NaslovnicaBriga o djeciZašto se djeca ponašaju agresivno i kako to spriječiti?

Zašto se djeca ponašaju agresivno i kako to spriječiti?

Agresivno ponašanje kod djece može biti vrlo ozbiljno. Bilo da vaše dijete grize, udara ili pak razbija stvari, ta vrsta ponašanja može imati ozbiljne posljedice. Strategija pristupa i rješavanja tog problema treba biti usredotočena na učenje djece novim načinima iskazivanja potreba i osjećaja, što će rezultirati i boljim ponašanjem.

No, zašto se djeca ponašaju agresivno?

Mala djeca se ponekad ponašaju agresivno jer ne znaju način kako da iskažu svoje osjećaje ili potrebe, pa stoga pribjegavaju agresivnom ponašanju. Na primjer, dijete možda nije u stanju zamoliti drugo dijete da mu vrati igračku, pa umjesto toga grize ili udara da bi tu igračku dobilo.

Što se školaraca tiče, niti kod njih agresivnost nije rijetka pojava. Oni se najčešće ponašaju agresivno jer im nedostaje sposobnost da reguliraju svoje emocije. Na primjer, ako su ljuti i ne znaju način kako da se smire, oni mogu svoju agresiju ispoljavati na isti način kao i djeca ili pak vikanjem.

Ponekad se djeca ponašaju agresivno jer postoji suparništvo između njih i druge djece. Ono se javlja kod male djece ali i tinejdžera. Poznat je pojam bratskog suparništva, gdje jedno ili oboje djece mogu pokazivati agresivno ponašanje ako ne dobiju ono što žele, odnosno ako jedan dobije, a drugi ne. Učenje kako se nositi sa bratskim suparništvom uključuje rad oba roditelja s djecom kako bi se osiguralo da se agresija ne pojavljuje.

Kako spriječiti agresivno ponašanje?

Ako vaše dijete često pokazuje znakove agresivnog ponašanja, vrlo je važno razviti plan upravljanja njihova ponašanja kako biste mogli utvrditi kako odgovoriti na pojedinu vrstu agresije. Važno je dakle odrediti posljedice odnosno sankcije koje prate agresivno ponašanje.

Preporučljivo je da koristite strategije koje su prikladne dobi vašeg djeteta. Kod male djece, do otprilike dobi od 11 godina, dobro je koristiti kaznu u obliku zabrane igranja s prijateljima. To može dovesti do negativnih posljedica, ali također ih može naučiti kako da sami kontroliraju svoje agresivno ponašanje, kako se kazna ne bi ponovila.

Vrlo učinkovita strategija može biti i oduzimanje omiljene igračke ili elektronike na jedan dan ili omiljene aktivnosti, što je vrlo učinkovito kod djece predškolske dobi.

Bitno je da shvatite da kazna ima za cilj preodgoj djeteta odnosno za njegovo discipliniranje, a nikako da je kazna sama sebi svrha. Samo kažnjavanje može u djetetu probuditi sram i samim time dovesti do povećanja agresije u njegovu ponašanju.

Cilj je da motivirate djecu da razmišljaju o svome ponašanju. U tome vam može pomoći i sustav nagrađivanja. Taj način ih itekako može navesti da se ljepše ponašaju.

Nadalje, pokušajte djeci usaditi nove vještine kao dio procesa discipliniranja. Učite ga o osjećajima, socijalnim vještinama, nadopunjujte njegov vokabular novim riječima kako bi se lakše izražavalo i pokazalo što želi.

Učeći nove vještine može pomoći u modeliranju ponašanja vašeg djeteta i samim time ugasiti agresiju u njemu. Ipak, najbitnije od svega je zdrava komunikacija s djetetom, ta rješavanje problema kroz razgovor. Takav način će ipak biti od najveće koristi.

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....