NaslovnicaBriga o djeciIspadi bijesa kod djece - kako ih jednostavno smiriti?

Ispadi bijesa kod djece – kako ih jednostavno smiriti?

Zbog neznanja i očaja, ispadi bijesa i nepoželjno ponašanje često se fizički kažnjavaju. Ta djeca često postaju depresivna, agresivna prema drugoj djeci i izražavaju prkos prema autoritetu.

Slučajevi nasilnih školaraca koji fizički napadaju drugu djecu i učitelje sve su češći. Problem je što oni ne vide ništa loše u tome i agresivno ponašanje koriste kako bi dobili ono što žele.

Sve to se može izbjeći s pravilnom komunikacijom koju treba razvijati već u najranijoj dobi. Tako recimo, dijete odluči da su mu knjige odlične za vježbanje svojih ručica i snage, pa ih počne trgati. Ono što roditelji obično kažu je ‘ne‘, te počnu logički objašnjavati zašto se to ne smije. Obično ne uspijevaju zaustaviti ponavljanje takvog ponašanja i dijete počinje sve više prkositi zabranama.

Ali ako roditelj kaže nešto kao: ‘Ti hoćeš potrgati knjigu, potrgati knjigu…potrgati, potrgati, sada potrgati knjigu.’, uz odgovarajući ton glasa i geste, dijete bi se brzo smirilo jer bi shvatilo da ga roditelj razumije. Tek tada mu se može objasniti zašto se knjige ne trgaju i zatim mu odvratiti pažnju omiljenom igračkom ili aktivnošću. Ono što još pomaže je glasno pljeskanje ili režanje. To su iznenadni zvukovi na koje u trenu obraćaju pažnju i prestaju raditi ono što čine.

Ispadi bijesa kod djece
Ispadi bijesa kod djece

Ono što se tu radi je da se ponavlja djetetova poruka i oponaša dijete. Dijete u roditelju treba vidjeti sebe, a u glasu osjetiti empatiju – roditelj treba biti djetetovo ogledalo. Treba naglasiti da navedeni način komunikacije treba malo vježbati, baš kao što trebamo vježbati vožnju bicikla da bi bili što bolji i sigurniji u sebe. Ponekada će se roditelj nasmijati čudnom načinu govora ili pak neće biti dovoljno uvjerljiv. Jer ako se navedeni način komunikacije ne provodi pravilno – neće djelovati.

Osim zbog nesporazuma u komunikaciji, ispadi bijesa se događaju zbog dječjeg prkosa prema roditeljima i autoritetu jer smatraju da ih nitko ne razumije, ne poštuje ili ne obraća pažnju na njihove potrebe. Također se zaboravlja da djeca imaju ograničenja, posebno kad se radi o kontroli bijesa i razumnog razmišljanja. Ona nisu mali ljudi – više su kao mali neandertalci! Ne razumiju odnos uzroka i posljedica, isprobavaju granice koje im roditelji postavljaju i pokušavaju naći način kako ih nadići. Baš zato su u stanju zdušno trgati maminu omiljenu narukvicu ili po deseti put bacati tatin telefon na pod.

Ukoliko želite doznati više korisnih savjeta, preporučujemo Vam radionicu: Ispadi bijesa – uzroci, kako ih smiriti i prevencija

Iva Brčić, prof. soc./phil.
Iva Brčić, prof. soc./phil.https://najsretnijabeba.webs.com/
Iva Brčić mag.soc./phil. je međunarodno priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica i predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u babyhandlingu i odgoju. Diplomirala je sociologiju i filozofiju, a ljubav prema djeci provodila je kroz volontiranje u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, udruzi Igra i Centru za mlade u Karlovcu, osmišljavanjem projekata, radionica i edukativnih programa, te istraživanjem utjecaja obitelji na delikventna ponašanja. Osim što piše za MaminSvijet.hr, stručna je suradnica u časopisu Mama&beba, u online magazinu Mame&klinci, te portalima namjenjenim roditeljima. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu, te piše Kids Friendly filmske osvrte

Imate li komentar ili pitanje? Podijelite ga s nama!

Molimo unesite komentar
Molimo unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Najpopularniji tekstovi

Smeđi iscjedak – što ga uzrokuje i može li biti opasan?

Svijetlo smeđi iscjedak u sredini ciklusa je u većini slučajeva besopasan prirodni proces, no tamno smeđi iscjedak može biti ozbiljan i zahtijevati intervenciju liječnika....