očekivati u drugoj i trećoj godini je opsežan vodič koji uvjerljivo objašnjava roditeljima sve što trebaju znati o drugoj i trećoj godini života djeteta.

Sadrži posebna poglavlja o njezi i prehrani djece te vodič za pružanje prve pomoći. Tu su i poglavlja o odvikavanju od pelena, napadajima bijesa u djece, problemima s prehranom i spavanjem, igranju s vršnjacima, odabiru vrtića, odnosima s braćom i sestrama, zaposlenim roditeljima te o njezi djece s posebnim potrebama.

Govori nam, među ostalim, o poticanju samopouzdanja u djece, njihovom emocionalnom, tjelesnom i društvenom razvoju, o disciplini, neuobičajenim oblicima ponašanja… Također pomaže roditeljima da odgajajući svoje dijete nađu vremena i za sebe.

Ova knjiga ohrabruje zabrinute roditelje i odgovara na njihova pitanja i dvojbe koje se javljaju tijekom druge i treće godine djetetova života:

 • Kako naučiti dijete da govori?
 • Kako znati jede li dijete pravilno?
 • Kako izaći na kraj s dječjim napadajima bijesa?
 • Kad je pravo vrijeme za putovanje s djetetom?
 • Mora li dijete ići u vrtić?
 • Kako pomoći djetetu da prebrodi strahove?

Prve godine

Kada su u pitanju prve godine života, vjerojatno ste primjetili da se smjernice razlikuju prema različitim geografskim regijama gdje živi odnosno crpi informacije i iskustva autor knjige. Stoga vam predlažemo i jednu knjigu autora koji ima mnogo godina iskustva u radu s majkama i bebama iz naše regije.

Godine prve: zašto su važne? – Milivoj Jovančević – 120 kn

godine-prve-zasto-su-vazne

Kompetentnost djece

Ova knjiga nije jedna od onih koja će vam dati konkretne smjernice kako odgajati djecu već kako da ih upoznate i razumijete onakve kakvi oni stvarno jesu.

Vaše kompetentno dijete – Jesper Juul – 130 kn

vase-kompetentno-dijete

Povezujuće roditeljstvo

O povezujućem roditeljstvu sve više se govori posljednjih godina. To je stil roditeljstva koji se temelji na pozitivnim odgojnim metodama i razumijevanju za dječje potrebe. Ako mislite da je dojenje, nošenje djeteta, zajedničko spavanje, pozitivna disciplina i emocionalna pristupačnost nešto čemu težite, ovo je knjiga za vas.

Povezujuće roditeljstvo – William i Martha Sears – 99 kn

povezujuce-roditeljstvo

Postoje li savršeni roditelji i treba li tome težiti?

Savršen roditelj ne postoji. Makar nam se ponekad čini da su svi drugi u okolini takvi osim nas. No postoje osjećajni roditelji koji promišljaju o sebi, svom djetetu i odgoju i čine najbolje što mogu. Za nesavršeno savršene roditelje je ova knjiga za koju vjerujemo da će vam promijeniti pogled na roditeljstvo. Na bolje!

Knjiga za nesavršene roditelje – Irina Mlodik – 110 kn

knjiga-za-nesavrsene-roditelje

Razvoj dječjeg mozga

Ponekad očekujemo od djece da se ponašaju i razumiju što im se događa poput odraslih. No oni to ne mogu i objašnjenje je jednostavno. Dječji mozak nije dovoljno razvijen ni umrežen na način da bi to mogao savladati. Želite dobiti uvid u mozak vaše djeteta? Pročitajte:

Razvoj dječjeg mozga – Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson – 139 kn

razvoj-djecjeg-mozga

 

Neumorna djeca

Vaše dijete doslovno ne sjedne 5 minuta tijekom dana? I nakon cijelog dana prepunog aktivnosti jedino ste umorni vi? Ako želite odgovore na pitanja zašto je vaše dijete neumorno, je li to samo faza ili biste trebali nešto poduzeti pročitajte u ovoj knjizi:

Neumorna djeca, bespomoćni roditelji – Gerhard W. Lauth, Peter F. Schlottke, K. Naumann – 119 kn

neumorna-djeca-bespomocni-roditelji

Koja knjiga je vama najviše pomogla kada je odgoj mališana u pitanju? Napišite u komentarima i pomognite drugim roditeljima!

>> Podijelite svoja iskustva u komentarima i pomozite tako drugim čitateljima ili postavite pitanje!

Je li Vam ovaj članak pomogao? Ocijenite ga:

5 / 5 (3 votes)

Podijeli objavu
Tanja Šprljan Szivo
Tanja Šprljan Szivo je majka četverogodišnjeg dječaka koji ju je podsjetio kako je igra najvažniji dio odrastanja. Za vrijeme i nakon studija socijalnog rada radila je s djecom i odraslima s cerebralnom i dječjom paralizom te u programu Ujedinjenih naroda za razvoj gdje je istraživala poteškoće s kojima se suočavaju različite marginalne skupine. Slobodno vrijeme provodi čitajući, izrađujući igračke ili obilazeći muzeje s mužem i sinom.

Najnovija pretraživanja:

knjige za buduce mame

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime